В сряда вечерта няколко независими медии публикуваха разследвания по най-големия

...
В сряда вечерта няколко независими медии публикуваха разследвания по най-големия
Коментари Харесай

“Плешиво джудже”, “Хитлер”, “Педофил” – как Роскомнадзор цензурира обиди за Путин

В сряда вечерта няколко самостоятелни медии разгласиха следствия по най-големия теч на документи от Роскомнадзор – организацията, която дава отговор за цензурата в съветските медии и интернет пространството. Резултатите хвърлят светлина върху това по какъв начин тъкмо Роскомнадзор се бори с нежеланата информация, цензурира и следи руснаците.

Руската редакция на BBC обобщава главните резултати.

Кой е направил хакерската офанзива и какво тъкмо се съдържа в приключването на информация?

През ноември 2022 година група “Киберпартизани ” от Беларус разгласи, че е хакнала ГРЧЦ – Главно радиочестотно ръководство на Роскомнадзор. Хакерите настояват, че са съумели да обхванат във вътрешната мрежа на организацията и
да изтеглят документи и преписка на чиновниците – общо над 2 терабайта данни.
Според описа на хакерите наличието им в системите на ГРЧЦ е останало неусетно в продължение на няколко месеца. “Киберпартизаните настояват, че са съумели да нарушат работата на центъра, като са криптирали работните станции, написа news.bg.

ГРЧЦ публично призна за хакерската офанзива, само че настоя, че “ситуацията е била овладяна ” и хакерите не са съумели да получат достъп до “класифицирана информация и сериозна инфраструктура ”. Въпреки това съгласно следствие на Проект “Система ” (съвместен план на “Свобода ” и Present Time), приключването на информация се възприема в ГРЧЦ като “морална покруса ” – във вътрешни диалози чиновниците разискват случая като злополука.

“Киберпартизани ” обявиха, че изтеклите данни потвърждават “мащабно онлайн наблюдаване и опити за определяне на цялостен надзор над всеки, който се е изказал против режима на Путин през последните 20 години ”. Те предават архива с данни на съветски и западни публицисти. До вечерта на 8 февруари немските издания Süddeutsche Zeitung, Mediazona, Sistema, Agents, Dosie Center и Проект “Важни истории ” разгласиха следствия, основани на архива.
Роскомнадзор цензурира информация за Путин
Изтичането на информация демонстрира, че една от главните цели на ГРЧЦ е да почисти всякаква нежелана информация за Владимир Путин. Служителите на организацията всекидневно наблюдават медиите и обществените мрежи за всякаква информация, която съгласно тях може да сътвори отрицателен облик на съветския президент.

Според “Важни истории ” чиновниците изготвят отчети след всяко събитие с присъединяване на Путин и събират всички отрицателни реакции на неговата поява. Ето откъс от такава информация, направена след неотдавнашното посещаване на Путин в Калининград:

“Други създатели показват подигравка към фразата, изказана от Вл. В. Путин, че “трудолюбието е напълно обособен гений, това не е просто, извинете, гумен гъз ”. Подчертава се, че сходни изявления, както и останалите речи на президента, “отдавна не провокират други страсти с изключение на разстройване и стеснение.

Служителите на ГРЧЦ са инструктирани да отделят “горещи точки на информация ”. Техните отговорности включват освен наблюдаване на реакциите към работата на Путин, само че и прогнозиране на събитията, които могат да провокират рецензии в бъдеще.

ГРЧЦ също по този начин интензивно следи отчетите за здравословното положение на Путин. Изданието “Агенция ” открива във вътрешния документооборот десетки досиета с едно и също заглавие “Критично здравословно положение на съветския президент В. В. Путин ”, които са основани от април до октомври 2022 година

Всеки подобен мониторинг наподобява като таблица с изявления за здравето на Путин – най-вече от съветските обществени мрежи и Telegram. Докладите включват определени мнения за съветския президент, за който се твърди, че страда от “рак ” или “шизофрения ” – нормално провокирани от съответните изявления или изказвания в медиите.

А “Важни истории ” отбелязва, че задача “да се прави мониторинг на осведомителни мотиви за,
е била възлагана даже и като тестова задача на претенденти за работа в отдела за мониторинг.
ГРЧЦ следи изявленията за Путин благодарение на Brand Analytics – система за наблюдаване на медиите и обществените мрежи, както и ръчно. Журналистите откриват, че информацията за президента е била търсена от чиновници на Роскомнадзор благодарение на основни думи – в това число “плешиво джудже ”, “Пиня ” и “Пуйло ”.

“Досие ” написа, че един от изтеклите документи е озаглавен “Методика за засегнатост на президента ”. В него се споделя, че организацията търси отрицателни препратки към Путин, като се базира на федералния закон “За информацията ”, който изисква блокиране на наличие, което наскърбява държавни чиновници. В насоките са дадени образци, въз основа на които наблюдаващите би трябвало да решат кои данни се смятат за обидни.

Роскомнадзор възнамерява и да усъвършенства в допълнение търсенето на отрицателна информация за Путин. Още през август медиите писаха, че ГРЧЦ е отпуснала 57,7 милиона рубли на московската ИТ компания Action HDC за създаване на системата Oculus, която въз основата на невронни мрежи ще проучва фотоси, видеоклипове и текстове в уеб страници, обществени мрежи и месинджъри за неразрешена информация.

Според “Система ” Oculus също по този начин ще търси обидни изображения на Путин въз основа на “класификатор на графични обекти ”. Класификаторът предлага два типа изображения: “обидни изображения на президента ” (напр. като “молец ” и “рак ”) и “сравняване на президента с негативни герои ” (напр. Адолф Хитлер, вампири или педофили).

От началото на войната Роскомнадзор се интересува освен от отрицателно наличие във връзка с Путин, само че и от отрицателно наличие във връзка с управляващите като цяло, отбелязва от своя страна “Досие ”.
Цензурата в Рунет е била (и ще продължи да бъде) автоматизирана
Oculus не е единствената система, която Роскомнадзор възнамерява да употребява, с цел да цензурира интернет.

Първо, в няколко следствия по едно и също време се загатва полусекретният месинджър КОВ – “Кабинет оперативно взаимоотношение ”, основан от ГРЧЦ в края на 2019 година

Системата се употребява за предпазена връзка сред чиновниците на Роскомнадзор и службите за сигурност – Главната прокуратура, ФСБ, ФСО, Росгвардия и Министерството на вътрешните работи. В груповите чатове да вземем за пример се разгласяват отчети за “протестни настроения ”. А в частни известия чиновниците на ГРЧЦ изпращат на прокуратурата линкове към постове на руснаци, за които се твърди, че съдържат “фалшификати ” за армията. Те са отделени от хилядите линкове, които чиновниците на организацията слагат в категорията “негативно за СВО – специфичната военна интервенция и съветските въоръжени сили ”.

Според “Настоящо време ” описът със съответните тематични чатове в “Кабинета за оперативно взаимоотношение ” за ноември 2022 година включва групите “Оперативна дестабилизация ”, “Оперативна протестна активност ” и “Чужда интервенция ”.

Това не е единствената техническа находка на ГРЧЦ. От 2020 година насам организацията създава системата “Чист интернет ”, която е нужна за автоматизиране на търсенето на “забранено ” наличие. В презентациите за системата Роскомнадзор дава обещание, че откакто доближи плановия си потенциал, “Чист интернет ” ще покрие 100% от Рунет, написа “Медиазона ”. Ключов съставен елемент в това наподобява са търсенията в Yandex, като има открита преписка на компанията с Роскомнадзор.

По-специално, въпреки и не по първо предпочитание, Yandex усили броя на вероятните поръчки дневно за организацията, а също по този начин даде сервиза си “Толока ” за образование на невронните мрежи “Чист интернет ”.

Друга функционалност на “Чист интернет ” е фермата за ботове (това е терминът, употребен в документите на ГРЧЦ). Той се създава в самата организация и е планувано да бъде приключен през май 2023 година Системата ще би трябвало да генерира биографии на подправените сметки и да имитира тяхната интензивност в обществените мрежи. Очевидно тези ботове ще са нужни най-вече за събиране на информация от затворени групи, написа “Медиазона ”.

Една от основните области в цензурата на Рунет се смята за системата “Вепрь ” на ГРЧЦ. За нейната реализация е виновен Московският институт по физика и технологии (МИФТ), който завоюва търга за създаване на Oculus.

Заплахите, които “Вепрь ” би трябвало да търси, са изброени случайно в презентацията на МИФТ: тероризъм и екстремизъм, рецензия към управляващите и несистемна съпротива, ЛГБТ агитация, наркомании, отбягване на военни дейности, “групи на гибелта ”, “оскърбителни арт акции и флашмоб, способи на Джин Шарп и други
Властите интензивно употребяват Роскомнадзор за битка с военната информация
От началото на войната Роскомнадзор и ГРЧЦ са се трансформирали в главен инструмент на управляващите в битката с нежеланата информация за съветската инвазия в Украйна. Според вътрешни документи на Роскомнадзор през първите 9 месеца от войната в Украйна съветските управляващи са изтрили 150 000 изявления в обществените мрежи, написа “Агенция ”.

Информацията за отрицателни изявления за войната се разисква и от чиновниците на ГРСК във към този момент упоменатия месинджър КОВ.

В следствието си “Система ” написа още, че опциите на Роскомнадзор са свързани и с премахването на “некоректна ” информация за войната от съветските търсачки. Например, организацията има задача, наречена “Специална задача на Yandex U ” – съгласно документите тя е да следи за връзки към антивоенни материали в съветската търсачка.

От кореспонденцията на чиновниците излиза наяве, че организацията смята следните случаи за образци за поръчки, за които резултатите от търсенето би трябвало да се поправят ръчно: “Русия бомбардира жилищни здания ”, “Русия стреля по цивилни ”, “руски военни зверства в Буча ”, “руски военни закононарушения ”, “руски наборници в Украйна ”, “огромни загуби на съветски войски в Украйна ”.

ГРСК проучва и обществените мрежи – чиновниците всекидневно проучват обществените мрежи, които не са блокирани в Русия. Въз основа на този мониторинг се изготвят таблици за идентифициране на “фалшификати ”. Самите “фалшификати ” са категоризирани като “убийства на цивилни ”, “обстрел на цивилни ”, “обстрел на градове ”, “загуби на персонален състав и техника ”, “военнопленници ”, “грабежи ”, “мобилизация ” и “дестабилизация в Русия ”.

ГРСК следи и изявленията в окупираните от Русия украински територии. Достъпът до 262 уеб страницата на украински телевизионни и радио канали, както и до страници, които разрешават гледането им онлайн, е стеснен. Според вътрешната статистика на Роскомнадзор в Русия достъпът до 630 украински уеб страницата е стеснен.
Борбата против самостоятелните медии и инакомислещите на нови равнища
От няколко години насам съветските управляващи интензивно афишират самостоятелни публицисти и медии за задгранични сътрудници, а от началото на войната това се случва още по-често. Стотици хора към този момент имат този статут. Но в случай че се съди по теча на информация от Роскомнадзор, управляващите нямат желание да спрат дотук.

Според “Важни истории ” приключването на информация разкрива, че организацията е подготвила информации за повече от 800 души, които да бъдат оповестени за задгранични сътрудници. Изданието разгласява лист на тези хора, от тях до момента в регистъра са включени единствено 139. Справките включват данни, събрани от ГРСК в интервала 2020-2022 година Списъкът на евентуалните “мишени ” може да е още по-широк, защото не всички документи са изтекли.

Според приключването на информация Роскомнадзор следи и така наречен водачи на мнение. Списъкът на тези хора, събран от организацията, включва 472 души с изложение на активността им и връзки към всичките им сметки, открити в обществените мрежи. Според листата ГРСК следи мрежите на редица артисти и актриси, блогъри, стендъп комици, публицисти, режисьори и музиканти – от Борис Гребеншчиков до групата Kiz-kiz.

От началото на войната Роскомнадзор следи медиите още по-внимателно. Според “Досие ” на 28 февруари 2022 година, четири дни след началото на нашествието в Украйна, чиновниците на Роскомнадзор са получили задача да наблюдават уебсайтовете “за наличие, което опонира на формалната позиция на Министерството на защитата ”.

“Преглеждаме уеб страници, търсим наличие, в което се споделя, че съветските въоръжени сили бомбардират (убиват, раняват, стрелят…) цивилни жители, градска инфраструктура и така нататък Установяваме обстоятелството на сходна обява – в колона “Е ” означаваме уеб страницата с думата “допълни ”, ” се изяснява в кореспонденцията на чиновниците. Заслужава си да се означи, че законът за “фалшификатите за армията ”, който разрешава извънсъдебно блокиране, е признат единствено четири дни след изпращането на този документ.

Освен това ГРСК стартира да се приготвя за вълна от блокиране на медии, които отхвърлят да се съобразят авансово с условията. Например организацията стартира да търси аргументи за блокиране на Deutsche Welle и съветската работа на BBC още на 25 февруари, като на 4 март блокирането към този момент е реалност.

Някои медии са избрани от Роскомнадзор като “антируски ” за постоянен мониторинг на “протестните настроения ” – като такива са посочени Руската работа на BBC, “Медуза ”, Радио Свобода, The Insider и канал “Редакция ”.

Изрично се показва, че съветската редакция на BBC се е обърнала към Роскомнадзор с молба да разяснява изказванията от описаните следствия и чака отговор.
Източник: bg-voice.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР