В страната ни са налични всички необходими количества ваксини за

...
В страната ни са налични всички необходими количества ваксини за
Коментари Харесай

Няма дефицит на задължителни ваксини в страната, успокои Сербезова -

В страната ни са налични всички нужни количества ваксини за осъществяване на Националния имунизационен календар.

Това сподели министърът на опазването на здравето Асена Сербезова по време на парламентарния надзор, цитирана от Българска телеграфна агенция.

По думите ѝ до момента са имунизирани 23 деца на украински бежанци.

В отговор на въпрос дали е допустимо имунизациите да се доставят до кабинетите на персоналните лекари, министър Сербезова сподели, че за това е належащо да се направи обширен разбор, в това число и финансов, по отношение на организацията на този тип логистика, поради обстоятелството, че лекарите са в разнообразни обитаеми места, както и че всеки общопрактикуващ доктор обслужва друг брой пациенти, подлежащи на имунизации.

Това би определило друга честота на доставките на разнообразни ваксини, добави тя. Министър Сербезова напомни, че в подписаните от Министерството на здравеопазването контракти са заложени съответни времеви интервали за доставка на ваксини, с което следва да се съобрази и превозването на имунизациите до кабинетите на лекарите.

По предлагането имунизациите, планувани в наложителния имунизационен календар, да се доставят до разкрити имунизационни пунктове, откъдето общопрактикуващите лекари да ги получават, вместо от съответната здравна ревизия, министър Сербезова напомни, че наложителните имунизации и реимунизации са част от стратегия „ Детско опазване на здравето “, по която реализатори са общопрактикуващият доктор на детето или доктор експерт по детски заболявания. В този смисъл в страната няма разкрити имунизационни пунктове, които да могат да се употребяват като междинни звена за предпазване на ваксини, добави тя.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР