В среда на висока инфлация и ниски лихви по депозитите

...
В среда на висока инфлация и ниски лихви по депозитите
Коментари Харесай

Инвестиция в земеделска земя: В кои части на страната арендата е най-висока?

В среда на висока инфлация и ниски лихви по депозитите в България (в пъти по-малки от инфлацията), международните борсови показатели (изключвайки родния финансов пазар), са покрай историческите си върхове и карат по-ниско рисковите вложители да търсят други капиталови други възможности. На този декор вложенията в земеделска земя, наподобяват много рационална капиталова опция за отбрана от инфлацията.

Много притежатели на аграрни земи в Европейски Съюз отдават парцела си чартърен като краткосрочно или дълготрайно бизнес решение. На някои места цените са много високи, а на други - по-поносими. Къде е най-скъпо и къде е мястото на България в това отношение?

Защо вложенията в земеделска земя са положително хеджиране на инфлацията?

За разлика от доста други класове активи, земята и другите действителни активи са известни с това, че резервират цената си при спад в покупателната дарба, пишат анализаторите от Moitepari.

Ако се обърнем към най-голямата международна стопанска система - щатската, цената на земеделската земя, притежавана от вложители, се е повишила с 10,2% през 2022 година, до момента в който междинният % на инфлация е бил 8%. С повишаването на инфлацията стойностите на земеделските земи също са склонни да се повишават по съвсем директно обвързван метод.

" Корелацията на земеделската земя към показателя на потребителските цени е в размер на 0,97 (като корелация от 1 се приема за цялостна обвързаност) за интервала 2020-2022 година Освен това земеделската земя показва резистентност по време на инфлационни интервали спрямо другите класове активи. Това демонстрира, че по време на нараснала инфлация земеделската земя е един от най-хубавите налични активи като инструмент за опазване на капитала, даже по-добър от частните недвижими парцели ", означават анализаторите.
 Арендата на земеделска земя нарастна фрапантно. В кои елементи на страната наемите са най-високи?
Арендата на земеделска земя нарастна фрапантно. В кои елементи на страната наемите са най-високи?

България е страната с най-евтини пасища в Европа

В България рентата на земеделска земя е приблизително 313 евро на хектар годишно

За съпоставяне през 2021 година сумата беше 260 евро на хектар годишно (със 17% по-ниска).

През 2022 година най-скъп е наемът на обработваема земя в Североизточна България - към 473 евро на хектар на година, което съставлява повишаване с 14.6 на 100. Това демонстрират данни за 2022 година на европейската статистическа работа Eurostat.

Северен централен регион е на второ място с 375 евро на хектар на година или с 14.4% повече по отношение на 2021 година Следват Северна и Югоизточна България с 352 евро (ръст от 15.6%) и Северозападна България с 314 евро ( скок с 13%).
 Най-високите цени за наем на земеделска земя в Европейски Съюз са в Италия, а най-евтино излиза в Швеция. Къде сме ние?
Най-високите цени за наем на земеделска земя в Европейски Съюз са в Италия, а най-евтино излиза в Швеция. Къде сме ние?

Това демонстрират данните за 2020 година на Eurostat

Най-евтино излиза наем на земеделска земя в Югозападна България (169 евро на хектар на година, което е над 21% по-скъпо по отношение на 2021 г.) и Югозападна и Южна централна България със 196 евро на хектар и Южен централен регион (218 евро на хектар или с 23% повече от записаното през 2022 г.). В Югоизточна България рентата на обработваема земя излиза приблизително 256 евро на хектар (поскъпване с 23%).

Постоянните пасища в България са най-евтините в Европейския съюз, сочат още данните на Евростат. Средната им изкупна цена е била 1 887 евро на хектар през 2022 година, съвсем четири пъти по-малко от еквивалентната цена на 1 хектар обработваема земя (7 303 евро).
 Да притежаваш площи в 18 щата: Бил Гейтс стана най-големият притежател на земеделска земя в Съединени американски щати
Да притежаваш площи в 18 щата: Бил Гейтс стана най-големият притежател на земеделска земя в Съединени американски щати

Четвъртият най-богат човек в света има площи в 18 щата
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР