В студиото на Денят започва“ ръководителят на българския екип учени

...
В студиото на Денят започва“ ръководителят на българския екип учени
Коментари Харесай

Медицинският институт с технология от ЦЕРН може да стане балкански научен център

В студиото на „ Денят стартира “ ръководителят на българския екип учени в ЦЕРН до. Леандър Литов съобщи, че планът за създаване на център за лекуване на онкоболни с технология от ЦЕРН може да стане теоретичен център за Балканите. Той добави, институтът ще има три функционалности - да бъде теоретичен, лековит и учебен център. Средства за построяването му ще се потърсят от Европейския съюз.

Доц. Литов съобщи, че към момента не е решено от какъв вид да бъде центърът, който вероятно България ще приюти - център за адронна терапия за лекуване на тумори или за синхотронно лъчение, само че и в двата случая ще се построи адронен колайдер. Към центъра демонстрират интерес страните от Западните Балкани, Албания и Гърция.
доцент Леандър Литов, началник на българските учени в ЦЕРН: Работим върху концепцията за създаване на план за център за адронна терапия. С ускорени протони и лески йони се облъчват тумори и това е допълващо лекуване на останалите типове лекуване на онкозаболявания.
Според него този способ на лекуване на онкоболни е надалеч по-щадящ от останалите, а и ще включи тези към 30% от случаите на рак, в които туморът не се поддава на стандартно лекуване.
доцент Леандър Литов, началник на българските учени в ЦЕРН: Този способ е и доста по-щадящ и има по-ниска възможност след облъчването да има проблеми. Такива центъра има 11 в света и четири са в Европа, само че от Виена до Москва и на юг няма нито един.
Според българския академик цената на лекуване в този център би била напълно конкурентна и търпима за Здравната каса. По думите му, въпреки и да има няколко сходни центъра за лекуване в Западна Европа, цената там е сред 50 и 60 000 евро, а в възможния център в България цената на лекуването на човек ще е към 25 00 евро.

Доц. Литов акцентира, че неповторимото в плана за центъра е това, че с изключение на за лекуване, той ще бъде очакван да се употребява и за научни разработки.
доцент Леандър Литов, началник на българските учени в ЦЕРН: Идеята ни е да изградим институт, в който значителната част ще се употребява за създаване на нови способи и технологии и да лекуваме към 700 индивида на година. Затова този институт ще стане международен център и ще има хиляди учени, които ще дойдат на проучвания тук.
Доц. Литов подсети, че България е най-активна в концепцията за създаване на центъра на нейна територия, поради което са формирани работни групи към Президентството и държавното управление, които обгръщат и разнообразни министерства.
 Президентът на среща за високотехнологични центрове Президентът на среща за високотехнологични центрове
Да бъде построен балкански теоретичен и медицински център в София с технология от ЦЕРН, в който да се лекуват онкоболни от Югоизточна Европа - това беше р...
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР