В света на Формула 1 влиза българка, разказва . Това

...
В света на Формула 1 влиза българка, разказва . Това
Коментари Харесай

Как страстта на една българка към аеродинамиката я доведе до Формула 1

В света на Формула 1 влиза българка, споделя. Това е 26-годишната бургазлийка Зоя Иванова. Това момиче е утешение, че не всичко е изгубено, че в България има и ще има доста умни младежи, че науката и стремежът за развиване и рационализиране ще надделее.

CarMarket.bg споделя за един младеж, който взема решение математиката да е кодът на живота му. От дребна Зоя гледа Формула 1 с татко си (и е първата българка, която стига до Alpine F1). Истинската й обич обаче е аеродинамиката и математиката. Това увлечение се заражда с първия изгледан епизод на „ Разследване на самолетни произшествия “.

Тя приключва Математическата в Бургас, само че неналичието на компетентност „ Аеродинамика ” в родните университети я кара да огледа към Англия. Подава документи в  пет университета и призната е във всички, само че избира този в Саутхемптън. Само там има компетентност „ Аеронавтика и Астронавтика “. Бакалавърската степен приключва с отличие.

„ Колкото повече учех и трупах познания по аеродинамика, хоризонтите се разшириха и Формула 1 пристигна на прицел. Тук се ползват извънредно комплицирани нововъведения, което още повече ме възпламени по спорта. Исках да подобря тестовата среда за аеродинамично и шумово тестване – звукът, който се получава при взаимоотношението напразно с обекта на тестване. Всеки развой, получен от това взаимоотношение – дали е турбулентното завихряне, ламинарният поток или разделянето напразно от повърхността на твърдия обект. Главната цел беше да усъвършенстваме фоновия звук и аеродинамичните качества, което да ни помогне в намаляването на звука, който летателните предмети създават. Този план беше спонсориран от „ Еърбъс ”. След позитивното привършване на плана, получих предложение да продължа образованието си с докторантура, работейки по още планове на „ Еърбъс ”, споделя бургазлийката.

Зоя работи 4 години за колоса Airbus. Работата ѝ там се е състояла в възстановяване на тестовата среда за аеродинамично и шумово тестване. Това е звукът, който се получава при взаимоотношението напразно с обекта на тестване. Главната цел била  да се усъвършенства фоновия звук и аеродинамичните качества, което да помогне в намаляването на звука, който летателните предмети създават. Проектът бил спонсориран от „ Еърбъс ”, а след приключването му Зоя получава предложение да продължи образованието си с докторантура, работейки по още планове на „ Еърбъс ”.

Тя разгласява научна публикация със супервайзъра си, сега приключва друга научна публикация, обвързвана с аеродинамичното и акустично калкулации на силите и шумът, провокиран от колелата на колесник. Целта е да откри математическо уравнение, което ще усъвършенства тестването в бъдеще.

„ Ф1 постоянно е била част от мен. Когато растях, изглеждаше извънредно недостижимо – само че вярата умира последна. Докато учих по бакалавърската си степен, фантазията да работя във Ф1 стартира да пораства и пътят, който трябваше да поема – все по-ясен. По време на докторантурата започнах с четенето на спомагателни учебници по аеродинамика на болида и дизайн, записах се да образовам студентите по пробна аеродинамика на болида в нашия предмет през последните 4 години. Имах шанса да бъда извикана на няколко изявленията в Alpine и както споделят – другото е история. Сега длъжността ми е „ Младши аеродинамист ”. В момента работя по тазгодишния болид – аеродинамичен дизайн, калкулации на пробните и компютърните симулации. Аеродинамиката е значим фактор във Ф1 – колкото по добър и усъвършенстван аеродинамичен дизайн има болидът – толкоз по-бързи сме. Разбира се, тактиката, моторът, състезателите, динамичността на колата, хората и дребното шанс – това е рецептата за триумф на всеки тим. А тимът на Alpine е страховит и обединен. Всичко в тима е като добре смазана машина – всеки способства със своята десета от секундата “, споделя още Зоя.

По думите й, всеки желае да доближи и надмине величието на най-хубавия аеродинамичен дизайнер Ейдриан Нюи, само че триумфът не идва от първия път, безапелационна е бургазлийката. Тя добавя, че се стреми най-много към персоналното възстановяване, което да помогне на тима й да завоюва надпревари и шампионати.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР