В средата на ноември списание Science Advances публикува статия на

...
В средата на ноември списание Science Advances публикува статия на
Коментари Харесай

Капка вода създаде искров разряд от 1200 волта в експеримент на китайски учени – това раздели водата на водород и кислород

В средата на ноември списание Science Advances разгласява публикация на откриватели от Университета по аеронавтика и астронавтика в Нанкин, в която се показва, че е реализирано рекордно равнище на разряд от падаща капка вода. Капка, падаща върху особено готова повърхнина от височина 25 см, провокира искров разряд от 1200 V, което е почти четири пъти по-високо от предходния връх. Тази сила беше задоволителна, с цел да раздели водата на О2 и водород.

В предходни опити изходното напрежение на засищане не надвишава 350 V. Зарядът поражда, когато капката падне от височина върху наклонена повърхнина. Когато капката влезе в контакт с повърхността се появява двоен електрически пласт, което прави цялата система да наподобява на суперкондензатор. Големината на напрежението на засищане зависи от скоростта на търкалящата се по повърхността капка и от нейното разтичане по повърхността. Както декларират учените, приближаването до теоретично вероятната граница на изходното напрежение е възпрепятствано от незадоволителното схващане на процеса във физиката.

По време на опита откривателите са снимали рухването на капката върху наклонената повърхнина с високоскоростна камера и са съпоставили тези данни с резултатите от измерванията на електрическите характерности от процеса. По-късно, въз основа на получените данни, е построен безапелационен модел. Работата е помогнала да се приближи процесът до теоретичния лимит на изходното напрежение.

Номиналната големина на искровия разряд е достигнала стойност от 1200 V. Това се е оказало задоволително, с цел да може капка елементарна чешмяна вода при обикновено атмосферно налягане и температура да падне върху готова наклонена повърхнина, да провокира искров разряд с задоволителна мощ, с цел да йонизира газ. В своя опит учените да вземем за пример са показали процесите на йонизация на хелий, както и разлагането на водата на О2 и водород, което може да откри приложение в актуалните съоръжения за произвеждане на водород.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР