В Сомалия е обявено извънредно положение заради наводненията, предизвикани от

...
В Сомалия е обявено извънредно положение заради наводненията, предизвикани от
Коментари Харесай

Климатичният феномен Ел Ниньо предизвика наводнения в Сомалия

В Сомалия е оповестено изключително състояние поради наводненията, провокирани от климатичния феномен Ел Ниньо, съобщи Ройтерс.

Първо фамилии бягат от сушата и насилието, а в този момент споделят, че няма къде да се скрият от наводненията, защото преваляванията, подсилени от естествения феномен, връхлитат огромни елементи от Сомалия.

Сред най-засегнатите градове е гъсто обитаемият Беледуейн, където река Шабел е излязла от крайбрежията си, разрушила е доста домове и е предиздвикала хиляди хора да избягат на по-високи места покрай границата с Етиопия.

Хакима Мохамуд Харид, майка на четири деца, едно от тях с увреждания, споделя, че фамилията й непрекъснато търси заслон.

Фамилията неотдавна се е преместила в Беледуейн, бягайки от сраженията сред екстремистката формация Ал Шабаб и сомалийските държавни сили. 

" Напуснахме дома си в търсене на сигурност и непоклатимост, само че не знаехме, че в последна сметка ще се сблъскаме с следващото злополучие ", споделя тя по телефона.

В лагера за разселени лица Кутимо в Беледуейн наводненията унищожават дребната, изпокъсана палатка на фамилията. Вятърът блъска влажната и нежна тъкан.

" Наводненията отмиха всичките ни движимости, тъй че ни остана единствено животът ", споделя дамата. " Това беше травматично прекарване за всички нас ".

Те не са сами. По данни на филантропичната организация " Спасете децата " наводненията са принудили към 250 000 души, или 90 % от популацията на Беледуейн, да изоставен домовете си, съобщи Ройтерс.

Федералното държавно управление на Сомалия разгласи изключително състояние през октомври, откакто рисковите метеорологични условия, подсилени от Ел Ниньо, унищожиха домове, пътища и мостове.

Ел Ниньо е естествено, краткотрайно и от време на време стопляне на част от Тихия океан, което трансформира климатичните модели по света и постоянно реалокира въздушните пътища на бурите. Най-силно се демонстрира в интервала сред декември и февруари. Учените считат, че изменението на климата ускорява Ел Ниньо.

В доста елементи на Сомалия, както и в прилежащите страни от Африканския рог - Кения и Етиопия, към момента има проливни дъждове. Най-малко 130 души са починали в трите страни.

Подкрепян от Организация на обединените нации план за ръководство на информацията за водите и земите в Сомалия предизвестява за " наводняване от степен, която статистически е допустима единствено един път на 100 години ", се споделя в неотдавнашно изказване на Организацията на Организация на обединените нации по издръжка и земеделие.  Според нея към 1,6 милиона души в Сомалия могат да бъдат наранени от наводнения през дъждовния сезон, продължаващ до декември.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР