В света има няколко автомобилни компании, чиято история няма нужда

...
В света има няколко автомобилни компании, чиято история няма нужда
Коментари Харесай

Subaru – едно ярко съзвездие в автомобилния свят

В света има няколко автомобилни компании, чиято история няма потребност от описване. Името и логото са повече от познати, а предоставените машини на пазара се трансформират в синоним за качество. Нека не забравяме, че участват и доста марки, които не могат да не помнят своето автомобилно родословие. Веднага ще се сетим за Saab и BMW и връзката с авиацията, само че те надалеч не са единствените.

В Страната на изгряващото слънце ще открием, че автомобилните компании са били заети с военна промишленост, какъвто е казусът с Mitsubishi и несъмнено – Subaru. Докато Mitsubishi са известни със своите Zero изтребители, Fuji Heavy Industries могат да се похвалят със своята авио лаборатория за проучвания и проби, учредена през далечната 1917 година от Чикухей Накаджима. Само 14 години по-късно, компанията ще носи неговото име и ще бъде един от основните производители на самолети в Япония до края на Втората Световна война. След нея е повече от ясно, че потребността от самолети не е чак толкоз огромна, колкото потребността от коли.

Компанията е кръстена на звездния куп Плеяди, като Subaru значи тъкмо това и даже емблемата е същата – златни звезди в синьото небе. Първият автомобил е Subaru 1500 или P1. След това се раждат и други дребни коли като модел 360 и Sambar, само че първата забавна смяна ще пристигна с модел 1000 през 1966 година Subaru 1000 е първият японски серийно създаван автомобил с изцяло нов мотор за Subaru – 1.0-литровия BOXER с водно изстудяване.

Каква е разликата сред този мотор и общоприетия? Всичко се дефинира от придвижването на буталата. В общоприетия мотор, буталото се движи отвесно нагоре и надолу, до момента в който при боксерния мотор ще открием, че придвижването е хоризонтално. Бързото им придвижване прилича точно боксов мач и оттова остава самото име. Самият мотор е на 55 години и съдейки по опита, не е загадка, че японските инженери са сложили повече от 20 милиона Subaru Boxer мотора в своите коли. В епохата на електрифициране на автомобилни мотори можем да видим и основаването на хибридна система e-BOXER. Такава може да се открие в моделите на Forester e-BOXER, Subaru XV e-BOXER & Impreza e-BOXER. Електромоторът работи в синхрон с бензиновия мотор, като може да работи независимо, да го подкрепя или да отстъпи напълно своята роля – всичко зависи от лидера и сюжета, пред който изправя автомобила.

Боксерният вид мотори се употребява най-често и за задвижването на дребни комерсиални самолети с едно витло. След като споменахме, че в миналото Fuji Heavy Industries са разполагали със самолетна лаборатория и са произвеждали тъкмо този мотор, не е било мъчно да го интегрират в автомобил. През 2008 година даже основават и дизелов боксерен мотор. Във времето на опити ще завоюват вниманието на азиатския и европейския пазар, а неповторимият саундтрак на турбиниран боксерен мотор не може да се сбърка.

Subaru са известни със своите нововъведения и с изключение на съществуването на мотор, са измежду водещите на пазара със системата за задвижване на всички колела. В Европа се досещаме за имената на няколко такива системи, само че има една доста съществена разлика, когато приказваме за моделите на Subaru. Първата им система се ражда през далечната 1972 година и до през днешния ден е желана от международната публика, като в това отношение изпреварва доста конкуренцията и в някои пазарни години ще се оправи и с някои от хегемоните в класирането.

Каква е тайната? Subaru са изключителни перфекционисти, когато става въпрос за задвижване и опитът им в това отношение не може да бъде пренебрегнат. Нека стартираме с обстоятелството, че преди системата да бъде сложена в един автомобил или SUV, инженерът прави спомагателни настройки, с цел да бъде сигурен, че съответната ще дава отговор на мощността на возилото и ще може да се оправи и с някои от най-дръзките мечти на водача. Не би трябвало да забравяме, че и от 1 юни 2021 година японската автомобилна компания минава формалния брой от 20 милиона автомобила с AWD система. Педантичното отношение към задвижването се случва преди 49 години с представянето на Subaru Leone, като през днешния ден Symmetrical AWD системата е виновна за 98% от световните продажби на компанията, като тук не би трябвало да забравяме, че всяка една такава се задвижва точно от боксерен мотор.

Във всеки различен случай ще открием, че возилото върви единствено с предно или задно предаване, според от самия производител. Subaru прави нещо друго, вместо да изключва своята система, тя работи непрекъснато и дава доста повече преимущества в рискови обстановки. Все отново не се чака от лидера да знае по кое време тъкмо ще сервира на пътя или кой завой ще бъде по-опасен от различен. Популярната Symmetrical All-Wheel Drive система разпределя мощността по едно и също време върху всяко едно колело. Преди напускането на завода, инженерите са били повече от сигурни, че съответната система и конфигурация е подобаващата за определения модел.

Subaru показват своите качества и в границите на три поредни години съумяват да завоюват купата при конструкторите в Световния рали шампионат. Те са единствената компания през 1986 година, която комбинира AWD система за задвижване и турбо компресор. Легендарната купа на Колин МакРей е извоювана точно със Subaru. Скоро японският екип, кръстен на едно от най-красивите съзвездия, потвърждава, че даже и най-тежките условия не са проблем, като знанията от тези надпревари се употребяват за подсигуряването на потребителя.

Как наподобява Subaru през днешния ден? След тест драйв на новото потомство на Subaru Outback в границите на три дни, умерено можем да заявим, че професионализмът не се е изгубил. Противно на всички упования, технологията се трансформира и макар условията за някои еко правила, японската компания не изневерява на своите правила. Макар и да не приказваме за рали автомобил, Subaru продължава да употребява своята Symmetrical All-Wheel Drive в Subaru Outback – моделът, който използвахме и в границите на над 1100 километра – съумя да впечатли освен с технология, само че и с умеенето да стигне на всички места. Как наподобява един актуален модел?

Като машина с много съществени размери, Outback се показва повече от напълно на всяка повърхнина. За страдание не успяхме да открием сняг, само че на черни пътища, автомагистрала и даже в града, оценката за показване е повече от отлична. Най-вероятно не е изключително мъчно да имаме доверие на компания с толкоз оценки и опит, само че има иновация, която няма по какъв начин да пропуснем. Новият модел е образован и рационален, изпълняващ ролята на съвършения навигатор.

Под капака ще открием известния 2.5-литров бензинов боксерен мотор, само че този път е лишен от турбо, заради простата причина, че обстановката с нездравословните излъчвания продължава да се отразява отрицателно върху свободата. Това не е от такова значение, тъй като мощността от 169 конски сили е изцяло задоволителна за SUV с такива размери. Ускорението е мигновено и безстепенно, въпреки и японските инженери да са безапелационни, че тяхната Lineartronic CVT скоростна кутия разполага със симулация на 8 предавки, водачът в никакъв случай няма да усети превключването. Благодарение на нея, разходът е повече от рационален, а това е единствено още една позитивна страна.

EyeSight и Driver Monitoring System ще се погрижат в никакъв случай да не губите фокуса от пътя си. Първата освен ще следи за възможни трудности на пътя, само че и схваща по кое време автомобилът пред вас форсира или понижава. Втората е една особена функционалност, която сигурно всеки родител ще оцени, изключително откакто даде Outback на млад водач е, че телефонът и другите детайли, които могат да разсейват по пътя, е отстранена.

Инфрачервената система за следене на водача и по-конкретно – очите му, незабавно ще се задейства при разпръскване. Outback освен желае погледът да е ориентиран към пътя, само че не обича и използването на мобилни устройства, изключително откакто интерактивната система се интегрира с двете най-популярни платформи – Android и iOS.

При отмалялост и дълготрайно каране, бордовият компютър ще подсети какъв брой време е прекарано зад кормилото и дали не е време за лидера да спре. Това е единствено дребна част от гаранцията за сигурност, която Subaru дава. Що се отнася до проходимостта, можем да бъдем сигурни, че троент международен първенец в един от най-тежките автомобилни формати, знае по какъв начин да ги основава и по какъв начин да ги употребява.

За страдание не успяхме да открием сняг, просто сезонът още не е почнал, само че можем да бъдем сигурни, че всяка друга повърхнина няма да бъде проблем. Съвременният автомобил, както всичко друго, стартира освен да служи, само че и да прави пътешествието малко по-приятно и несъмнено. Subaru са се постарали да преминат всички ограничавания и да дават технология, която може да се употребява от всеки зад кормилото. И не би трябвало да забравяме, че автомобилната компания печели 5 звезди за сигурност, освен това за 9-и следващ път от EuroNCAP. EyeSight системата на Outback се радва на оценка от 95% за Подпомагане за сигурност, което е връх измежду всички класове транспортни средства и персонален триумф за японските инженери, защото това е и най-високо оцененият автомобил на компанията. Оценката за Уязвими участници в придвижването е 84% и още веднъж е най-висока измежду всички класове транспортни средства, както и най-висока за автомобила. И на не последно място дано не забравяме, че Outback е оценен с 89% в класа за Голям фамилен автомобил в теста за отбрана на Деца пасажери – най-висока оценка в класа.

Иновациите на компанията не завършват до тук. В епохата на електрифициране, японската компания също приготвя напълно електрически SUV. Subaru Solterra е модел, който съчетава същото качество, само че вместо мотор с вътрешно горене, тук са сложени два електромотора – по един за предните и задни колела. Solterra се чака на пазара през 2022 година и с изключение на нулеви нездравословни излъчвания, возилото ще се радва на сходни или усъвършенствани технологии.

Японската автомобилна компания Subaru е сложила звездите на емблемата си, може би едно от най-красивите съзвездия. Това е границата им и същата се вижда във всяко последващо потомство. Във времето ще видим, че автомобилният свят се трансформира и от време на време се вършат взаимни отстъпки, само че не и в този случай. Опитът, вниманието към детайлите ще достави допустимо най-високия комфорт, както и най-хубавата сигурност за всеки пътник. А през днешния ден, поради натовареното придвижване, това е водеща мощ за уважаваните марки по целия свят.


   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР