В Свежен започва изграждането на културно-информационен център, както и реставрацията

...
В Свежен започва изграждането на културно-информационен център, както и реставрацията
Коментари Харесай

Кметът на Свежен, политици и граждани дадоха стар на...

В Свежен стартира построяването на културно-информационен център, както и реставрацията и консервацията на два емблематични за българската история обекти. Стартът на плановете бе даден през днешния ден. По този случай кметът на Свежен Христо Енков събра на публична гала кметът на община Брезово Стоян Минчев, заместник-министърът на културата Амелия Гешева, претендентите за евродепутати Андрей Ковачев и Младен Шишков, регионалният водач на Политическа партия ГЕРБ и кмет на община Стамболийски Георги Мараджиев, кметът на Карлово Емил Кабаиванов, ръководителят на фондация „ Свежен ” Николай Енков, заместник-областния шеф Евелина Апостолова, ръководители на общински препоръки от района. За старта на плана в родния Свежен беше някогашният финанасов министър Муравей Радев, внукът на полк. Владимир Серафимов – Валди Тотев и още десетки известни персони от страната и района.

Подготовката за плана стартира преди три години, тогава по самодейност на кмета на Свежен Христо Енков стартира архелогическо прочуване на терените, където са били остарялата черква „ Свети Георги ”, опожарена от турците по време на Страшното през 1877 година и региона към нея, където е била Аджарската преписна школа. В хода на подготвителните действия община Брезово и локални поданици подариха елементи от свои парцели, с цел да може за потребностите на плана да се оформи повсеместен комплекс.

Предстои в идващите месеци да бъде реставрирана на и консервирана къщата на полк. Владимир Серафимов. Освен че е роден дом на огромния военачалник, тя е скъпа и с това, че в нея даскал Гено Сефафимов, бащата на бъдещия боен деятел, е посрещал Васил Левски. Очваква се при реставрационните действия да бъде разкрито и скривалището в къщата.

В непосредственост до постройката, която е на повече от 250 години ще бъде построен културно-информационен център. Той ще бъде с съвременна архитектура, а в него ще има зала за интерактивно показване на историята на Свежен. Мултимедия ще показва от една страна личността на Васил Левски, по тази причина ще има връзка с Националния музей „ Васил Левски ” в Карлово, а от друга с Регионалния исторически музей в Смолян, където са показани живота иделото на полк. Владимир Серафимов – освобидителят на Родопите, изясни арх. Мария Каразлатева от Министерството на културата.

Проектите плануват и реституция и консервация на руините на църквата „ Свети Георги ”, която е наоколо по къщата на полк. Серафимов.

За реализиране на плановете бе основано ДЗЗД „ Ханджар ”, цената на двата плана е общо 820 хиляди лв.. Тя бяха обезпечени с разпореждане на държавното управление от 13 декември 2017 година.

След церемонията през днешния ден в двора на настоящата черква „ Свети Петър и Павел ” бе открита плоча в памет на жертвите на комунизма. Тя е построена по самодейност на евродепутата Андрей Ковачев и Симеон Попов. Там в прочувствено слово Муравей Радев напомни най-дарматичните моменти от историята на Свежен, както по време на Страшното, по този начин и след определяне на комунистическия режим. „ Свежен заслужава този ден, в който се поставя началото на въстановяване на скъпите обекти от Средновековието и Възраждането и в който почитаме жертвите на комунистическия режим ”, съобщи Муравей Радев. Той сподели книгата „ Прекършен живот ”, която е постветена на неговия татко, станал жертва на тотариталния режим. Написахме тази книга дружно с щерка ми, двамата събирахме мемоари, материали, описа Муравей Радев. Той разгласи, че на този ден книгата не се продава, а който желае да я има да подари 10 лв. в интерес на читалището в Свежен.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР