В специален доклад, публикуван в четвъртък, относно ситуацията с масовите

...
В специален доклад, публикуван в четвъртък, относно ситуацията с масовите
Коментари Харесай

Амнести Интернешънъл: В Русия вече няма място за протести

В специфичен отчет, оповестен в четвъртък, по отношение на обстановката с всеобщите улични дейности в Русия, специалистите на Амнести Интернешънъл (АИ) стигат до извода, че страната на процедура е премахнала главното гражданско право за осъществяване на мирни митинги, оповестява БГНЕС.

Докладът е озаглавен: „ Русия: Няма място за митинги “.

Руските жители на практика нямат опция да упражняват конституционното си право на независимост на събиранията, споделят специалисти от AИ. Докладът от 20 страници разказва последователното и целеустремено законодателно ограничение на уличните манифестации в страната.

" През последните 16 години бяха признати 13 промени в законите, които последователно лимитираха правото на независимост на събиранията. В резултат на това всеки кротичък митинг, който не беше позволен от управляващите, беше криминализиран ", споделя Питър Франк. Освен това множеството от промените бяха признати след 2014 година, когато вследствие на улични митинги в прилежаща Украйна тогавашният президент Виктор Янукович избяга в Русия и по-късно беше отхвърлен от служба.

Според Питър Франк специалистите от АИ имат усещането, че съветските управляващи се опасяват от беларуския сюжет след изборите за Държавна дума.

" Всички анкети демонстрират, че изборната интензивност ще бъде извънредно ниска ", споделя Питър Франк. “И заради това без значение какъв резултат ще получи на изборите „ Единна Русия “, няма да й доближава легитимност. За запълване на този недостиг управляващите могат да стартират интервенция в изборния развой, което може фактически да докара до митинги “.

Питър Франк счита, че опасенията от улични митинги след изборите са главната причина за стягане на законодателството на Руската федерация в региона на свободата на събиранията. Освен това пандемията се трансформира в огромен асистент за потушаване на уличните митинги. Прилагайки изборно ограничения за битка с ковид, управляващите сътвориха нов лост за угнетяване на опозицията, се отбелязва в отчета.
 Още две самостоятелни медии в Русия бяха блокирани от държавния регулатор Още две самостоятелни медии в Русия бяха блокирани от държавния регулатор
Нови две самостоятелни медии в Русия бяха принудени да прекратят работа, откакто уебсайтовете им бяха блокирани от управляващите, заяви Българска телеграфна агенция,...

Според специалисти на AИ, районните ограничавания за улични дейности ускоряват и допълват възбраните, признати на федерално равнище. Като образец те показват региона на Киров, където локалните управляващи са забранили митингите освен наоколо до културни, просветителни и медицински институции, само че даже до търговски центрове и спирки на градския превоз - т.е. „ съвсем на всички места “.

АИ показва и рестриктивните мерки за финансиране на улични акции - на юридически и физически лица, на които е присвоен статут на „ задграничен сътрудник “, е неразрешено да спонсорират улични акции. Те загатват доста увеличение на размера на паричните санкции за нарушение на разпоредбите за осъществяване на всеобщи улични акции, както и възходящата грубост на полицията по отношение на участници в неразрешени манифестации и шествия.

Питър Франк изяснява всички тези дейности с желанието на съветските управляващи да слагат всяка самостоятелна гражданска активност под държавен надзор. „ Това предпочитание за надзор изяснява доста от направеното в Русия от дълго време “, разяснява специалистът.

AИ приканва съветските управляващи да зачитат правата на индивида Правозащитници са съставили цялостен лист от условия към съветските управляващи във връзка с правото на жителите на независимост на събиранията. Той включва осем точки, в това число апел за обезпечаване на осъществяването на главните цивилен права, както и отвод от общата възбрана за осъществяване на манифестации наоколо до административни здания. Питър Франк се надява тези апели да бъдат чути най-малко от част от съветския политически хайлайф.

Отделен параграф от отчета съдържа апел към държавните управления на западните страни - по-специално AИ изисква постоянно и в детайли наблюдаване на обстановката с упражняването от жителите на Руската федерация на правото на независимост на събиранията; да изпращат свои представители за правосъдно разглеждане на административни и наказателни каузи за нарушавания на наредбите в региона на уличните манифестации и да повдигат въпроса за зачитането на правата на индивида - изключително правото на мирни събирания - по време на публични срещи с представители на съветското държавно управление.

Още от ЕВРОПА:

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР