В строителния сектор съществено нарастват както разрешителните за строеж, така

...
В строителния сектор съществено нарастват както разрешителните за строеж, така
Коментари Харесай

Туризмът и строителството ускориха икономиката

В строителния бранш значително нарастват както разрешителните за градеж, по този начин и работещите

© Надежда Чипева Още по тематиката
ИПИ: Бюджет 2018 година може да е с остатък и с по-ниски налози

Според икономистите в миг на стопански напредък страната би трябвало да икономисва, с цел да сътвори буфер против бъдещи рецесии
13 ное 2017
Европейска комисия увеличи прогнозата си за стопанската система на България

Комисията чака 3.8% растеж на Брутният вътрешен продукт следващата година, движен главно от ползване
9 ное 2017
Европейската стопанска система продължава възхода си

Инфлацията в еврозоната обаче се намалява през октомври, демонстрират предварителните оценки
31 окт 2017
Ревизия увеличи растежа на стопанската система до 3.9% през 2016 година

Промяната е с 0.5 процентни пункта нагоре по отношение на предварителните данни с помощта на износа и потреблението
3 окт 2017
Производителността на труда форсира растежа си

Брутният вътрешен продукт се усилва с 3.6% през второто тримесечие на годината, индикаторът остава без смяна по отношение на експресните оценки на Национален статистически институт
5 сеп 2017 4.2% е годишното нарастване на вложенията през третото тримесечие.
Силният туристически сезон и раздвижването в строителството са помогнали българската стопанска система да пораства с малко по-високи темпове през летните месеци. Така за третото тримесечие на годината брутният вътрешен артикул се усилва с 3.9%, демонстрират експресните оценки на Националния статистически институт (НСИ). Към вътрешното ползване и износа се включва и последния до неотдавна неработещ мотор - вложенията. Затова и съгласно доста анализатори прогнозата 2017 година да приключи с 4% растеж, наподобява все по-реалистична.

" През последното тримесечие ще има повече държавни разноски и огромна част от тях ще са капиталови. Така че има възможност последните три месеца на годината да са по-силни ", споделя Георги Ангелов от " Отворено общество ".

Добрите данни за България са в синхрон с оптимизма в целия Европейски Съюз, чиято стопанска система отбелязва 2.5% нарастване. Страната ни попада в най-бързо растящия район на Стария континент - този на Централна и Източна Европа. За разлика от някои други страни обаче, нашият растеж е много по-умерен. Но пък съгласно някои икономисти и по-устойчив, защото стопанските системи на Румъния (8.6% ръст) и Чехия (5%) стартират да демонстрират признаци на прегряване.

Потреблението лети

Вътрешното търсене продължава да е определящия фактор за растежа и през интервала юли - септември, съдейки по експресните данни на Национален статистически институт. Крайното ползване в страната нараства с 4.6% по отношение на същия интервал на 2016 година

" Потреблението доста постоянно е обвързано с туризма. Тази година още веднъж има мощен туристически сезон, което е една от аргументите търговията на дребно да се показва толкоз добре ", разяснява Десислава Николова от ИПИ.

Растящите приходи на популацията, нарастването на заетите и намаляващата безработица също са фактори, които движат потреблението, защото покачват платежоспособността на семействата. Средната брутна заплата да вземем за пример пораства с 11.5% през третото тримесечие, а дружно с това се усилва и броят на заетите. Спрямо същия интервал на предходната година - със 172.3 хиляди души, което е рекорден растеж за последните 10 години, демонстрират данните на Национален статистически институт. Безработицата също доближава предкризисни равнища от 5.8%, понижава и броят на хората отвън работна мощ. " Данните за заетите ненапълно са изкривени поради проверката от 2016, когато Национален статистически институт регистрира спад две тримесечия ", изяснява Ангелов. И добавя, че нарастването на броя на обезпечените за същия интервал е с към 30 и няколко хиляди души. Така че е по-вероятно действителният растеж на заетите да е към 70-80 хиляди души.

Инвестициите порастват

Данните на статистиката демонстрират и още една позитивна наклонност - стартира дълго чаканото възобновяване на вложенията. Годишната смяната в брутното формиране на главен капитал за второ следващо тримесечие е позитивна, като за интервала юли - септември доближава 4.2%, а преди този момент беше 3.9% (след проверката на НСИ). Голяма част от това нарастване се дължи на строителния бранш.

" Това, което приказваме отдавна – че вложенията ще стартират да се възвръщат, се вижда в данните в този момент. Това нарастване е разумно поради растежа на заемите и на строителството. Интересното е, че държавните вложения ги няма към момента. Те ще се видят в данните за последното тримесечие ", разяснява Ангелов.

Макар да няма финансови вложения през бюджета, страната въпреки всичко е фактор през разплатените в последно време съвсем половин милиард лв. за саниране на панелни блокове.

Николова също смята, че определящ фактор за активизирането на вложенията е интензивността в строителния бранш. " Ниските лихви подтикват спестяването в парцели. В сходни активи влагат и голям брой капиталови и пенсионни сдружения, които постоянно нямат доста други варианти ", разяснява Николова. " А интензивността в бранша занапред стартира - разрешителните за градеж сега са на предкризисни равнища, което значи, че тези здания занапред ще се строят ", добавя още тя.

Повече импорт

Тъй като страната ни е относително дребна и отворена стопанска система, когато семействата усилят покупките на артикули, пораства и вносът. В резултат - темпът на нарастване на импорта изпреварва за второ следващо тримесечие този на износа, който пък последователно се забавя по отношение на равнищата от първата половина на годината. Така приносът на чистия износ към икономическия напредък понижава, което съответствува с упованията на специалисти и прогнозите на интернационалните институции.

Предизвикателствата пред растежа

Редица институции към този момент разгласиха есенните си прогнози, като ревизираха нагоре упованията си за българската стопанска система през тази и идната година. Това обаче не значи, че пред растежа няма спънки. Според Брюксел риск пред развиването е по-бавното асимилиране на еврофондове, което още веднъж ще отсрочи възобновяване на вложенията.

Световната банка пък означи потребността от стимулиране на по-силен напредък на продуктивността на труда. Сметките на институцията демонстрират, че България ще би трябвало да регистрира най-малко 4% растеж на индикатора всяка година, с цел да доближи междинния приход в Европейски Съюз в границите на едно потомство. Средното изменение обаче през последните шест години е едвам 2.5%.

Други анализатори означават като спирачка влошената демография и неналичието на дипломиран личен състав за компаниите. Инфлацията пораства по-бързо

Инфлацията през октомври доближава 2.5% на годишна база, демонстрират данните на статистиката. На месечна база повишаването е с 0.6% и се дължи главно на групата на нехрантителните артикули – развлечения, дрехи и обувки, цени на газ, ток, парно. Увеличението на годишна база идва от по-високите цени на храните, горивата и още веднъж на ютилити услугите. Измерена през хармонизирания показател на потребителските цени, годишната инфлация към октомври е 1.5%. В своята последна прогноза за България Европейска комисия чака през идната година този индикатор да се задържи на сходни равнища. Причината - мощното вътрешно търсене, по-високите административни цени за комуналните услуги и възобновяване на цените на борсово търгуваните артикули и горивата.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР