В стремежа си да задълбочи цифровия единен пазар на Европейския

...
В стремежа си да задълбочи цифровия единен пазар на Европейския
Коментари Харесай

Геоблокиране: Спорен въпрос за европейското кино

В устрема си да задълбочи цифровия обединен пазар на Европейския съюзвъв вторник Европейският парламент ще гласоподава дали да изиска от Европейска комисия да прегледа възбрана на филмовите и телевизионните платформи да употребяват блокиране на географски принцип (Геоблокиране) - технология, която се употребява за ограничение на достъпа до интернет наличие въз основа на местоположението на човек, оповестява The Guardian.

Въпреки че от 2018 година насам на множеството онлайн услуги като извършване на покупки и наемане на коли е неразрешено да употребяват геоблокиране в Европейски Съюз, технологията към момента се употребява във филмовото, телевизионното и спортното наличие. Пример за това, е че каталозите на огромните стриймъри като Netflix се разграничават в обособените страни и че националните еквиваленти на iPlayer на BBC не са налични отвън техните граници.

Ако тези защитни бариери бъдат отстранени, основателите на филми споделят, че ще бъдат подложени на търговски напън да се ориентират към усетите на средностатистическия европейски фен, като тяхното изкуство ще пострада от това. " При обединен пазар на киното ще се стигне до скучни филми, ориентирани към най-малкия общ знаменател на човешкия опит ", споделя Рубен Остлунд, шведският режисьор на Triangle of sadness, The Square и Force Majeure.

" Това е доста елементарна формула, която пазарният капитализъм от дълго време е изработил. Това, което оценявам в европейското кино, е неговата автентичност ", акцентира Остлунд пред Guardian. " Имаме доста дребни пазари с дребни продуценти, които са развили собствен личен кинематографичен жанр. Разнообразието е нашата мощ. "

" Ако унифицирате европейското произвеждане, в последна сметка ще получите общи артикули, които няма да съставляват интерес за никого ", отбелязва полската режисьорка Агнешка Холанд.

Политиците, които упорстват за гласуването, споделят, че актуалният модел дискриминира мигрантите и езиковите малцинства в граничните райони, нямащи достъп до стрийминг наличие от страни, в които може би даже имат право да гласоподават.

" Абсурдът на обстановката се състои в това, че цифровите права затрудняват, а не улесняват достъпа на аудиторията до европейско наличие ", декларира Карен Мелхиор, член на Екологичен потенциал от датската Социал-либерална партия. " Преди стрийминга можехте да поставите антена на покрива си и да имате достъп до немска телевизия в Дания. Сега е доста по-трудно да получите достъп до филми или телевизия, да речем, на френски, в сравнение с британски език. Това опонира на цялата концепция за вътрешния пазар. ", прибавя тя.

Развлекателната промишленост е изненадващо единна в отпора си против предложенията, като предходната седмица Комисията получи взаимно писмо, подписано освен от ръководителите на европейските кино фестивали, само че и от холивудските студия и огромните футболни лиги. Те настояват, че прекратяването на блокирането на географски принцип надалеч няма да подтиква европейското наличие, а ще унищожи бизнес модел, който разчита в огромна степен на " предварителните продажби " - разпространители, които финансират производството на даден филм в подмяна на правото да го пускат и продават на своята национална територия.

" Съгласен съм, че европейската кино промишленост може да бъде много консервативна и да се придържа към съществуващите структури ", споделя Остлунд. " Но в случай че рискът е, че няколкото огромни стрийминг услуги, които преобладават на пазара, ще станат още по-доминиращи без геоблокиране, това е неприятно. "
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР