В сряда вечер израелският лидер отново повтори твърдото си становище,

...
В сряда вечер израелският лидер отново повтори твърдото си становище,
Коментари Харесай

Израел остава непреклонен – примирие в Газа няма да има без свобода за заложниците

В сряда вечер израелският водач още веднъж повтори твърдото си мнение, че преди да се мисли за каквото и да било помирение, всички похитени от " Хамас " на 7 октомври хора, които бяха отведени от палестинските бойци в Газа, би трябвало да бъдат освободени.

" Бих желал да разсея всички погрешни клюки, които чуваме от всевъзможни направления и още веднъж да изясня нещо: няма да има прекъсване на огъня, до момента в който не бъдат освободени заложниците ", сподели той от щаба на Централното командване на Израелските сили за защита (ЦАХАЛ), представен от ДПА. Въпреки това не стана ясно дали има поради неотложно освобождение на заложниците, или те могат да вземем за пример да бъдат пускани от похитителите на групи.

В медиите се появиха няколко непотвърдени известия за договаряния за филантропично помирение в подмяна на стартирането на до 15 от похитените, държани в линията Газа. Осама Хамдан, почитан функционер на " Хамас ", съобщи пред ДПА, че сега се водят " съществени договаряния " по въпроса.

Но по думите му има опасения, че Израел не откликва в задоволителна степен на напъните на договарящите.

Говорителят на ЦАХАЛ контраадмирал Даниел Хагари акцентира, че сега има единствено " филантропични паузи " в боевете, само че не и прекъсване на огъня.

" Не бива да позволяваме коментаторите да ни заблуждават. Няма помирение. Продължаваме да се сражаваме с " Хамас ", няма помирение. "

На 7 октомври " Хамас " извърши кърваво нахлуване в Южен Израел, при което бяха убити над 1400 души, а най-малко 239 бяха отвлечени в Газа. Израел отговори с масирани въздушни удари и сухопътна интервенция. Броят на палестинците, починали от началото на войната, е над 10 000, съгласно ръководеното от " Хамас " министерство на опазването на здравето в Газа.

Числата, които порастват всеки ден, не могат да бъдат тествани посредством самостоятелен източник.

Междувременно се следи голямо нарастване в броя на палестинците, бягащи от яростните боеве в линията Газа.

Десетки хиляди от тях избягаха от зоните на сраженията в обсадените северни елементи на палестинския анклав, откакто Израел отвори краткотраен кулоар за евакуация.

По оценки на израелското министерство на защитата единствено в първия ден от отварянето му в сряда от него са се възползвали към 50 000 палестинци, които се причислиха към другите 900 000, които избягаха на юг през последните седмици.

Службата на Организация на обединените нации за филантропично подкрепяне на палестинските бежанци в Близкия изток не можа да даде точни данни, само че удостовери, че броят на бягащите от зоните на бойните дейности непрекъснато нараства през последните дни.

Израелските сухопътни интервенции навлязоха още по-дълбоко в град Газа - най-големия и най-гъсто обитаем град в палестинската територия - което провокира ново бягство от север.

В линията Газа живеят над 2,2 милиона души.

НАРАСТВАЩ МЕЖДУНАРОДЕН НАТИСК

В последно време, изключително от началото на тази седмица, интернационалният напън върху Израел да обезпечи филантропични спирания в бойните дейности, с цел да се разреши изтеглянето на мирните поданици на Газа и влизането на филантропична помощ, сензитивно набъбна.

В понеделник представителят на Съвета за национална сигурност при Белия дом заяви, че президентът на Съединени американски щати Джо Байдън е разговарял по телефона с Нетаняху за обстановката в Газа, само че и на Западния бряг, като американският водач е разискал с израелския министър-председател опцията за филантропични, или както бяха наречени в изказването на представителя, " тактически " спирания на боевете, показва Ройтерс.

Позицията на Вашингтон по въпроса за сключването на помирение съответствува с тази на Израел - цялостно преустановяване на огъня на този стадий не може да има, само че с допълнението, че все пак е нужно да има най-малко някакви паузи в бойните дейности, с цел да се даде опция на мирното население, а и на блокираните в Газа непознати жители, измежду които има и американци, да изоставен палестинския анклав.

В сряда натискът по тематиката върху Израел се ускори още повече, откакто на съвещанието на външните министри на групата на най-развитите международни стопански системи (Г-7) в Япония беше призната декларация, в която те насочиха явен и категоричен апел към израелското политическо и военно управление за обезпечаване на филантропични паузи в боевете за облекчение на ситуацията на мирните жители.

Усилията дадоха резултат, тъй като през вчерашния ден от Белия дом пристигна новината, че Израел всеки ден за четири часа ще стопира бойните дейности, с цел да могат жителите на Газа да изоставен регионите на боевете.

От американското президентство окачествиха това развиване като стъпка в вярната посока, само че в същото време Байдън още веднъж съобщи, че към този момент " няма никаква опция " за изцяло помирение.

Междувременно десетки конгресмени от Демократическата партия изпратиха писмо до президента на Съединени американски щати Джо Байдън, в което го приканват да вземе ограничения за отбрана на палестинците, намиращи се на американска земя, на фона на нестихващите боеве сред израелските сили и бойците на " Хамас " в град Газа и на бягството на хиляди хора поради все по-тежката филантропична конюнктура, съобщи Асошиейтед прес.

В апела си до Белия дом демократите желаят държавното управление да вкара краткотрайни механизми за протекция, които да не разрешават палестински имигранти да бъдат връщани в страни, потърпевши от естествени бедствия и военни спорове. Като аргумент в поддръжка на настояването си конгресмените акцентират растящия брой на жертвите в Газа, изключително измежду децата, в резултат на войната сред Израел и " Хамас " и неналичието на вода и храна.

КОЙ ДА УПРАВЛЯВА ГАЗА

Но макар цялостното съвпадане в позициите на Израел и Съединени американски щати, че прекъсване на огъня до постигането на оповестената цел на израелската интервенция в Газа - заличаване на " Хамас ", е невероятно, през последните дни ясно стартира да си проличава разминаването във възгледите на американското и израелското управление по един от най-съществените въпроси - кой да ръководи Газа след възможния погром на " Хамас ".

На срещата на Г-7 в Токио държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкън изрази мнението, че когато войната завърши, би трябвало да бъде формирано държавно управление на палестинското единение, под чиято власт да бъдат както линията Газа, по този начин и Западният бряг, като стъпка към основаването на самостоятелна палестинска страна.

Всяко желание за следвоенното ръководство на Газа " би трябвало да включва ръководено от палестинците държавно управление и Газа и Западният бряг да бъдат обединени под властта на Палестинската автономност ", сподели ръководителят на американската дипломация пред кореспонденти в Япония.

Той удостовери мнението на Белия дом против всякакво трайно връщане на израелския надзор над Газа, както и против предложение - стартирано в политически отчет на израелското министерство на разузнаването - за изтласкване на палестинските поданици на Газа към прилежащ Египет.

" Бяхме пределно ясни по въпроса за повторната окупация, тъкмо както бяхме пределно ясни, че сме срещу всякакво разселване на палестинското население ", сподели Блинкън. " Както сме заявявали и преди, що се отнася до Газа и Западния бряг, а в последна сметка и до палестинската страна, е нужно да бъде формирано държавно управление на (палестинското) единение. "

Така изложено визията на американския първи посланик евентуално ще задълбочи разликите с Израел, откакто в понеделник Нетаняху разгласи в телевизионно изявление, че след края на бойните дейности Израел ще би трябвало да поеме " за неопределен срок " отговорността за сигурността в Газа.

Явно това изявление на израелския водач е тормозило съществено Вашингтон, тъй като Съединени американски щати в последните дни на няколко пъти декларират, че са срещу повторна окупация на палестинския анклав от Израел.

Съединени американски щати и Израел са единни в мнението си, че придвижването " Хамас " не може повече да ръководи Газа. Но в нито едно от предложенията си за следвоенното устройство на Газа израелските публични представители не са споменавали сформирането на без значение палестинско ръководство като надеждна алтернатива.

В момента Палестинската автономност управлява полуавтономните региони на окупирания от Израел Западен бряг. Макар и интернационално приет, палестинският президент Махмуд Абас е надълбоко непопулярна персона измежду палестинците на Западния бряг, отбелязва Асошиейтед прес. Нетаняху дълго време определяше Абас и Палестинската автономност като прекомерно некомпетентни, с цел да бъдат благонадежден сътрудник на Израел в напъните за реализиране на мир.

СТРАТЕГИЯ ЗА ИЗХОД ОТ КРИЗАТА

И до момента в който офанзивата на израелските сили против " Хамас " в Газа се ожесточава, дипломатите във Вашингтон, Организация на обединените нации и във и отвън Близкия изток все по-активно разискват въпроса какво да се прави, в случай че " Хамас " падне от власт, и по какъв начин да бъдат посрещнати следвоенните провокации в Газа.

Сред разновидностите, които се дискутират, са разполагане на многонационални миротворчески сили в палестинския анклав, съставяне на краткотрайно, ръководено от палестинци ръководство, което да не включва политици от " Хамас ", краткотрайно даване на роля в администрирането и поддържането на реда в анклава на прилежащите арабски страни или краткотрайно ръководство като подмандатна територия на Организация на обединените нации, показва Ройтерс, като се базира на собствен добре информиран американски източник.

По думите на различен неназован събеседник на организацията от формалните среди в Съединени американски щати тези оферти към този момент са на неофициален, " абстрактен стадий " на разискване. Сред основните въпроси, от които зависят тези полемики, са дали Израел в действителност е кадърен да унищожи " Хамас ", както се зарече, и дали Вашингтон, другите западни съдружници и арабските държавни управления са подготвени да дават военни мироопазващи сили, които да застанат сред израелците и палестинците.

Позицията на Белия дом е, че Съединени американски щати нямат " никакво желание " да разполагат американски военнослужещи в Газа.

 
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР