В стремежа си да наваксат изоставането си от американските и

...
В стремежа си да наваксат изоставането си от американските и
Коментари Харесай

Германските автоконцерни се обединяват срещу САЩ и Китай

В устрема си да наваксат изоставането си от американските и китайските колоси, немските автомобилостроители стартират да се сплотяват със свои съперници, както направиха BMW и Daimler, с цел да създават бъдещите самостоятелни и електрически коли, оповестява Франс прес.
Миналата седмица баварският автомобилостроител и производителят на Mercedes-Benz, които си оспорват лидерската позиция при колите от висок клас, подписаха съглашение за стратегическо и дълготрайно съдействие в областта на високотехнологичните системи в помощ на шофирането. Такива системи разрешават на колите да се паркират без човешка интервенция или да се движат безпилотно по автомагистралите.
Автономното шофиране се счита за Граала на бъдещите транспортни средства, наред с електрификацията, а в по-широк смисъл - с еволюцията на методите на напредване в града. То е измежду огромните провокации, на които би трябвало да отговорят производителите на коли и съоръжение, изправени пред конкуренцията на новите новаторски софтуерни компании.
Това не е първото обединяване на двете немски компании за разработка на "кола робот ": BMW работи дружно с Intel и Fiat по отчасти самостоятелни коли, планувани за 2021 година. Daimler се е съюзил с щутгартския си комшия Bosch, най-големия международен производител на автомобилно съоръжение. Техният тест на коли с висока степен на самостоятелност е плануван за 2019 година в Съединените щати.
Единствено Volkswagen се отличава с отсъствието си в това роене на обединявания измежду немските автомобилостроители.
През последните месеци имаше голям брой клюки за внушително огромен алианс, сплотяващ Daimler,BMW, VW, Bosch и Continental. Вестник "Уолстрийт джърнъл " обаче заяви предходната седмица, че VW и Ford може да разширят съдействието си в производството на ванове към самостоятелните коли. Засега VW е избрал да се съюзи с немската стартъп компания за самостоятелно шофиране Аурора (Aurora), която се радва на поддръжката на Amazon.
Историческите автомобилостроители надалеч не са единствени в конкуренцията: филиалът Waymo на Гугъл е измежду най-напредналите в създаването на самоуправляващи се коли, а Tesla, Uber, Apple и китайската търсачка Baidu също лансираха свои планове.
Уеймо работи с Fiat Chrysler и Jaguar Land Rover, а съгласно японски медии наподобява договаря и с Renault-Nissan-Mitsubishi.
Сред електрическите автомобили преобладават Тесла и азиатските снабдители на кафези за акумулатори. В същото време френското и немското държавно управление оповестиха в средата на февруари промишлена тактика за основаване на европейски "шампиони ", като първият план ще бъде производството на автомобилни акумулатори.

Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР