В сряда законодателите в пленарната зала на Европейския парламент гласуваха

...
В сряда законодателите в пленарната зала на Европейския парламент гласуваха
Коментари Харесай

Европейският парламент гласува за забрана на автомобилите с двигатели с вътрешно горене от 2035 г


В сряда законодателите в пленарната зала на Европейския парламент гласоподаваха за въвеждане на условие от 2035 година всички нови коли и микробуси да бъдат с нулеви излъчвания като част от напъните за филтриране на автомобилния превоз, оповестява Политико.

 

 

Законодателите поддържаха окончателния отчет за преразгледаното законодателство за стандартите за излъчванията на CO2 от колите с 339 гласа " за ", 249 гласа " срещу " и 24 гласа " въздържал се ".

Законодателството е основна част от пакета " Подходящ за 55 " и задължава производителите на коли да понижат междинните излъчвания на целия си авто парк със 100 % от 2035 година нататък, с междинни стъпки през 2025 и 2030 година В позицията на Парламента се резервира първичната дата на Комисията за последователно прекъсване на използването на електрическа енергия - 2035 година

 

 

Окончателният юридически текст в този момент би трябвало да бъде направен в договаряния със Съвета. Министрите на околната среда би трябвало да подпишат своя вид на законодателството на среща на върха в Люксембург на 28 юни.

Алтернативно изменение, импортирано в пленарната зала от Европейската национална партия, предвиждаше задачата за понижаване на излъчванията до 2035 година да бъде 90 %, без да се показва ясна последна дата, само че то беше отхвърлено. Планът щеше да разреши продължаването на продажбата на стеснен брой транспортни средства с мотори с вътрешно горене, само че беше остро оспорен от екологичните групи.

Нидерландският демократичен докладчик Ян Хуйтема настояваше и за спомагателна междинна цел за 2027 година, която да подтиква индустрията да форсира производството на екологично чисти коли, само че тя беше отхвърлена от членовете на Екологичен потенциал.

 

 Frederick Florin/AFP via Getty Images 

 
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР