В студиото на сутрешния блок по БНТ депутатът от БСП

...
В студиото на сутрешния блок по БНТ депутатът от БСП
Коментари Харесай

Жельо Бойчев: Съотношението между бедни и богати е много голямо в България


В студиото на утринния блок по Българска национална телевизия депутатът от Българска социалистическа партия Жельо Бойчев разяснява предлагането на левицата за Бюджет 2018. Припомняме ви, че в различния бюджет, направен от социалистите, се слагат четири съществени цели - битката с бедността, достъпът до качествено обучение и опазване на здравето и превъзмогването на неравенството сред регионите в страната.
Бойчев акцентира, че предлагането на Българска социалистическа партия за прогресивно данъчно облагане цели да се реалокира данъчния товар от най-нискодоходните групи, които заплащат най-вече, в това число посредством косвения налог. Социалистът съобщи, че в предлагането на Българска социалистическа партия за бюджет заложеният БВП е по-висок от този, който залага Министерството на финансите, само че все пак е занижен, с цел да бъдат поставените цели постижими. „ Поставили сме си реалистична и постижима цел. Занижаването на Брутният вътрешен продукт смъква всички индикатори “, сподели той. Левият народен представител акцентира, че има нужда от прогресивно данъчно облагане, тъй като по всички индикатори България е страна от африкански вид с над 40% от популацията в риск от обществено изключване.
„ България е страна с изключителни неравенства. Съотношението сред 20-е % най-бедни и 20-е % най-богати е доста огромно, най-високо в нашата страна от всички европейски страни. Разпределението е незаслужено - най-бедните имат максимален принос към бюджета. Косвените налози са към 70%, а отново най-нискодоходните групи заплащат най-вече. Ако не създадем смяна, това ще сложи в риск за гражданското общество, демокрацията и икономическото развиване. Искаме да минем към стопански напредък, който огромна част от обществото да употребяват. Няма страна в Европейски Съюз без необлагаем най-малко “, разяснява Жельо Бойчев.
Той съобщи още, че би трябвало да се увеличи и успеваемостта на здравната система, което не е наложително обвързвано с делегирането на повече средства, защото те непрекъснато порастват, само че публичната неудвлетвореност от здравната система остава незадоволителна. Според него първата крачка е да се спре закриването на лечебни заведения и да се отстрани режима на лечебни заведения като търговски сдружения, с цел да се записват по Закона за болничните заведения.
По въпроса с образованието, Жельо Бойчев съобщи, че е значимо ученикът да стане център на просветителната система, както и да се понижи броят на децата, които отпадат от учебно заведение или изобщо не прекрачват учебния предел.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР