В суперхита Аватар от 2009 г. членовете на общността на

...
В суперхита Аватар от 2009 г. членовете на общността на
Коментари Харесай

Възможно ли е хората да имат синя кожа?

В суперхита " Аватар " от 2009 година членовете на общността на Na'vi се отличава с ослепителна синя кожа. Възможно ли е това да се случи и в действителност?

Оказва се, че да и досега има най-малко един подобен регистриран случай на семейство от Апалачите, където това състояние се предава от потомство на потомство. Виновник за невероятния физически отенък е рядко генетично заболяване, наречено метемоглобинемия.

Метемоглобинемита съставлява заболяване на кръвта, при което се създава прекомерно високо количество метемоглобин, който е тип хемоглобин. Хемоглобинът е молекула в алените кръвни кафези, която доставя О2 в цялото тяло.

При метемоглобинемията хемоглобинът не може да отделя задоволително добре О2 в телесните тъкани и хората, страдащи от това заболяване, имат кафява на цвят кръв и синкава кожа.

Най-известният документиран случай е за шест генерации от семейство Фугате, живели в относителна изолираност измежду хълмовете на щата Кентъки сред 1800 и 1960 година Началото на рода било сложено от сирак от Франция - Мартин Фугате - който се оженил за локално момиче. За страдание се оказало, че и двамата носели гена на това заболяване.

Четири от седемте им деца били със синя кожа, а по-късно наследниците им почнали да се женят между тях, което дефинитивно довелно до разпространяването на рисковия ген. Любопитно е, че отвън синята кожа, членовете на семейство Фугате не страдали от някакви други особени проблеми и множеството от тях даже доживели до 80 и повече години.

Метемоглобинемия може да се получи и при излагане на избрани химикали и медикаменти като бензокаин.

 

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР