В средата на годината, когато цените на суровините скочиха и

...
В средата на годината, когато цените на суровините скочиха и
Коментари Харесай

Акциите на възникващите пазари се борят за доходност

В средата на годината, когато цените на суровините скочиха и фондовите пазари се сринаха, изглеждаше, че акциите на нововъзникващите пазари може да създадат нещо, което са успявали единствено един път през последното десетилетие - да победят възвращаемостта на американските. Два месеца по-късно вярата към този момент изчезна. Малкият скок в цените на акциите на богатите страни значи, че слабото показване на нововъзникващите пазари евентуално ще продължи.

Повишаването на лихвените проценти в Америка, а и упованията за още ограничения през тази година не помогнаха на нововъзникващите пазарни стопански системи, изключително на тези с огромни сметки за импорт и задължения, деноминирани в долари. През последното десетилетие обаче представянето на $ беше несигурно, а лихвените проценти ниски. През същия интервал показателят MSCI EM (нововъзникващите пазари) е с възвращаемост 2.9% годишно против 9.5% за акциите на богатия свят.

Голям проблем е възходящата разлика сред облагите на нововъзникващите пазари и богатите страни. В разцвета на възвращаемостта на нововъзникващите пазари, преди международната финансова рецесия от 2007-2009 година, маржовете за двата показателя бяха сходни. За разлика от американските акции обаче облагите на разрастващите се пазари по този начин и не се възвърнаха. Нетните маржове на облагите, предстоящи от анализаторите през тази и идната година, възлизат на 7.5% в разрастващите се пазари спрямо 12.8% в Америка и 8.9% в еврозоната. Разликата е най-голямата през този век.
Суровинен удар
Няколко фактора изясняват това. За страни - експортьорки на първични материали, като Индонезия, Бразилия и Мексико големите маржове преди колапса на Lehman Brothers отразяваха извънредно високите цени на разнообразни артикули като соя, нефт, въглища и никел, а не толкоз положителното ръководство. Оттогава цените на тези артикули доста се намалиха. Дори след скорошния връх на показателя Bloomberg Commodity Index, когато Русия нахлу в Украйна, той падна с 43% от най-високата му стойност през този интервал.
Реклама
Повече от една пета от показателя на MSCI EM се състои от държавни предприятия, които са затрупани с отговорности оттатък облагата. Много от тях също са в енергетиката и финансите, които имаха мъчно десетилетие. През десетте години до края на юни държавните компании в показателя предлагаха годишна възвращаемост 2.6% против 4.2%, обезпечавани от техните частни съперници.

Промяната в страните, които съставляват показателя, кара вложителите да се надяват на по-голяма експозиция към бързо разрастващите се стопански системи, макар че тези очаквания не наподобява да се осъществят под форма на възвращаемост. През 2005 година четирите пазара - Бразилия, Южна Африка, Южна Корея и Тайван - имаха по-голям дял в показателя от Китай. Сега китайските акции, регистрирани в Хонконг и континенталната част, съставляват една трета от показателя, най-големият дял към монета.

Въпреки икономическия напредък китайските облаги остават под напън. Индексът MSCI China се намира, изумително, под своя връх в доларово изражение, който доближи през 2007 година През 2013 година Yu Yongding (Ю Йонгдинг), президентът на Китайското сдружение по международна стопанска система, сподели, че облагата от няколко тона стомана е " задоволително, с цел да си купя близалка ". Свръхкапацитетът в основни китайски промишлености, които са залети от вложения, към момента е проблем.
Ще порастват ли облагите?
IT aутсорсингът дава късмет за свързване на обичайна мощ на нововъзникващите пазари с по-ниските заплати и все по-дигиталната световна стопанска система. Но дигитализацията също е и причина да сме скептични към възраждането на нововъзникващите пазари. Възходът на компаниите с огромни ресурси от нематериални активи като програмен продукт и интелектуална благосъстоятелност изяснява огромна част от растежа на облагите в богатия свят и по-специално в Америка. Оценка допуска, че нематериалните активи, най-вече неразкрити, са формирали 90% от пазарната стойност на S&P 500 през 2020 година по отношение на 50% през 1990 година
Реклама
Развиващите се стопански системи харчат доста по-малко за научноизследователска активност. От тези, които нормално се включват в показателите на нововъзникващите пазари, единствено Южна Корея и Тайван надминават американските разноски за научноизследователска и развойна активност, които възлизат на 3.5% от Брутният вътрешен продукт. Еквивалентното число в Китай е 2.4%, а акцията на държавното управление против най-успешните компании за потребителски технологии в страната - като Didi в споделеното пътешестване и Alibaba в електронната търговия - не вещае нищо положително за компаниите, фокусирани върху нематериални артикули. Според Световната банка вложенията в научноизследователска активност възлизат на по-малко от 1% от Брутният вътрешен продукт в Индия, Индонезия, Мексико и Южна Африка.

Фирмите, които влагат в нематериални активи, постоянно се намират в оживени градове, които нововъзникващите пазари могат да предложат. Те също се нуждаят от надеждно ръководство и правни системи, тъй че вложенията да могат да бъдат предпазени от имитатори и копирачи. Отвореността към непознат експертен опит и трансграничното съдействие също са от решаващо значение. Като се има поради неналичието на тези условия в доста разрастващи се стопански системи, може да мине известно време, до момента в който възвращаемостта на нововъзникващите пазари и затова представянето на акциите на нововъзникващите пазари съвпадне с тези в богатия свят.

2022, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved
Свързани публикации Гигантите в облачния бизнес се конкурират да защитят огромните си облаги 9 септември 2022, 06:47 Инвеститорите в проблематични задължения се готвят да се атакуван 9 септември 2022, 06:20 Вижте още публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор The Economist
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР