В стремежа си да изолира руската икономика от американските санкции,

...
В стремежа си да изолира руската икономика от американските санкции,
Коментари Харесай

Неравна битка: Русия срещу американския долар

В устрема си да изолира съветската стопанска система от американските наказания, Кремъл направи отказването от разплащанията в долари дълготраен приоритет, само че съветските управляващи ще бъдат принудени да разчитат на зелените пари още известно време.
От 2013 година Централната банка на Русия се пробва да понижи броя на транзакциите, осъществявани в щатски долари, както за вътрешни заплащания, по този начин и за външна търговия.
Русия неведнъж се сблъсква със глобите на Съединени американски щати и Европейски Съюз от 2014 година по разнородни аргументи: от анексирането на Крим и войната в Източна Украйна до отравянето на някогашен разузнавач във Англия и намесата в американските президентски избори през 2016 година
Основната причина заради която Кремъл се концентрира върху отказването от $ (т.нар. дедоларизация) е, че американските наказания са интернационалните – те заплашват всички компании, употребяващи щатския $ или опериращите държавни дъщерни сдружения.
Отказът да употребява $ се счита за метод Русия да заобиколи глобите, съгласно Агате Демарайс, шеф по световните прогнози в Economist Intelligence Unit. " Дедоларизацията може да е от изгода на първо място за еврото и юана, а Руската централна банка също усилва каузи на активите си в тези две валути ", съобщи Демарайс пред CNBC.
За да предотврати евентуалните наказания, които откъснаха Русия от интернационалните финансови канали (като SWIFT), Москва сътвори лична банкова платежна система – " Мир ".
Руските управляващи работят още по-активно за сключване на суапови валутни покупко-продажби, които разрешават директна търговия сред две страни с локални валути, вместо нормалното разчитане на долари. " Не е изненадващо, че Русия е сключила покупко-продажби за валутен суап със страни, които сега имат неприятни връзки със Съединени американски щати, в това число Иран, Турция и Китай ", отбелязва Демарайс.
Още за това за какво съветските компании се отхвърлят от $ и по какъв начин реагира Европейски Съюз можете да прочетете в Expert.bg.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР