В суданската столица Хартум цари относително спокойствие във втория ден

...
В суданската столица Хартум цари относително спокойствие във втория ден
Коментари Харесай

В суданската столица е относително спокойно

В суданската столица Хартум царува релативно успокоение във втория ден от, което поражда очаквания за спиране на боевете, макар че очевидци оповестяват, че са чули пукотевица в столицата , предава Ройтерс.

След пет седмици на яростни боеве сред армията и паравоенните Сили за бърза поддръжка (RSF), воюващите фракции в събота се съгласиха на седемдневно помирение, което стартира в 21:45 ч. локално време в понеделник, за да разреши доставката на помощи.

Споразумението за преустановяване на огъня породи очаквания за пауза във войната, която прогони близо 1,1 милиона души от домовете им, включително  Конфликтът основава риск от дестабилизация в целия район .

Въпреки че боевете са продължавали по време на предходни прекратявания на огъня, това беше първото, което беше публично контрактувано след договаряния.

Споразумението за преустановяване на огъня включва за първи път механизъм за наблюдаване , включващ армията и RSF, както и представители на Саудитска Арабия и Съединените щати, които посредничиха при съглашението след диалози в Джеда.

Малко преди прекратяването на огъня да влезе в действие, RSF пуснаха аудио известие от своя пълководец Мохамед Хамдан Дагало, в което той благодари на Саудитска Арабия и Съединени американски щати, само че прикани хората си към победа.

" Няма да се оттеглим, до момента в който не прекратим този прелом ", сподели той.

И двете страни се упрекнаха взаимно в опит за присвояване на властта при започване на спора на 15 април.

Пратеникът на Организация на обединените нации в Судан предизвести в понеделник за възходящата " етнизация " на военния спор и евентуалното влияние върху прилежащите страни. .
 Организация на обединените нации търси 3 милиарда $ за Судан
Организация на обединените нации търси 3 милиарда $ за Судан

25 милиона души към този момент се нуждаят от помощ
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР