В Судан е бил извършен опит за преврат срещу временния

...
В Судан е бил извършен опит за преврат срещу временния
Коментари Харесай

Вероятен опит за преврат в Судан

В Судан е бил осъществен опит за прелом против краткотрайния Военен съвет, заяви телевизия „ Ал Арабия ", представена от ТАСС. Каналът се базира на лични източници.

Според постъпилите сведения са арестувани 68 офицери, взели присъединяване в несполучливия пуч и против тях се води разследване.Телевизията оповестява, че множеството членове на групата, пробвала се да смъкна от власт Военния съвет, са офицери ислямисти, правилни на предходния режим.

На 11 април след траяли няколко месеца митинги и на фона на тежкото икономическо състояние в Судан армията в профил от служба управлявалия 30-години президент Омар Башир, като ръководството на страната бе поето от краткотраен Военен съвет. Той разпусна Народното събрание и суспендира конституцията.

На 3 юни полицията и спецчасти разпръснаха със мощ митинг на опозицията, призоваваща за допустимо най-бързо сформиране на цивилно държавно управление. В конфликтите починаха десетки стачкуващи, а последователите на опозицията оповестиха обща стачка. Опитите за ходатайство на Етиопия към този момент не се увенчават с триумф, написа Българска телеграфна агенция.

Държавният департамент на Съединени американски щати през вчерашния ден назначи някогашния посланик Доналд Буут за специфичен делегат за рецесията в Судан, заяви Франс прес.

Специалният делегат ще се опита да откри „ политическо и спокойно решение " на рецесията в африканската страна, уточни говорителката на Държавния департамент Морган Ортагюс. Тя посочи, че Доналд Буут към този момент пътува за Судан дружно с помощник-държавния секретар за Африка Тибор Над, с цел да се срещнат с другите страни в спора.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР