В сравнение с модерното съоръжение в Бургас, нашият 48-годишен комплекс

...
В сравнение с модерното съоръжение в Бургас, нашият 48-годишен комплекс
Коментари Харесай

Градът на плувните шампиони, който си няма басейн

В съпоставяне с модерното оборудване в Бургас, нашият 48-годишен комплекс е като остарял аквариум за дребни рибки

От години пловдивските плувци не срещат поддръжка от страна на локалната и централната власт - лобисти съумяват да извоюват пари за базите на футболните тимове в града, които са частни, само че не и за общинския плувен комплекс „ Младост “. Така младите гении са принудени да упражняват в условия, основани от времето на социализма. Още по-парадоксалното е, че по-добри подготвителни бази от Пловдив имат по-малки регионални градове като Бургас, Стара Загора и Благоевград. В същото време обаче пловдивските плувни клубове са измежду най-хубавите в страната. Когато бяха обединени в един, преди да се нароят по разнообразни аргументи, локалните треньори и състезатели бяха абонирани за купата сложен екипен първенец.



Плувният комплекс, в който упражняват пловдивските гении, не е ремонтиран главно от близо 10 години. Стартовите блокчета са морално остарели - от бетон. В модерните водни уреди те са от железни структури със стъпенка. „ Нашите са безусловно допотопни и точно поради това състезателите ни не умеят да започват добре “, споделя треньорът Славяна Раденкова. Освен това басейнът е с малко коридори и е стеснен за всички искащи да упражняват. Дължината му е единствено 25 метра. Съблекалните също са малко - по една мъжка и дамска. Друг проблем на комплекса е, че няма обособена зала за физическа подготовка. Затова тренировките отвън вода се организират на борда на басейна. Те включват извършения със специфични ластици, които имитират плувното придвижване, вършат се и коремни преси, лицеви опори, кофички, планкове.

По-тревожна за плувната общественост е неналичието на вероятност и схващане измежду локалната власт. Преди години бе показан впечатляващ план за нов плувен комплекс. Бе ударена и първата копка, само че се оказа, че за строителството не са обезпечени пари. Той трябваше да бъде издигнат тъкмо до остарелия, само че да дава отговор на всички модерни условия и да е по-голям - 50-метров. По проект трибуната е за към 1100 седящи места. Предвидено беше да има и гъвкаво систематизиране на дължината - посредством специфичен мост, който се движи електронно в самото корито. Идеята беше водното оборудване да може да се загражда до 25 метра - за детски надпревари. Почти две години след първата копка няма и диря от модерната плувна зона. Вместо нея теренът е превзет от шубраци и плевели. Минавайки около него всеки ден, трениращите виждат по какъв начин тяхната фантазия е потънала в прахуляк и треперят дали от тревата няма да изскочи змия.

А те би трябвало да се задоволят със остарялата база, издигната през 1973 година. От тогава до в този момент са правени най-вече козметични поправки. Такъв тече и в този момент. Саша Тодорова, която върти комплекса, изяснява, че сервизните пространства, съблекалните, баните и фоайето ще бъдат освежени. Ремонт ще бъде изработен и на трибуните, както и на коритото, и на борда на басейна. Той би трябвало да завърши при започване на септември, когато активите тренировки ще бъдат възобновени. Поддръжката на 25-метровото оборудване е предоставена на общинското дружество „ Жилфонд “ и колкото и мъчно да е, те се стараят да обезпечат естествени условия за тренировки.



В общинския комплекс с изключение на професионалните плувци упражняват и подводничарите, организират се изпитите на БЧК за водни спасители, тренира и клуб по триатлон, както и военните подразделения. Рехабилитацията на деца с увреждания също се организира в басейн „ Младост “.

„ Напливът от трениращи всеки ден е голям. Повече от 300 деца посещават плувния комплекс. Броят влизания в басейна надвишава в пъти децата - към 400-500 влизания дневно се записват “, отбелязва Саша Тодорова, управител на общински плувен комплекс „ Младост “.

Липсата на конкурентни условия и напорът за басейна води до това, че тренировките на подрастващите протичат извънредно мъчно и с напрежение, отбелязва треньорът Славяна Раденкова. Заради лимитираните коридори и дължината им в най-натоварените подготвителни часове вместо учащите се да усъвършенстват уменията си, те се блъскат един в различен.

Всичко това крие своите опасности - изпускат се доста гении, които още в ранна детска възраст се отхвърлят поради базата. Така да вземем за пример Тереза Бум, чийто татко е холандец, се е записала напук на плуване. Баща й бил срещу, тъй като базата на Спортното учебно заведение по никакъв начин не му харесала. Но момичето тропнало с крайник и в този момент тренира в комплекс „ Младост “. На последното държавно състезание се показала извънредно добре на 50 метра тил. „ Оказа се, че тя прави най-хубавото време за 12-годишните в Нидерландия за тази година и пето най-хубаво въобще “, изясни Раденкова. Не е несъмнено обаче дали родителите й няма да я изтеглят към Нидерландия. Причината са по-добрите подготвителни условия.

Не са единични случаите, в които родители избират децата им да упражняват в по-конкурентна среда и се принуждават да ги водят на басейни в хотелите, където таксите са до 20 лева за урок. Други състезатели пък се местят да упражняват в градове с по-модерни басейни или в чужбина.



„ Дори и в пъти по-малки градове от Пловдив като Благоевград имат 50-метрови басейни. В този 50-метров басейн в един кулоар плуват сред 8 и 10 деца, до момента в който при нас в 25-метров кулоар плуват сред 12 и 15 деца “, споделя Славяна Раденкова и прибавя, че с всяка година понижат гостуващите тимове на надпревари в Пловдив точно поради изискванията. Според нея е извънредно належащо градът да има уместно оборудване, което да може да обхване всички искащи плувци.

И макар тежките условия пловдивските плувци бележат обилни триумфи. На последното състезание огромна част от клубовете съумяха да се наредят на призовите места. Талантливите деца, който се развиват в басейн „ Младост “, са към 30. Във всяка възрастова група има по 10 изявени плувци.

Заради изискванията, в които са принудени да упражняват спортистите, в плувен басейн „ Младост “ треньорите са създали подписка до отрасловото ведомство и до Общината с искане за построяването на 50-метровия басейн. Тя ще бъде изпратена, когато има постоянно държавно управление.

Подобриха басейна с аспираторна система и таван с влагоустойчиви панели

През 2013 година, когато се направи огромният ремонт на плувния басейн, беше усъвършенствана аспираторната система, а осветлението - заменено. Изграден беше и нов провесен таван с влагоустойчиви панели, с цел да няма течове и плесен в постройката. Подменени бяха и всички радиатори. Припомняме, че преди този момент те бяха изгнили. Монтирана беше и аспираторна система на покрива, която вкарва пресен въздух извън, дограмата и вратите бяха заменени, а водосточните тръби - сменени. Положена беше и външна топлоизолация с нова мазилка. От тогава до в този момент се вършат единствено козметични поправки - замяна на фаянса и теракота на мъжката и женската баня, инсталирани бяха и пуш-бутони на душовете за спестовност на вода, а стените и таваните пребоядисани с антибактериален латекс.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР