В Специализираната прокуратура са получени материалите по случая с къщата

...
В Специализираната прокуратура са получени материалите по случая с къщата
Коментари Харесай

МВР дало папката за Барселона на спецпрокуратурата

В Специализираната прокуратура са получени материалите по случая с къщата в Барселона, изпратени от Министерство на вътрешните работи.

Това оповестиха от Специализираната прокуратура след брифинга даден по случая, на който оповестиха, че материали не са предадени до този миг.
 Барселонагейт: Прокуратурата незабавно превежда 219 стр. от испански
Барселонагейт: Прокуратурата незабавно превежда 219 стр. от испански

От Министерство на вътрешните работи не е получено нищо, от ДАНС - 26 хвърчащи листа

От Спецпрокуратурата предоставиха и в писмен тип доклад за това, което са създали досега:

Към момента в хода на воденото следствие не са налице задоволително доказателства по смисъла на член 219 от Наказателно-процесуален кодекс за привличане към наказателна отговорност на съответно лице. От събраната информация по делото е открито, че воденото следствие в Кралство Испания е прекъснато.

До сегашния миг по досъдебното произвеждане са извършени голям брой дейности по следствието, включително е разпитан в качеството на очевидец - някогашният министър-председател на Република България Б.Б.

Първата ЕЗР е от 05.10.2021 година С нея са изискани материалите по две съответни следствия, провеждани от Прокуратурата в Барселона и Специализирана прокуратура в Мадрид, които имат връзка с следствието на българската Специализирана прокуратура. Въпросната ЕЗР е изпълнена от правосъдните управляващи на Испания и материали по нея постъпиха в Специализирана прокуратура на 14.02.2022 година Документите са на испански език в размер от 219 страници. Възложен е превод на български.

Втората ЕЗР до прокуратурата в Кралство Испания към момента не е изпълнена.

От прокуратурата прецизират също, че един от главните правила в наказателния развой е, че не могат да се водят две следствия с един и същи предмет.

От прокуратурата припомнят, че все още не е ясно на какво правно съображение и от кого е изискана предоставената в Министерство на вътрешните работи и ДАНС информацията по случая, по този начин също от кого е изпратена. В съпроводителното писмо на ДАНС е посочено, че наличната при тях информация е постъпила от дирекция " Международно оперативно съдействие " - Министерство на вътрешните работи на 01.02.2022 и не е получена досега, в който е изискана от наблюдаващия прокурор. Уточнява се още веднъж, че по този начин получена информация няма правна стойност на доказателство в съда.

Специализираната прокуратура работи по съответното следствие със правосъдните управляващи в Кралство Испания, само чрез Националното бюро на България в Евроджъст и респективно - Националното бюро на Испания в европейската организация. По мотив по този начин постъпилите от ДАНС материали, ще се насочи питане до Националното бюро на Кралство Испания в Евроджъст, с цел да се откри каква доказателствена стойност същите имат и изпращани ли са такива от Кралство Испания.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР