В страната е обявено едномесечно извънредно положениеТропическа буря надвисна над

...
В страната е обявено едномесечно извънредно положениеТропическа буря надвисна над
Коментари Харесай

Над 300 жертви взе трус от 7,2 по Рихтер в Хаити

В страната е оповестено едномесечно изключително състояние
Тропическа стихия надвисна над карибската страна

Най-малко 304 души починаха в земетресение със мощ 7,2 по Рихтер, разлюляло Хаити в събота, гласи последната статистика на управляващите в страната.

Поне 1800 са ранените, а стотици се водят за изчезнали.

Първоначалният трус в карибската страна бе последван от най-малко 10 вторични труса. Епицентърът на земетресението е бил в южната част на страната, на 8 км от град Ти Ту дьо Нип и на към 150 километра западно от столицата Порт-о-Пренс. Разрушени са десетки здания, в това число най-малко два хотели. Отломки от падащите сгради премазали коли по улиците.

В Хаити бе оповестено изключително състояние за период от месец.

Страната още не се е възстановила от предходния мощен трус през 2010 година, който бе по-слаб - 7 по Рихтер, само че взе над 200 000 жертви, а разрушенията бяха опустошителни. Столицата Порт-о-Пренс бе срината до основи.
Освен това страната се намира и в тежка политическа рецесия след убийството на президента Жовенел Моиз, който бе убит в резиденцията си предишния месец.

Хаити също така страда от пандемията от ковид и дефицит на храни. А избавителните и възстановителни действия след земетресението ще бъдат затруднени и от предстоящите проливни дъждове, които носи прииждащата тропическа стихия „ Грейс”.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР