В сряда, 21 март, в комисията по петиции на Европейския

...
В сряда, 21 март, в комисията по петиции на Европейския
Коментари Харесай

Европейският парламент ще разгледа петицията на Асоциацията на българските училища в чужбина

В сряда, 21 март, в комисията по петиции на Европейския парламент ще бъде разисквана петиция на Асоциацията на българските учебни заведения в чужбина (АБУЧ). Инициативата има за цел да отбрани така наречен "малки " езици, измежду които попада и българският, и да улесни запазването на връзката сред учениците в чужбина и родния им език.

В нейна отбрана се афишират евродепутатът Светослав Малинов и сътрудниците му от българската делегация в Европарламента. Петицията бе импортирана тъкмо преди година с подписите на хиляди наши сънародници зад граница. До огромна степен тя е ориентирана към фамилиите, които се възползват от правото си на свободно придвижване в Европейски Съюз и се откриват за интервал от време в друга страна.

Учителите от АБУЧ са безапелационни, че голям тласък за българчетата ще бъде оценяването на знанията им по родния език в чужбина и признаването на тази оценка или документ, да вземем за пример при кандидатстване във висше образователно заведение.

В европейските просветителни системи съществуват огромни разлики във връзка с преподаването, оценяването и признаването на езиковите знания. Повечето страни членки на Европейски Съюз не плануват опция за явяване на езиков изпит при довеждане докрай на приблизително обучение или признание на документ по европейски език отвън главните изучавани - британски, френски, немски, испански и италиански. Това дискриминира учениците, носители на по-малко говоримите езици.

Светослав Малинов, евродепутат от ДСБ/ЕНП и член на комисията по петиции на Европейския парламент, поддържа петицията от самото й начало. Малинов съобщи, че ще отбрани петицията и в зала по време на дебата. Очаква се в разискването да вземат присъединяване и представители на Европейската комисия, Министерството на образованието и науката, български евродепутати и техни сътрудници от други страни членки в обстановка, сходна на българската.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР