В социалната сфера развиваме услуги, които дават възможност хората да

...
В социалната сфера развиваме услуги, които дават възможност хората да
Коментари Харесай

Столична община разкрива нова социална услуга за възрастни хора и пълнолетни с увреждания

В обществената сфера развиваме услуги, които дават опция хората да получат съответна грижа. Общо 90 обществени услуги, половината от тях са за деца и фамилии, 35 са ориентирани към възрастни и пълнолетни с увреждания.

Разкрихме и 32 клубове на пенсионера. Чрез общинското дружество "Социален патронаж " предоставяме услуги на над 1600 лица, на 800 се обезпечава обяд.

Това сподели кметът на София Йорданка Фандъкова при подписването на контракт за безплатна финансова помощ за разширение на грижите и услугите за възрастни хора от вида патронажна грижа със зам.-министъра на труда и обществената политика и началник на Управляващия орган на Оперативна стратегия "Развитие на човешките запаси " Зорница Русинова, оповестиха от пресцентъра на Столична община.

Подписването на контракта бе осъществено в наличието на заместник-кмета по обществени действия Албена Атанасова.

Проектът се финансира по Оперативна програма "Развитие на човешките запаси " 2014-2020 година с безплатна финансова помощ от 830 063 лева

Осигурява се осъществяването на действия за възрастни хора, като ще бъдат обхванати 360 възрастни хора над 65г. с ограничавания или в неспособност за самообслужване и за пълнолетни хора с увреждания и техните фамилии, които се нуждаят от поддръжка в домашна среда. Продължителността на плана е 18 месеца като услугата ще се осъществя пилотно за интервал от 12 месеца.

Предоставянето на услугите ще се прави според условията на Управляващия орган и ще бъде съобразено с Методиката за даване на патронажна грижа, създадена от Министерство на здравеопазването.

Патронажната грижа ще се прави като интегрирана услуга със здравен и обществен съставен елемент. Тя ще се дава почасово, до 2 часа дневно, посредством мобилен екип, който отива при ползвателя. Ще се подчертава върху здравно обслужване, допълнено от обществен детайл, при отчитане на самостоятелните потребности на хората.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР