В сутрешните часове на много места в Горнотракийската низина и

...
В сутрешните часове на много места в Горнотракийската низина и
Коментари Харесай

Започват валежи от дъжд, от утре - от сняг

В утринните часове на доста места в Горнотракийската равнина и Източна България ще има мъгла или ниска слоеста облачност . Преди обяд ще духа сдържан, в югоизточните региони - краткотрайно мощен югозападен вятър, който последователно ще се ориентира от запад-северозапад. Облачността, най-вече междинна и висока, ще се усилва и вплътнява. След обяд в северозападните региони от страната ще стартират превалявания от дъжд, а до вечерта ще завали на доста места в Западна и Централна България. Минималните температури ще са сред 2° и 11°, в София - към 4°, а оптималните - от 9° в Северозападна България до 18° тук-там в югоизточните региони от страната, в София - към 14°.

По Черноморието облачността ще е забележителна, междинна и висока. Без превалявания. В утринните часове тук-там ще има мъгла или ниска облачност. Ще духа сдържан, краткотрайно мощен югозападен вятър, след обяд ще се ориентира от запад-северозапад. Максималните температури ще са 13°-16°. Температурата на морската вода е 9°-10°. Вълнението на морето ще бъде 2-3 бала.

В планините ще бъде най-вече облачно и прохладно. Ще духа мощен, по високите и открити елементи - плевел вятър от запад-югозапад. След обяд в масивите от Западна България ще стартират превалявания от дъжд, над 2000 метра - от сняг. Максималната температура на височина 1200 метра ще бъде към 12°, на 2000 метра - към минус 4°.



В петък и събота преваляванията ще продължат и ще са обилни по количество. В петък още преди обяд в Предбалкана и високите полета, а след обяд и в множеството региони от Северна България, дъждът ще премине в сняг . Вятърът ще се ориентира от север-североизток, ще е сдържан, в източните региони - мощен. С него ще нахлува леден въздух, температурите ще се намаляват и към 14:00 часа в по-голямата част от страната ще са сред 2° и 7°. През нощта против събота дъждът на всички места ще премине в сняг.

В събота в северните региони преваляванията ще отслабнат и последователно ще стопират, а в южната половина от страната ще продължат през целия ден. Ще се образува снежна завивка. По планинските проходи и в Източна България ще има условия за виелици и навявания. Застудяването ще продължи и в цялата страна температурите ще остават съвсем без дневен ход, близки до нулата.

В неделя още сутринта преваляванията на всички места ще спрат. Облачността постепенно ще се раздира. Вятърът ще отслабне и ще се ориентира от северозапад. Минималните температури ще са сред минус 5° и 0°, а оптималните - сред 0° и 5°.

В понеделник ще доминира слънчево време. Вятърът ще е слаб от северозапад, в доста региони краткотрайно ще стихва. Минималните температури ще са сред минус 8° и минус 3°, в котловините в Западна България до към минус 10°, а оптималните ще са сред 3° и 8°.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР