В света има 258 държави. Някои от тях огромни -

...
В света има 258 държави. Някои от тях огромни -
Коментари Харесай

Добрата държава посреща първите си граждани

В света има 258 страни. Някои от тях големи - Русия е със 17 млн. кв. км територия и 146 млн. население. Други огромни колкото един апартамент, остров или нефтена платформа измежду океана. А популацията им - неколцината създатели.
Едни - с голямо въздействие поради военната си мощност. Други - с голямо въздействие поради икономическата си и духовна мощ.
И в този момент - виртуална страна! Що е то?
Саймън Анхолт повече от 20 години поучава високопоставени политици, президенти и министър-председатели. Бившият английски посланик с магистърска степен от Оксфорд взема решение да промени дневния ред на света и устройството му. Анхолт е създател на доста книги, измежду които "Нека различен пасе трева " и "Населеното място: имидж, еднаквост и известност ".
От насъбрания през годините си опит Анхолт схваща, че проблемите на света - климатичните промени, миграцията и тероризмът, могат да се разрешат единствено в случай че страните работят взаимно като един екип. Но открива с огромно страдание, че нито една страна не го прави. Според него единствената страна, която би работила по този метод, към момента не съществува. Затова взех решение, че би трябвало да я основа аз, споделя той.
И по този начин Анхолт, дружно с Маделин Юнг, основава виртуална страна. Това, което ще сплотява новите нейни жители, би трябвало да са споделените общи полезности и вярата, че всеки народ е належащо да способства за всеобщото богатство на човечеството. Двамата считат, че близо 10% от популацията по света има вяра в тези полезности - към 760 милиона души. Ако това е една страна, тя би била третата най-голяма по население след Китай и Индия и може да реализира доста с толкоз огромна нация. Амбицията на Саймън Анхолт е тя да има власт и да бъде равноправна част от интернационалната общественост.
Той изповядва философията: "Решенията, които хората взимат всеки ден - къде да почиват, каква музика да слушат, какви книги да четат, дефинират бъдещето на страните ".
Виртуалната страна има интернет уебсайт. Желаещите претенденти за поданство в Добрата страна, както я е нарекъл нейният основател, подават интернет формуляр. По сходство на Доналд Тръмп главният канал за връзка с новите жители е и туитър. Новата виртуална страна няма да има държавно управление, а ще бъде самоорганизираща се система, като единственото публично лице ще бъде външният министър. Гражданите ще заплащат налог към 5 $ на година - общо 3,8 милиарда $, като парите ще се ръководят от външния "глобален " министър, само че по метод, който към този момент е утвърден от жителите.
От 17 септември 2018 година Добрата страна отвори виртуалните си порти за първите жители. До края на годината ще бъдат признати стеснен брой - към 200 000. През 2019 година ще се тества системата с тези жители, с цел да се ревизира дали всичко е по проект и хората могат да работят взаимно. Разработена е дискусионна платформа на основата на изкуствен интелект с опцията безграничен брой хора да поддържат връзка онлайн в действително време освен това на 28 разнообразни езика. Те ще разискват какво да прави Добрата страна - сходно на обществена мрежа, без да има гласоподаване или референдуми с "да " и "не ". Системата примерно ще запита: "Тази седмица ви осведомяваме за климатичните промени и съответните проблеми, пред които сме изправени. Кои от тях са ви най-интересни? " По този метод ще се насочват полемиките към избрани значими международни проблеми и ще бъдат предизвикани жителите да научат повече за света и за това по какъв начин в действителност действа той.
Има най-малко три "добри " аргументи или преимущества да станете виртуален жител на Добрата страна: участието разрешава "да бъдеш смяната, която искаш да видиш "; дава опция за неповторимо свързване с световната общност; осведоми за международните каузи, поражда нови познания и усъвършенства личния житейски опит.


Джуджета, родени от ексцентрици

Княжество Морска земя е непризната микродържава, намираща се на към 10 км от британския бряг, покрай град Ипсуич - върху изоставената военна платформа Рафс Тауър. Тя е отвън британските териториални води и на 2 септември 1967 година Пади Рой Бейтс я афишира за самостоятелна страна с повърхност 500 кв.м. Ръководена е от принц Рой I, има 27 жители.
На 2 юни 1996 година художникът Ларс Уилкс основава страната Ладония в естествен резерват в Южна Швеция. Куриозното е, че мотивът е... голяма 70-тонна негова дървена статуя. Шведските управляващи разбират за скулптурата и подреждат нейното заличаване, само че с това поставят началото на дългогодишна правосъдна борба с създателя. Уилкс не се предава и се появява Ладония, занимаваща се единствено и извънредно с творчество.
Дийн Кеймън има дребно островче наоколо до Лонг Айлънд, Ню Йорк, където основава Кралство Северен Дъмплинг. На неговата територия е регистриран един жител, само че има конституция, публично знаме, личен флот, валута и химн. Кеймън се възползвал от своите контакти с президента на Съединени американски щати Джордж Буш-старши и подписали пакт за ненападение сред двете страни.
На 13 април 2015 година чехът Вит Йедличка разгласи основаването на Свободна република Либерланд - "конституционална република с детайли на директна народна власт " и с президент... Вит Йедличка. Тя е с територия 7 кв. км и се намира на ничия земя сред Сърбия и Хърватска.


Държава върху военна платформа


Ладония на художника на Ларс Уилкс


Миниатюрното островче страна на Дийн Кеймън има пакт за ненападение със Съединени американски щати

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР