В света на ренесансовото изкуство се появи нова теория, според

...
В света на ренесансовото изкуство се появи нова теория, според
Коментари Харесай

Селфи в Сикстинската капела? Появи се нова теория кой е изобразен като Бог

В света на ренесансовото изкуство се появи нова доктрина, съгласно която Микеланджело, известният вдъхновител за популярната фреска на тавана на Сикстинската шапка, може да е нарисувал портрет на себе си като Бог върху нея. Ако това е правилно, то сходен артистичен егоизъм може да опише доста за персоналните усеща на скулптора.

Сътворението на Адам е именит шедьовър измежду 300-те древен фигури, които украсяват голямото пространство от 464 квадратни метра във Ватикана, пише IFLScience. Образът на Бог, изобразен като възрастен мъж в развяващо се покривало с дълга брада, сочещ пръст към легналия Адам, символизиращ човечеството, е най-известният от всички. Това завладяващо произведение на изкуството е почитано и прославяно от епохи и е една от най-популярните атракции за туристите, посещаващи параклиса.

През годините тази фреска е била обект на голям брой догатки и тълкования. Например през 1990 година поражда известната концепция, че наметалото, което крие фигурата на Бог, скрито изобразява формата на човешкия мозък.

Според тази доктрина, препоръчана от Франк Лин Мешбергер, Микеланджело осъзнава, че неговият артистичен талант произтича от мозъка, а не от ръцете, и че неговият разсъдък е възвишен подарък. Въпреки че тази доктрина е сносно известна, тя остава неубедителна и доста скептици слагат под въпрос нейната годност.

Според най-новата доктрина Адриано Маринацо, куратор на специфични планове в Музея на изкуствата Мускарела във Вирджиния в Колежа на Уилям и Мери, твърди, че е разкрил доказателства, че Микеланджело може да се изобразява като Бог.

Маринацо, който е направил обилни открития във връзка с Микеланджело в предишното, открива доказателства за тази връзка, до момента в който учи сонет, написан от художника сред 1509 и 1511 г. В сонета Микеланджело се оплаква, че Сикстинският план го изтощава и показва разочарованието си.
 Микеланджело, Сикстинската шапка, ренесансово изкуство, Бог, автопортрет, Адриано Маринацо, сонет, прикрито, божествено, Сътворението на Адам, изкуство, история  Снимка: Wikimedia Commons
В полето на този сонет има неповторима рисунка на мъж, който стои с кръстосани крайници и се протяга, с цел да нарисува лице на тавана над себе си. Маринацо има вяра, че в случай че изображението е обърнато встрани, тогава позата на индивида необичайно наподобява на позата на Бог, когато Адам е основан.

По думите на Маринацо, " той се е скрил в тавана... Лицето е идеализирано, тъй като Микеланджело е бил обезпокоен от счупения си нос, само че това е най-близкото, което в миналото е правил, с цел да се показа като възвишен. "

Въпреки че тази концепция е завладяваща и в сходство с други произведения, които свидетелстват за склонността на Микеланджело да се включва в своето изкуство, тя към момента не е убедила всички. Досега няма подкрепящи доказателства за това съответно пояснение, само че доста значими учени виждат заслуги в него.

Тези учени акцентират възприятието за комизъм на Микеланджело, което постоянно се подценява от историците. Според Гари Радке, специалист по италианския подем в университета в Сиракуза, " Микеланджело имаше прекалено его, тъй че цялото му изкуство беше негова автобиография. В този смисъл той беше актуален художник. "

Превод: GlasNews
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР