В средата на май германците се подготвяха за третата и

...
В средата на май германците се подготвяха за третата и
Коментари Харесай

Години ще са нужни на Deutsche Bahn да се върне на правия път

В средата на май германците се подготвяха за третата и най-продължителна национална железопътна стачка през тази година. Deutsche Bahn (DB) спореше по отношение на заплащането с EVG, профсъюза, представляващ множеството немски железопътни служащи, в това число 180 хиляди в държавния колос.

В средата на май германците се подготвяха за третата и най-продължителна национална железопътна стачка през тази година. Deutsche Bahn (DB) спореше по отношение на заплащането с EVG, профсъюза, представляващ множеството немски железопътни служащи, в това число 180 хиляди в държавния колос.

В последния миг водачите на синдиката анулираха 50-часова стачка, която трябваше да стартира вечерта на 14 май. Германските пасажери си отдъхнаха - след което се стъписаха, защото DB не съумя да възвърне всички 50 хиляди анулирани влака. На идващия ден пътищата бяха задръстени от пасажери, които, притеснявайки се да не заседнат на гарата, вместо това се качиха в автомобил.
Борба на доста фронтове
На 23 май DB и профсъюзът се срещнаха за четвърти кръг от договаряния за заплатите, само че без да се вижда дълготрайно решение. Трудовите безредици са единствено един фронт, на който DB се бори. Някога източник на национална горделивост, тя се трансформира в мотив за неприятни смешки. През април единствено 70% от нейните влакове на дълги дистанции са пристигнали в точния момент. И даже това беше усъвършенстване спрямо цялата предходна година, когато единствено 60% бяха точни; (неамбициозната) цел на компанията е най-малко 80%. Услугите на DB са " прекомерно препълнени, прекомерно остарели и прекомерно капут ", съобщи Бертолд Хубер, който е член на борда на DB, пред всекидневника Süddeutsche Zeitung този месец.
Реклама
Проблемите на DB са в следствие от неприятно ръководство, раздута администрация, политическа интервенция и години на незадоволителни вложения. През 2004 година годишният бюджет за стоеж и рационализация на железопътни линии беше понижен от 4 милиарда евро до 1.5 милиарда евро, отбелязва Кристиан Бьотгер от Университета за приложни науки в Берлин. Оттогава той се е нараснал, само че предходната година към момента е бил единствено 1.9 милиарда Тази година ще доближи 2 милиарда евро. Железопътният бизнес е на загуба от години; през 2022 година той осъществя оперативна загуба 500 млн. евро. Общата оперативна облага на DB - 1.3 милиарда при доходи 56 милиарда евро, се дължи напълно на логистичното поделение DB Schenker, което се възползва от възхода на електронната търговия и в този момент способства за съвсем половината от продажбите.
Проблемите на Deutsche Bahn са в следствие от неприятно ръководство, раздута администрация, политическа интервенция и години на незадоволителни вложения.
Новият кабинет на Олаф Щолц даде обещание да поправи грешките на своите прародители и има амбициозни проекти за DB. Той желае да вложи спомагателните 45 милиарда евро в мрежата, като се надява до 2030 година броят на пътуванията да се удвои до към 4 милиарда и да се усили размерът на товарните транспорти с 25%. Тази година DB стартира да обновява и модернизира 650 гари, както и да модернизира 2000 км релси, 1800 стрелки и 200 моста. Освен това ще добави още 500 души към своя екип от 4300 чиновници по сигурността, които са натоварени със задачата да пазят железопътните линии от извършители (миналия октомври DB беше наранена от хипотетичен бойкот, който докара до прекъсване на всички услуги в Северна Германия). Освен това тя форсира цифровизацията на железопътния трафик, от сигнали и стрелки до цифровите " близнаци " на вагоните, пренасящи артикули.
Бавна смяна
С течение на времето това може да усъвършенства изискванията за пасажерите. Но не скоро. Тази година вагоните може да се изпълнят още повече: от 1 май германците могат да закупят месечен билет Deutschland, годен за всички районни и локални влакове, единствено за 49 евро. Прогнозите са, че закъсненията и пропуснатите връзки ще бъдат по-лоши, в сравнение с през 2022 година, частично заради всички тези действия по рационализация. И DB може да навлезе в алена финансова територия. Тя предвижда загуба 1 милиарда евро от оперативни действия през 2023 година поради вложенията, както и заради високата инфлация на разноските, която е политически мъчно да се трансферира на пасажерите. " Претенцията за стопански рентабилна активност беше изоставена... доста от дълго време ", споделя господин Бьотгер. Всичко се свежда до приемането на повече пари от страната.
Реклама
2023, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved
Свързани публикации Държавата търси нови влакове за 3 милиарда лева Оферти на лято, доставка - след 2-3 години 27 април 2023, 06:07 Бърз трен ще свързва Русе с летището на Букурещ 25 април 2023, 06:09 Градската железница на Пловдив: два кръга, 500 млн. лева и въпроси за бъдещето 7 март 2023, 08:00 Транспорт в очакване на новото обикновено 18 февруари 2023, 08:35
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР