В специалното изборно студио на Euronews Bulgaria гостуват социалният антрополог

...
В специалното изборно студио на Euronews Bulgaria гостуват социалният антрополог
Коментари Харесай

Анализатори: Политиците да излязат от огледалния си свят

В специфичното изборно студио на Euronews Bulgaria гостуват общественият антрополог доцент Валери Личев и политологът Георги Киряков. Според двамата развръзката на политическата рецесия ще е най-вероятно през есента, когато ще се проведат локалните избори. Ако се смени властта в два-три огромни градове, то ще има друго систематизиране на силите и надлежно на ръководството, уточни Киряков. 

По думите му обаче " по-опасна е обстановката, в която без съществуване на надзор върху изпълнителната власт, президентът Радев продължава с опитите си да узурпира власт, разрешава си да взе участие в изборите, което ни му е вменено по Конституция ". " Той е индивидът, който официално назначава служебното държавно управление и толкоз ", добави политологът.

Валери Личев пък счита, че всичко, което прави президентът, произтича от обстоятелството, че е " военачалник, главнокомандващ, евентуално и от характера му, както и опита му да взима стратегически решения ".

Киряков уточни, че през миналите две години, " хората останаха с усещането, че политиците се отнасят извънредно безотговорни към дилемите, които би трябвало да свършат ". " Добре е в България да има устойчиво ръководство, със постоянни институции, устойчиво болшинство ", сподели още той в отговор на въпрос дали има интервенция извън във вътрешната ни политика.

По мотив съставянето резултата от парламентарния избор през днешния ден и съставянето на постоянен кабинет, Киряков сподели, че " доста е допустимо да каже Борисов- ето макар че са обединени, отново ги бих, да излича персонални дивиденти ".

Доц. Личев от своя страна разгласи, че " политиците би трябвало да излязат от огледалния си свят " и най-сетне да се заемат с проблемите на българите.

И двамата анализатори считат, че хартиените бюлетини ще затруднят изборния развой - " машинният избор и хартията, удвоява се усилието, както и се удвоява вероятността от неточности ". " Вкараха си автогол " с въвеждането смесеното гласоподаване, считат те.

Вижте повече във видеото.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР