В страната ни все още няма доказан случай на заразата

...
В страната ни все още няма доказан случай на заразата
Коментари Харесай

НЦЗПБ: За две седмици Омикрон може да се превърне в напълно доминиращ у нас

В страната ни към момента няма потвърден случай на болестта
За две седмици след появяването му у нас новият вид на ковид Омикрон може да се трансформира в изцяло преобладаващ у нас. Това е прогнозата на Националния център по заразни и паразитни заболявания.

„ Към момента у нас няма случаи на Омикрон, само че сме създали всичко допустимо, с цел да можем да го заловим допустимо най-рано “, съобщи за Нова телевизия шефът на Националния център по заразни и паразитни заболявания проф. Ива Христова.

Тя заяви, че за задачата Центърът е разпратил писма до лабораториите, които вършат проби за ковид, с искане „ всички тези писиар-резултати, които ги съмняват, наложително да ги пращат за секвениране “. Вирусологът изясни, че има писиар проби, които се базират на три гена, потвърждава се секвенция и при Омикрон ще има отрицателен резултат за S-гена.

„ Тоест, лабораториите могат да се ориентират незабавно за това, че има отклоняване и тези проби да се изпращат за секвениране “, изясни Ива Христова.

„ Притеснителното е, че този вид измести Делта, който беше безспорен хегемон, само че няма никакви данни да протича по-тежко, в противен случай, единичните случаи в Европа сочат по-леко протичане “, успокои тя.

Възможно е Омикрон да се окаже цели 5 пъти по-заразен от първия вид на ковид, счита проф. Ива Христова. „ Британският вид беше 60% по-заразен от изходния - уханския вид. След това следваше Делта, който беше 60% по-заразен по отношение на английския вид. А тук внезапно имаме доста високо повишаване. Най-незащитени ще бъдат неимунизираните и неболедувалите ”, сподели тя

Директорката на НЦЗПБ обаче предложи всички идващи в България да бъдат тествани още при влизането в страната и сложени под карантина до излизането на резултата. аргументът й е, че вирусът евентуално към този момент циркулира из цяла Африка, а освен в ЮАР, а по този начин също и в Европа.

„ Няма по какъв начин да гадаем кой от кое място идва “, счита проф. Христова, заради което настоя за тестване още на влизане в България. Затова тя счита, че се постанова стягане на контрола по границите и въобще за спазването на ограниченията.

Най-добрата отбрана към този момент остава ваксинирането, добавя тя.

„ Така най-хубавият сюжет е петата вълна да пристигна през януари, когато четвъртата към този момент е отшумяла. Ако се застъпят обаче медиците ни още веднъж ще са изправени пред огромен напън, споделят специалисти. Затова предлагат страната ни да последва образеца на страните, въвеждащи нови ограничавания. „ Очаквам през тази седмица стягане и у нас ”, сподели проф. Ива Христова.

Проф. Ива Христова разяснява и казуса с огромните възпитаници, които към момента учат онлайн заради липса на проби, както изясняват от МОН.

Според епидемиолога обаче на този стадий умерено учениците от 5 до 12 клас е рационално да се върнат за прочут интервал на учебно заведение преди да се е разрастнал новият вид и да сме влезнали в нова вълна.

„ Много е сложен въпросът с учениците, тъй като сме сред двете несгоди. Предполагам, че за известно време могат да бъдат пуснати в учебно заведение, с цел да наваксат “, разяснява проф. Ива Христова.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР