В столицата на Черна гора, Подгорица, беше сключено Споразумение за

...
В столицата на Черна гора, Подгорица, беше сключено Споразумение за
Коментари Харесай

Агенцията за енергийно регулиране на Черна гора и КЕВР подписаха споразумение за сътрудничество


В столицата на Черна гора, Подгорица, беше подписано Споразумение за съдействие сред Агенцията за енергийно контролиране на Черна гора /REGAGEN/ и Комисията за енергийно и водно контролиране на Република България /КЕВР/. Документът беше подписан от ръководителя на Агенцията за енергийно контролиране на Черна гора Бранислав Прелевич и от ръководителя на българската делегация и член на Комисията Александър Йорданов, оповестиха от пресцентъра на енергийния регулатор.

Със Споразумението се построява институционална рамка за задълбочаване на съдействието на двустранно и многостранно равнище. Двете страни си слагат за цел повишение качеството на регулаторната активност и дейното взаимоотношение за внедряване на европейските наставления и регламенти в региона на енергийния бранш и регулирането на водните услуги. Според REGAGEN и КЕВР развиването на контактите сред двата регулаторни органа ще има значимо значение за определяне на хармонизирана регулаторна рамка в страните от района в подтекста на динамичните процеси на развиване и интеграция на пазарите на електрическа енергия и природен газ. С цел повишение успеваемостта и качеството на институционалния и регулаторен развой, двете страни ще развиват разнообразни форми на съдействие – осъществяване на двустранни срещи по съответни тематики от общ интерес, продан на информация и документи и други Експерти на двата регулатора ще имат опция да вземат участие в действия и планове, проведени от другата страна - образование, конференции и семинари.

На извършените диалози двете делегации обмениха информация за нормативната уредба, структурата и организацията на регулаторните органи и разискаха настоящи въпроси, свързани с целите на тяхната активност в региона на регулацията в секторите „ Енергетика “ и „ ВиК услуги “. В отговор на проявения интерес от страна на регулатора на Черна гора, членът на КЕВР Валентин Петков обясни, че дружно с други държавни институции, българският регулатор има значима роля в провеждането на водната промяна у нас. Той обширно се спря на признатата национална нормативна уредба за контролиране на водния бранш и акцентира, че решенията на КЕВР в тази област почиват на ясни правила и правила, ориентирани към повишение успеваемостта на сдруженията и устойчивото развиване на целия ВиК бранш.

Официалното посещаване на делегацията на КЕВР в страните от Западните Балкани ще приключи с аудиенция в Република Сърбия. На 21 септември в Белград ще се състоят диалози с енергийния регулатор на страната AERS и ще бъде подписано съглашение за двустранно съдействие.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР