В сравнение с COVID мерките, които бяха взимани досега в

...
В сравнение с COVID мерките, които бяха взимани досега в
Коментари Харесай

Здравните власти обявиха как ще започне учебната година

В съпоставяне с Коронавирус ограниченията, които бяха взимани до момента в учебно заведение, този 15 септември ще стартира с по-облекчени, това съобщи служебният министър на здравето доктор Асен Меджидиев, който през днешния ден дружно с просветителния министър Сашо Пенов показаха пилотен план за телемедицина.

Не се постанова носенето на маски в учебните заведения, отпадат тестванията, които се правеха на всички деца до момента, изясни на брифинг пред медиите Меджидиев и разясни, че ще бъдат спазвани общоприетите ограничения – отдалеченост, стерилизация и персонална хигиена.

Още предходната седмица стана ясно, че от 15 септември до 14 октомври със заповед на министъра на опазването на здравето се вкарват краткотрайни противоепидемични ограничения в детските ясли и градини, учебните заведения и центровете за специфична просветителна поддръжка (ЦСОП), оповестиха тогава от Министерството на здравеопазването.

Съгласно заповедта от 15 септември в учебните заведения и центровете за специфична просветителна поддръжка би трябвало да се съблюдава физическа отдалеченост сред учениците от обособени паралелки; сред педагогическия личен състав и сред родителите и личния състав. При опция би трябвало да се вкара друго начало на образователните занятия и друг график за междучасията за обособените паралелки, класове; да се премине на двусменен режим на присъствено образование с оглед понижаване на броя на паралелките в даден интервал от деня; да се дефинира обособена класна стая за всяка паралелка; да се лимитират учениците в групите за целодневна организация на образователния ден в границите на паралелката; приемът на учениците да се реализира през повече входове (за училищата/ЦСОП с повече от 100 ученици). Храненето в училище/ЦСОП би трябвало да се реализира по график, без скупчване на възпитаници от разнообразни паралелки.

До 14 октомври провеждането на наставнически срещи в детските ясли и градини, в учебните заведения и в центровете за специфична просветителна поддръжка би трябвало да се реализира от разстояние, а при нужда от директна връзка – да се съблюдават условията за физическа отдалеченост от 1,5 м. Също по този начин е належащо осъществяване на засилен утринен филтър за недопускане на възпитаници с клинични признаци за COVID-19, както и за други остри заразни заболявания.

Междувременно служебният министър на образованието Сашо Пенов съобщи, че преди началото на образователната година към този момент са готови и имат разбор какъв брой учебни заведения и детски градини в страната с какъв тип гориво се отопляват.

„ Оттук нататък в границите на закона и след съответен разбор на потребностите на всяко от учебните заведения ще се вършат планове по какъв начин може да се обезпечи присъствено образование в учебно заведение. Нашият блян с министъра на опазването на здравето е към оптимално наличие в учебно заведение, от една страна от позиция на възможна Коронавирус рецесия, и въпреки това с икономическата обстановка и цените на енергоносителите “, уточни Пенов.

„ Целта на цялата власт е да обезпечи естественото отопление в публичния бранш. Смятам, че ще се намерят решения в сходство със законодателството, че да не се стигне до такава степен да се прекъсне образователният развой поради неприятни здравословни условия в учебно заведение и рискови температури за здравето на децата и учителите “, добави той.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР