В сряда акциите на китайските сини чипове“ - неофициален термин

...
В сряда акциите на китайските сини чипове“ - неофициален термин
Коментари Харесай

Акциите на най-големите китайски компании достигнаха 5-годишно дъно

В сряда акциите на китайските „ сини чипове “ - всекидневен термин за най-надеждните и скъпи компании на пазара, се сринаха до съвсем петгодишно дъно, а юанът продължи да губи стойност, защото пазарите се сблъскаха с понижението на кредитната вероятност на Китай от Moody's в миг на възходящи опасения за закъснение на възобновяване на стопанска система №2 в света, написа Reuters.

Във вторник рейтинговата организация предизвести за намаление на суверенния кредитен рейтинг на Китай, заявявайки, че разноските за избавяне на локалните управляващи и държавните компании, както и за преодоляване на рецесията с недвижимите парцели, ще натежат на страната.

Китайските акции отварят с намаляване, като показателят CSI300 доближава най-ниското си равнище от февруари 2019 година Индексът Shanghai Composite нараства с 0,1%.

Китайските пазари претърпяват сложен интервал през тази година, защото неувереното икономическо възобновяване и задълбочаващата се рецесия с недвижимите парцели допълват геополитическите провокации, в това число продължителното китайско-американско напрежение във връзка с технологиите и търговията. Индексът CSI300 се е сринал с към 12% до момента през тази година и е на път да запише едно от най-лошите представяния в района.

" Индексът CSI300 беше обиден най-силно във връзка с оценката, защото той получава повече разпределения от задгранични вложители. Като се прибави и въздействието на понижението на Moody's, показателят може скоро да доближи дъното и да стартира да се възвръща ", споделя Панг Сичун, шеф на проучванията в Nanjing RiskHunt Investment Management Co.

" Решението на Moody's да намали вероятността си за китайския дълг е последното звено в дългата поредност от скорошни разочарования за вложителите в китайски акции ", декларира на собствен ред Ясер Ел-Шими, капиталов анализатор в The Motley Fool.

Икономическото възобновяване на Китай демонстрира признаци, че бързо губи скорост след първичния гърмеж на потребителската и бизнес интензивността при започване на годината, притиснато от затрудненото положение на жилищния пазар, рисковете, свързани с дълга на локалните държавни управления, и забавения световен напредък.

Във вторник след решението на Moody's цената на застраховката на китайския държавен дълг против несъблюдение набъбна до най-високата си стойност от средата на ноември. Въпреки това доходността на 10-годишните държавни облигации на Китай се покачва напълно малко в сряда.

" Реалните капиталови последствия са много лимитирани, частично тъй като задграничната благосъстоятелност върху китайските държавни облигации е много ниска ", споделя Тай Хуи, основен пазарен пълководец за Азиатско-тихоокеанския район в J.P. Morgan Asset Management.

Пазарните участници декларират, че бързо ще насочат вниманието си към идната среща на китайското Политбюро и годишната Централна работна икономическа конференция този месец, на които нормално се разискват проектите за политиката и вероятностите пред китайската стопанска система.

" Без решителна и ефикасна макрополитика пазарните настройки могат да останат слаби, а решението на Moody's може да способства за още по-минорни настроения ", показват анализаторите на Citi в записка.

Тежка година и за юана

На валутния пазар китайският юан се намалява по отношение на $ в сряда, макар че огромните държавни банки не престават с напъните си да стабилизират валутата.

Централната банка на страната, Народната банка на Китай, удължи траялата месеци наред наклонност да дефинира дневни ориентировъчни закрепени стойности на равнища, по-високи от пазарните прогнози, което търговците и анализаторите необятно поясняват като формален опит да се резервира стабилността на валутата.

" Силният фиксинг на юана продължава да носи обръщение за поддръжка, защото вътрешното търсене остава нежно, а пазарът на недвижими парцели в Китай продължава да се бори да откри опора ", изясняват анализаторите на Maybank.

Юанът също изпраща една нестабилна година, като в един миг отслабва с 6,14% по отношение на $, преди да възвърне част от загубите поради възходящите залози, че лихвените проценти в Съединени американски щати са достигнали своя връх.

През ноември китайската валута нараства с 2,55%, което е най-хубавият ѝ месец за тази година, само че от началото на 2023 до момента той е понижен с 3,6%.

Другите международни рейтингови организации - Fitch Ratings и S&P Global Ratings – към момента не са създали промени в съответните си кредитни рейтинги за Китай.

През август Fitch удостовери рейтинга на страната " А+ " със постоянна вероятност, а в сряда S&P Global декларира, че резервира рейтинга на Китай " А+ " със " постоянна " вероятност.

 

 

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР