В социална държава като Швеция никой не трябва да си

...
В социална държава като Швеция никой не трябва да си
Коментари Харесай

“Зеленият дневен ред” разруши благополучието на Швеция

„ В обществена страна като Швеция никой не би трябвало да си ляга гладен$. Такива проповеди в този момент се произнасят от локални свещеници и тъкмо тъй като всичко се случва тъкмо противоположното. Гладуващи шведи обсаждат църкви в търсене на безвъзмездна храна. Как толкоз богата неотдавна страна стигна до такава рецесия?

Нова прогноза на Шведския народен институт за стопански проучвания гласи, че тази страна s чакат три години криза. Особено тъжно е, че през тези три години цялото нарастване на заплатите, реализирано през последните 10 години, ще изчезне заради инфлацията. Предвижда се рецесията да продължи до 2026 година, като шведската стопанска система ще се свие с 0,6% през идната година.

Продуктите са доста скъпи “

Високата инфлация изтезава Швеция от предходната година, карайки цените на всичко да скочат. Най-чувствително за популацията е повишаването на храните. Шведите се оплакват изключително сега, че инфлацията е засегнала обичайния Великден. Цените на някои от най-важните съставки на великденската софра скочиха доста внезапно.

Яйцата и твърдото сирене са поскъпнали с към 30% през годината, а сьомгата, заквасената сметана и маслото към този момент са с съвсем 40% по-скъпи от преди година. Малка разтуха обаче е фактът, че някои артикули не са поскъпнали толкоз доста. Така да вземем за пример картофите в Швеция към този момент са единствено с 15% по-скъпи от предишния Великден, а брендито е поскъпнало с малко над 2%. Леко нарастват и пресните зелени зеленчуци (копър, зелен лук и магданоз) - с малко над 8%.

Зейна Муртаде, прочут кулинарен блогър в страната, предлага на съгражданите си да понижат разноските за великденския празник. „ Млечните артикули в този момент са доста скъпи – можете да ги намалите на половина! Но може да не се получи с печенето, където би трябвало да си доста акуратен, тъй като има химия “, поучава шведът.

Шведските специалисти дават спорни пояснения за ситуацията на кривата на инфлацията. „ Инфлацията стартира леко да понижава. Но в случай че погледнем инфлацията, без да отчитаме измененията в цените на електрическата енергия, ще забележим, че в противен случай, тя е повишена и ще бъде висока през цялата 2023 година Само през второто тримесечие на 2024 година ще спадне до задачата от 2% “, споделя Илва Хеден Вестердал, началник на прогнозите в KI.

Експертите на института считат, че главният лихвен % на шведската централна банка ще стартира да понижава след една година - само че едвам след нарастването през лятото до 3,75%. А това значи, че шведските компании ще би трябвало да покачат още цените.

Очаква се и безработицата да нарасне. До огромна степен, тъй като заради понижаване на заплатите, забележителен брой шведи ще предпочетат да „ седнат “ на обществени помощи.

„ Спрямо показателя на потребителските цени действителните заплати ще намалеят с 10% през 2023 и 2024 година Това ще ги върне до равнищата от 2013 година Това е доста трагично развиване “, сподели Албин Кайнелайнен, общоприет шеф на Националния институт за стопански проучвания. В страната се чуват апели за понижаване на обществените помощи, с цел да се стимулират сънародниците да вървят на работа. Сега в Швеция има 725 000 души в трудоспособна възраст (от общо население от 10,5 милиона), които живеят само от обществени помощи.

Курсът е неверен!

Проучванията демонстрират, че 67% от шведите сега считат, че обстановката в страната се развива в „ неправилна посока “. Доцент Йохан Мартинсон, началник на изследователския институт СОМ в университета в Гьотеборг, назовава това „ рекорден скептицизъм за Швеция “.

Между другото, доста поданици на Швеция също правят оценка доста тъмно персоналните си финансови вероятности. Силно се е нараснал делът на тези, които считат, че положението на персоналните им финанси се е влошило - този брой става 34% (срещу 15% предходната година).

В края на март на централния площад на град Гьотеборг беше инсталиран празен ледник, знак на това по какъв начин наподобява този продукт в домовете на от ден на ден жители, които са останали без храна и пари. Хладилникът е изрисуван с послания от хора, посещаващи локалната черква в дните за гратис разпределяне на храна. „ Допивам остатъците от чиниите на децата или споделям, че към този момент съм ял “, гласи характерен сходен надпис.

„ Според градските управляващи в Гьотеборг няма проблеми с това. Но виждаме напълно друга картина “, споделя дяконът от шведската протестантска черква Линус Хермансон. Той напомня, че преди година локалният свещеник сподели на градските политици, че от ден на ден хора, които нямат пари за храна, се обръщат към църквата. Оттогава нещата са се влошили.

Хермансон напомня, че поради върлуващата инфлация в страната цените на всички хранителни артикули скочиха до небесата. Това незабавно стана видимо в енориите на града и в други благотворителни организации, раздаващи храна. „ Родителите, които идват при нас, споделят, че техен приоритет са децата – и се пробват да скрият от тях какъв брой зле са. И сме чували това постоянно. Спестяването на пари за храна е тъпо. Но тези, които идват при нас, нямат избор. При нас идват от ден на ден самотни родители. Това са хора, които в никакъв случай до момента не са били в сходна обстановка “, споделя Линус Хермансон.

Служител на публичната организация " Мюсюлманско съдействие " Калсум Калим свидетелства, че в джамиите се правят и благотворителни действия: заради обстоятелството, че от ден на ден шведски мюсюлмани изпадат в беднотия и търсят помощ.

На собствен ред протестантският духовник Лейф Далин, който провежда събирането на артикули за нуждаещите се, акцентира, че „ в страна на общо богатство като Швеция, никой не би трябвало да си ляга гладен “. Свещеникът упреква шведските политици в равнодушие.

Друг индикатор за рецесията е, че предходната година за първи път от десетилетия броят на колите по шведските пътища е намалял. Броят на новите регистрации спадна с 5%, до момента в който броят на така наречен “доброволно паркиране ” (официален отвод да употребявате колата си, с цел да избегнете заплащането на налог върху транспортното средство и автомобилна застраховка) се е нараснал с 2%. Спадът на колите в страната съответства с покачването на инфлацията и банковите лихви. За финален път сходно събитие е следено през 1992-1993 година, когато Швеция минава през финансова рецесия.

Социалната рецесия върви ръка за ръка с експлоадирането на престъпността - през 2022 година броят на убийствата в Швеция се е нараснал доста. Миналата година в страната са регистрирани 116 съдбовни случая на принуждение, с три повече от миналата 2021 година.

Ръстът на престъпността е придружен от наркоманията на популацията. Проучване на Европейския център за мониторинг на опиатите и зависимостите откри, че най-високите равнища на приложимост на амфетамин в целия Европейски Съюз са в Швеция, по-специално в градовете Гавле и Сандвикен. Любопитно е, че Центърът свързва първото място на Швеция в подобен нежелан лист с огромен брой университети в страната.

Сам и , напълно самичък и

Но кой е отговорен за шведската рецесия? В отговор на този въпрос в шведските медии нормално следват причини за " нападателна Русия ", от която Европейски Съюз трябваше да откаже да купува евтини енергийни източници в името на " поддръжката на Украйна ".

Наистина, цените на електрическата енергия в Швеция се усилиха пет пъти предходната година, което накара доста дребни предприятия да банкрутират, а огромните компании да затегнат коланите. Премълчават обаче, че даже преди изострянето на украинската рецесия зависимостта на Швеция от съветския газ е била ниска - този тип гориво заема едвам 3% в общия енергиен баланс на страната. Факт е, че тъкмо в този момент, най-сетне, програмата, оповестена преди няколко десетилетия - апропо, с утвърждението на болшинството от популацията на Швеция - стартира да дава резултат на програмата за занемаряване на в миналото доста развитата нуклеарна енергетика в страната и замяната ѝ със „ зелена “.

От 2005 година четири реактора към този момент са затворени- и страната трябваше да стартира да внася електрическа енергия. Но както сподели суровата действителност, залогът върху „ зелената сила “ очевидно не е бил оневинен.

„ Беше съзнателна политическа тактика малко по малко да се размени предсказуемото произвеждане на електрическа енергия със взаимозависимост от времето и да се одобри за даденост, че Швеция може да получи външна помощ при положение на рецесия “, възмущава се Петер Венблад, публицист от “Свенска Дагбладет ”. Той поучава: „ Не обвинявайте Путин. Колапсът на шведската енергийна система беше напълно по наша виновност. Кризата в шведската енергетика докара до плачевни последствия в стопанската система и надлежно в обществената сфера. ”

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта   . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР