В Столичната библиотека беше открита изложба, посветена на 125-годишнината от

...
В Столичната библиотека беше открита изложба, посветена на 125-годишнината от
Коментари Харесай

Споменът за Багряна оживява в Столична библиотека


В Столичната библиотека беше открита галерия, отдадена на 125-годишнината от рождението на Елисавета Багряна. С доста снимков материал, нейни творби и нейни мисли споменът за огромната поетеса оживя както за ценители, по този начин и за фенове на обичаната, отричаната, само че безконечна Багряна, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Голямата българска поетеса, създател на детски книги и преводач е родена на 16 април 1893 година по остарял жанр или 29 април по нов. От библиотеката са избрали същинската й рождена дата, с цел да я почетат.

„ Днес Найден Вълчев използва един доста прекрасен израз, че сме на посетители на Багряна. И това фактически е по този начин, тъй като сме подбрали текстове от Багряна, т.е. тя споделя за живота си и за творбите си “, съобщи Ана Анастасова, завеждащ бранш „ Книжовно завещание “ в Столична библиотека.

Изложбата включва книги, фотоси и персонални движимости на Елисавета Багряна. Последните са предоставени от нейната внучка Елисавета Шапкарева. Подбрали сме текстове от Багряна, в които тя споделя за живота си, за творбите си. В изложбата включваме и нейни книги. Нашата библиотека има всички нейни първи стихосбирки, които са подбрани и готови от самата нея, акцентира Анастасова.

Изложбата показва и новите издания. Има и едно табло „ Моята София “ – тя е писала доста за града и там паралелно с нейни текстове са изложенви доста фотоси от остаряла София. Могат да се видят и персонални движимости на Багряна. Също по този начин стихотворения, които са оповестени в сп. “Детска наслада “.

Сред книгите, с подпис от нея е единствената пиеса, написана в съдействие с на Андрей Вълев – „ Госпожата “. През 1921 година Багряна се включва в литературния живот на София. Сътрудничи във "Вестник на жената", вестник "Лик", в списанията "Съвременник", "Златорог" и други. Първата ù стихосбирка „ Вечната и святата “ излиза през 1927 година, донасяйки ù необятно самопризнание и известност. Творчеството на Багряна се припокрива с нейната персона, носи белега на едно цяло. Творбите ù са огледало на живота й. Това се е пробвала да покаже и изложбата, отдадена на годишнината от рождението й. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР