В сравнение с голяма част от останалите икономически центрове местните

...
В сравнение с голяма част от останалите икономически центрове местните
Коментари Харесай

Пет тренда за икономиките на общините в Габрово и Велико Търново

В съпоставяне с огромна част от останалите стопански центрове локалните стопански системи на Габрово и Велико Търново понасят релативно по-малко стопански вреди от коронавирус рецесията и ограничаващите ограничения в следствие най-много на положителното показване на преработващата индустрия. Габрово и Велико Търново оферират качествено учебно обучение, а част от общините, и изключително индустриалният център Севлиево, са средоточие на забележителна капиталова активност. Демографските процеси обаче основават съществени

провокации пред бъдещото стопанско развиване на района.
Равномерното развиване
Северна България постоянно бива описвана като територия на несвързани между тях острови на релативно положително икономическо развиване, заобиколени от по-слаборазвити региони, а икономическите центрове са с релативно дребен обсег. Габрово и Велико Търново обаче са изключения от това предписание - множеството общини в състава на двете области са с релативно високи равнища на икономическо развиване, а разликите сред тях са по-малки. Икономиката на Велико Търново е доминирана от регионалния център, със 7,8 хиляди лв. добавена стойност на
Реклама човек от популацията през 2020 година, само че най-развитата съгласно този индикатор е община Лясковец, с 11 хиляди лв. на човек от популацията. Основна роля за това има активността на оръжейния цех в общината, който обезпечава претовареност на над 1800 души. Обратно, с по-ниско ниво на икономическа интензивност са Златарица (1,1 хиляди лева/човек), Елена и Трявна (по 2,9 хиляди лв. на човек). Сходно е и разпределението в област Габрово, където икономическата интензивност е съсредоточена главно в общините Габрово и Севлиево.
Индустриалният център Севлиево се отличава с 13,7 хиляди лв. добавена стойност на човек, до момента в който в регионалния център Габрово знакът доближава 8 хиляди лв. на човек от популацията през 2020 година

За разлика от огромна част от страната, където се наблюдаваше закъснение на растежа или даже спад на добавената стойност, съвсем всички общини в Габрово и Велико Търново означават позитивни трендове. Това важи с особена мощ за Севлиево, където добавената стойност по факторни разноски пораства с 11% през 2020 година по отношение на предходната година, а някои по-малки общини бележат даже по-голям растеж - в Полски Тръмбеш той е 19%, в Сухиндол - 18%.
Реклама
Основна причина за това е водещата роля на преработващата индустрия в локалната стопанска система и на двете области, която претърпя по-ограничен потрес в хода на коронавирус рецесията, само че бързо се върна към напредък след премахването на главните ограничавания и отварянето на границите.
Съсредоточените вложения
Както в множеството други области, и в Габрово и Велико Търново директните задгранични вложения се концентрират в няколко от водещите общини и на практика отсъстват в останалите. В двете области водачът е индустриалният център Севлиево, където към края на 2020 година общият размер на директните задгранични вложения с струпване доближава 275 милиона евро. Значително наличие на непознати капитали има и в Габрово (71 милиона евро) и Велико Търново (43 милиона евро). В релативно изражение Севлиево е един от водачите по ПЧИ в

страната - 8,6 хиляди евро на човек от популацията, като по-добре се показват само няколко дребни общини от индустриалните периферии на София, Пловдив и Варна. Двата регионални центъра пък са измежду образците за сполучливи локални вложения.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Климат 2 Политика 3 Икономика 1 Икономика 2 Свят 3 Климат 1 Свят 2 Политика Реклама
От позиция на настоящите вложения водеща още веднъж е община Севлиево, където разноските за придобиване на дълготрайни активи през 2020 година възлизат на 2,9 хиляди лв. на човек от популацията на фона на 2,1 хиляди лв. на човек в Лясковец и 1,9 хиляди лв. на човек в Павликени. Спрямо 2019 година обаче нефинансовите предприятия в съвсем всички общини в двете области са свили капиталовите си разноски, в множеството случаи с по сред 15 и 20%.

Като безспорен размер най-високите разноски - 153 милиона лв. - са били направени във Велико Търново.

Двете области се характеризират и с доста висока степен на утилизация на средства от европейските фондове, като доникъде на 2021 година по тях в община Габрово са били изплатени 4,4 хиляди лв. на човек от популацията, в Троян - 2,7 хиляди лв. на човек.
Свиването на пазара на труда Бюлетин Вечерни вести
Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.
Вашият email Записване
Реклама
Въпреки релативно ограничавания резултат на рецесията върху локалните стопански системи на Велико Търново и Габрово през 2020 година се следи контракция на пазара на труда. Делът на наетите по трудово и служебно правно отношение измежду популацията на 15 и повече години понижава в съвсем всички общини като се изключи Дряново и Полски Тръмбеш, които записват най-малък растеж от по 0,1 пр.п. Обратно, максимален спад в каузи на наетите се следи във Велико Търново и Лясковец, с по над 3 пункта. Най-активен измежду локалните пазари на труда е

този на Севлиево, където наети са 49% от популацията над 15, следван от този на Лясковец (45%) и Велико Търново (40%), а най-слабо се показва Полски Тръмбеш, с едвам 12% от популацията. Въпреки това заплатите в множеството общини остават високи и означават сдържан растеж през 2020, като водач е Севлиево (1314 лева/месец), следвана от Велико Търново (1149 лева/месец).

Ако съдим по по-новите данни за безработицата, оповестени от Агенцията по заетостта, утежняването на изискванията на пазара на труда в двете области е лимитирано през 2020 година и е последвано от бързо възобновяване през 2021 година Във всички общини в Габрово и Велико Търново коефициентът на безработица спада, в множеството от тях с сред 1 и 2 пр.п. Равнищата на безработица в тях обаче остават доста разнообразни, като варират сред 3,3% в Севлиево до 15% в Стражица и 18% в Златарица.
Доброто обучение
Възстановяването на пазара на труда в Габрово и Велико Търново е подкрепено и от релативно високото качество на учебното обучение в тях. Прави усещане, че за разлика от доста други области, където достиженията на учениците са високи в регионалните центрове, само че се утежняват доста отвън тях, в Габрово и Велико Търново даже дребните общини реализират релативно високи резултати на външните оценения и зрелостните изпити в хода на учебното обучение.

И тук се резервира присъщата за на практика всички елементи на страната огромна ножица сред резултатите на учениците по математика и по български език, което може да се окаже спънка пред упоритостите за развиване на високотехничния бранш в района. Областните центрове Габрово и Велико Търново реализират и едни от най-високите резултати на зрелостните изпити - по 4,58 и 4,59 по български език и литература и 5,32 и 4,59 по математика. Прави усещане, че някои от по-малките общини в района имат

забележими проблеми с напускането на учениците, като в Стражица, Лясковец и Трявна делът на напусналите възпитаници доближава 7%.
Демографската опасност
Подобно на всички области на север като се изключи Варна, Габрово и Велико Търново са изправени пред съществени демографски провокации - популацията им се свива и застарява бързо. Но през 2020 година се следи превръщане на наклонността в миграцията, като множеството общини означават забележителен машинален приръст, най-видим в Дряново (5%) и Полски Тръмбеш (3,3%). За разлика от доста други области тук центровете не губят население за сметка на периферията в пандемичната година. Не можем обаче да приказваме за трайна наклонност, защото през 2021 година вътрешната миграция още веднъж е отрицателна в съвсем всички общини в двете области.

Повод за по-голямо терзание е доста високият негативен натурален приръст в Габрово и Велико Търново. Покачването на смъртността в годините на пандемията докара до бързо утежняване на коефициента на натурален приръст, като през 2021 година той е оптимален във Велико Търново (-11,2‰), само че в множеството от останалите общини, включително другия регионален център - Габрово, той надвишава -20‰.
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Адриан Николов
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР