В средата на август водата в Своге изчезна. Река Искрецка

...
В средата на август водата в Своге изчезна. Река Искрецка
Коментари Харесай

Кой хвана водата? Реката се върна като в приказка и отнесе важния въпрос

В средата на август водата в Своге изчезна. Река Искрецка пресъхна ненадейно и беше оповестено бедствено състояние. Появиха се разнообразни пояснения – земетресение, сриване, противозаконна сеч. Водата се появи назад толкоз внезнапно, че отнесе и въпроса по какъв начин се случи всичко това. А данните са тук.

Водата в река Искрецка връхлетя, чешмите потекоха и неприятното остана зад тила. На сметката на притежателите на рибарници по поречието на реката се записаха 40 тона умряла риба и унищожен бизнес.

Така и не стана ясно каква е съответната причина за изгубването на реката. Покрай другите изказани хипотези беше пропуснато очевидното – водата в региона се употребява за производството на ток. А реката се появи назад тъкмо в деня, в който от " Националната електрическа компания " (НЕК) споделиха, че изключват всички водохващания от Събирателен канал „ Искрецки “.

Свободна Европа събра обстоятелствата към изгубването на река Искрецка, което беше наречено тайнственост. Има задоволително данни, че водата се употребява за ток, само че няма задоволително данни, че това се прави законно. Институциите не търсят отговорност за изгубването на реката и по този начин повторението на тази тайнственост става предстоящо и закономерно.
Фокусът с изгубването
Река Искрецка изчезна и се появи като в приказка - внезапно.

На 15 август „ ВиК “ София-област сподели, че дебитът на реката е намалял внезапно. Три дни по-късно сдружението разгласи, че „ по този начин предстоящият миг пристигна “ и популяризира видео, което няма нищо общо с фрагментите с пресъхнало корито от предходните дни.

За три дни се появиха разнообразни хипотези за изгубването на реката. Общото сред всички тях беше, че търсеха пояснение с това, което може би е станало подземен – сриване, провокирано евентуално от земетресение.

Данните на Института по сеизмология на обаче не демонстрираха да е записана някаква сеизмична интензивност в района. И в случай че за това, което може и да се е случило подземен, няма доказателства, то за това, което е очевидно на повърхността, данните са явни.
Губилището на реката
Водата на Своге идва от река Искрецка. Тя извира при село Бучин проход, само че главният приток е от една пещера. Тази вода идва от Петроханското плато, където текат доста дребни реки, които в някакъв миг потъват в така наречен понори или губилища. Това е и повода планината да се споделя Понор. Основната част от водата на Искрецка идва от река Студена.

Студената река извира в планината и в края на Петроханското плато влиза в понор, където минава в подземна река. След като потъне тя се появява още веднъж в изворите на река Искрецка.
 Река Студена изчезва в така наречен губилище, само че по течението ѝ има построени три водохващания. Те са направени още по време на строителството на каскада
По течението на река Студена има система от три водохващания. Те са част от каскадата „ Петрохан “ и са построени през 50-те години на предишния век. Чрез тях се взима част от водата в реката. Тя се отклонява по тръби, които я водят към изравнителя на каскадата „ Петрохан “, която се намира до пътя София-Монтана.
 Едно от трите водохващания на река Студена. Снимки Гугъл Maps
Под изравнителя на каскадата се намират ВЕЦ-ове, които употребяват водата, с цел да създават ток.
 Изравнителят на каскадата
Законът разрешава, при съществуване на позволение и задоволително вода в реката, част от нея да се взима, а другата да продължава надолу по течението.

и видео, направени от членове на рибарски клуб „ Балканка “ обаче демонстрират, че след системата от три водохващания на река Студена, в реката не остава вода.

„ Всъщност водата от река Студена изобщо не стига до понора си, тъй като е „ хваната “. Тук, като не влезе вода, тя не може да излезе по-надолу и да стигне до Искрецка “, сподели за Свободна Европа Димитър Куманов от съдружие „ Балканка “.

„ Всичката вода влиза в канала и отива в изравнителя „ Петрохан “ “, сподели Куманов. Според него това е нарушаване на Закона за водите, „ който споделя, че наложително под всяко водохващане, без значение за какви цели е, би трябвало да се изпуска така наречен екологичен отток, с цел да оцеляват речните екосистеми “.
Кой взима водата?
Министерството на околната среда и водите (МОСВ) дава отговор за ръководството на водите. Министерството и институциите към него дефинират кой и по какъв начин може да употребява реките.

Каналите и водохващанията се стопанисват от държавната компания НЕК, а ВЕЦ-овете се ръководят от частната компания „ Енерго Про “.

Свободна Европа изпрати въпроси до всички забъркани в тази история, с цел да разбере кой взима водата от река Студена преди тя да стигне до понора, който я извежда по-късно в извора на река Искрецка.

От отговорите на Министерство на околната среда и водите излиза наяве, че има издадени позволения за прилагане на вода, само че чак от изравнителя „ Петрохан “, т.е. откакто тя към този момент е попаднала във водоема. От министерството не дадоха отговор на уточняващите въпроси на Свободна Европа въз основата на какви позволения водата стига до изравнителя, с цел да го цялостни. И по-конкретно: има ли позволение да се употребява вода от река Студена, която е преди този изравнител.

От НЕК споделиха, че „ разрешителното за водовземане от р. Студена, като част от канал " Искрецки ", се прави в сходство с издадени разрешителни от Басейнова дирекция „ Дунавски регион “. Титуляр по тези разрешителни е „ Енерго-Про – България “ ЕАД “. Това значи, че позволение има на името на компанията " Енерго Про ".

От „ Енерго Про “ обаче дадоха отговор, че нямат такова, тъй като нямат общо със собствеността на каналите.

„ Водноелектрическите централи, благосъстоятелност на „ ЕНЕРГО-ПРО България “ ЕАД, получават водата си от хидротехнически уреди, благосъстоятелност на „ Национална електрическа компания “ (НЕК) ЕАД, и се поддържат от нейното дружество „ Язовири и каскади “, написа в отговора на „ Енерго Про “.

Така отговорността се завърта в кръг. Проверка в на Министерство на околната среда и водите за разрешителните за водовземане от лекомислен воден обект демонстрира, че няма издадено никакво позволение за водовземане от река Студена.

Нито НЕК, нито Министерство на околната среда и водите дават отговор на въпроса на какво съображение тогава се употребява водата от река Студена.

Индиректно от Министерство на околната среда и водите показват, че ползвателят е НЕК. В отговор до Свободна Европа от министерството споделиха, че от „ Басейнова дирекция “ са били осведомени „ на 17.08.2022 година късния следобяд от НЕК ЕАД, Предприятие „ Язовири и каскади “, че считано от 18.08.2022 година НЕК ЕАД, подхващат стъпки за изключване на всички водохващания от Събирателен канал „ Искрецки “.

Тази дата съответствува с момента, в който водата за Своге се появи и река Искрецка потече в коритото си. С това и въпросите кой и по какъв начин употребява водата в река Студена стопираха да са настоящи за институциите. Няма данни министерството да е упълномощило инспекция дали водохващанията на река Студена се употребяват без позволение и точно отклоняването на водата през тях да е било причина за пресъхването на река Искрецка.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР