В специално интервю за Панорама“ един от спасителите в р.

...
В специално интервю за Панорама“ един от спасителите в р.
Коментари Харесай

Спасителят от р. Лим Сафет Баличавец: Това е нощ, която не може да се забрави

В особено изявление за „ Панорама “ един от спасителите в р. Лим, където преди 14 години при тежка автобусна злополука живота си изгубиха 12 деца, съобщи, че тази нощ не може да се не помни. Благодарение на геройските старания на Баличавец и още четирима души, животите на 38 деца бяха избавени.

Той пристигна в България, с цел да получи публично българското си поданство от вицепрезидента Илияна Йотова. В студиото на „ Панорама “ той изрази благодарността си, че 14 години след нещастието българите не са го не запомнили. Баличавец описа и какви са проектите му в този момент, като е получил българско поданство.

Вижте цялото изявление със Сафет Баличавец:

 Илияна Йотова връчи документите за българско поданство на Сафет Баличевац Илияна Йотова връчи документите за българско поданство на Сафет Баличевац
Един от спасителите от Лим получи българско поданство. На тържествена гала в Гербова зала вицепрезидентът Илияна Йотова връчи документите на С...

Бойко Василев: Разказвате ли на децата си за това?

Сафет Баличавец: Имам две деца, само че с отвращение приказвам за това. Понякога задават сложни въпроси, на които нямам отговор. Дъщеря ми постоянно ми задава еднакъв въпрос: „ Защо не успяхте да спасите всички деца? “ Нямам отговор на този въпрос. Каквото и да отговоря, не е правилният отговор.

Кой е най-тежкият спомен оттогава?

Най-трудният спомен е това, че за жалост не спасихме всички животи. Това е доста тъжно и боли от това. По-добре по различен мотив да се бяхме видели и да бяха избавени, диалогът щеше да е по-приятен.

Как живеете? Какво работите?

Строителен служащ съм, само че това е сезонна работа. Тъй като зимите при нас са студени, няма работа.

Този завършек на Сърбия е безпаричен, да.

Положението е ужасно. Пограничен регион, на границата, би трябвало да процъфтява, само че за жалост няма нищо.

Как са Иссад, Изудин, Заим, другите?

Всички работехме в Бродарево, живеехме дружно. Но те получиха български паспорти преди към четири години и взеха фамилиите и живеят в Германия. През лятото си идват за две-три седмици и се връщат назад.

А вие желаете ли при тях?

Разбира се. Нямах нужните условия, само че в този момент, като имам българско поданство, имам опция да отида там да работя, да отведа фамилията си. Човек може да си каже: „ в този момент, все едно занапред съм се родил “. За мен едвам в този момент стартира по-добрият живот. С този паспорт, който получих, сякащ още веднъж се родихме аз, жена ми и фамилията ми.

Когато Сърбия влезе в Европейски Съюз, ще ви би трябвало ли този паспорт?

Ще ми е нужен по този начин, както ми е небоходим в този момент. Но в случай че е както до момента, на никое място не съм пътувал. А българският паспорт е за моят живот, за моето бъдеще и ми дава всевъзможни нови благоприятни условия.

Как се чувствате като българин?

Да! Чувствам се същински българин.

С България ви събра едно злощастие. Чувствате ли я като своя татковина?

Да, усещам я по този начин. За страдание, ни свърза една ужасна покруса. Хубаво щеше да бъде, в случай че мотивът беше различен, само че за жалост, ситуацията е такова, каквото е.

С какво ще запомните България?

Ще запомня България единствено с хубави неща, тъй като след 14 години вие не ме забравихте и е невероятно това да се не помни. Показахте една голяма обич към мен - всички вие - и в действителност доста ви благодаря!

Аз пък благодаря на Вас!
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР