В сряда Върховната касационна прокуратура (ВКП) съобщи официално, че се

...
В сряда Върховната касационна прокуратура (ВКП) съобщи официално, че се
Коментари Харесай

Прокуратурата няма да се даде без фарс: Бареков пак беше активиран да подава сигнали

В сряда Върховната касационна прокуратура (ВКП) заяви публично, че се сезира по лист с имена импортиран във вторник от някогашния евродепутат и ефирен водещ Николай Бареков. Списъкът, който включва премиера Кирил Петков, финансовия министър Асен Василев, началникът на кабинета на Петков Лена Бориславова, съпредседателят на " Демократична България " Христо Иванов, издателят на " Икономедиа " Иво Прокопиев водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова, някогашния министър председател Иван Костов и други, съгласно прокуратурата е съпроводен от " сигнали, изявления и журналистически следствия ".

Тази преживелица на пръв взор е фарсова, само че е и доста показателна за два значими тренда:

Прокуратурата и хората, които я управляват очевидно ще задълбочават спора с новата власт Една от задачите им е да трансфорат опитите на " Продължаваме промяната " и другите партии в обединението за битка с корупцията във фарс

Първият епизод на тези опити беше призоваването на Кирил Петков и Лена Бориславова в прокуратурата. Вторият е активирането на Николай Бареков. През последните години той постоянно се употребява от прокуратурата, с цел да подава сигнали против неуместни на кръга, който я управлява, с цел да стартират репресии против тях.
Реклама Списък - контрасписък
" С цел определяне на обективната истина прокуратурата ще изиска от Министерство на вътрешните работи и други способени органи на изпълнителната власт цялата налична информация по отношение на лицата, обект на изявленията, и вероятно подхванатите от органите дейности по отношение на тях ", написа в прессъобщението на ВКП. Самият Бареков ще бъде свикан в прокуратурата за снемане на показания. По същия метод прокуратурата разгласи предходната седмица, че ще изиска информация от Министерство на вътрешните работи за всички лица в листата на Петков.
Интересен подробност е, че прокуратурата категорично акцентира, че в листата " не попада името на президента на Република България. Наблюдаващите прокурори няма да изискват от Министерство на вътрешните работи и други способени органи информация, обвързвана с президента " заради медиен интерес. Затова пък Бареков е присъединил съветника на президента Пламен Узунов, който през 2020 година беше разследван от прокуратурата за търговия с въздействие.
Според Бареков в обществените мрежи, импортираният лист от имена се базира на следствия на " ПИК " и " АФЕРА ", както и на следствие на " Антикорупционния фронт " - организация-двойник на Антикорупционния фонд, основана от Бареков.

Паралелът със листата 19 корумпирани лица, който Петков и Бориславова връчиха на Гешев предходната седмица е явен.
Реклама
Това е остаряла тактичност, която употребява кръгът към прокуратурата, до неотдавна представляван във властта от Движение за права и свободи и ГЕРБ. В нея други хора/организации се упрекват в закононарушения, сходни на осъществявани от някогашните ръководещи. Тази огледална отбрана сега се вижда доста добре и в изказванията на всички водещи фигури в Движение за права и свободи, които се пробват да обяснят, че Иво Прокопиев (един от издателите на " Капитал " ) е нещо като ксерокопие на Делян Пеевски - прави същите неща, които депутатът от Движение за права и свободи правеше преди да бъде глобен по американския закон " Магнитски " за огромна корупция.
Изваден от чекмеджето
Николай Бареков е комфортен реализатор на сходни поръчки. През 2014 година прокуратурата заяви, че е образувала досъдебно произвеждане за финансирането на " България без цензура " на Бареков. Въпреки следствия, в това число на " Капитал ", че парите за партията на Бареков са дошли от КТБ първо в пликове, а след това и в чували, нищо повече не беше оповестено от прокуратурата по производството. То е на трупчета, а през това време Бареков е постоянно на линия да подаде сигнал или да изиграе някой фарс.

Николай Бареков обезпечи медийното отразяване на прокурорската акция в Костинброд в навечерието на изключителните парламентарни избори напролет на 2013 година и стана рупор на лансираната от държавното обвиняване теза, че ГЕРБ е подготвяла имитация на изборите. Впоследствие се оказа, че сходни данни няма, а единственият упрекнат за случая беше оневинен от съда. Заради приключването на информация от следствието прокуратурата съобщи, че ще образува инспекция. Няколко месеца по-късно обаче разгласи тематиката за завършена.

От материалите по делото КТБ против главния акционер в банката Цветан Василев стана ясно, че той е финансирал някогашния водещ - и като физическо лице (със прикрит заем от банката за 1 млн. лева е купена къща в кв. Симеоново), и политическата му акция (според показанията по делото парите са били давани първо в пликове, а най-после и в чувал). Въпреки това ръководената от сегашния евродепутат телевизия ТВ7 банкрутира със отговорности за десетки милиони. Обвинение против Бареков не беше повдигнато в никакъв случай. За сметка на това прокуратурата изиска имунитета като евродепутат на Елена Йончева поради това че КТБ е финансирала нейни филми. Разликата сред двамата е, че Йончева е мощно сериозна към Бойко Борисов.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Компании 2 Градове 3 Свят 1 Компании 2 Коментари и разбори 3 Свят 1 Градове 2 Компании 3 Икономика Реклама Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Капитал
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР