В Софийска градска прокуратура тече проверка по сигнал на СарафовГлавният

...
В Софийска градска прокуратура тече проверка по сигнал на СарафовГлавният
Коментари Харесай

Гешев на разпит, чакат го отвън за изявление

В Софийска градска прокуратура тече инспекция по сигнал на Сарафов
Главният прокурор даде обещание разкрития за политическите въздействия в правосъдната власт

Предстоят разисквания и във Висш съдебен съвет

Главният прокурор Иван Гешев е свикан за 10 ч. на следващия ден в Софийска градска прокуратура да даде пояснения по сигнала против него, импортиран от заместника му Борислав Сарафов. След разпита медиите ще чакат Гешев за изказвания и разкрития.

Както писа “Труд news ”, сигналът на Сарафов бе гледан на два пъти във Висшия правосъден съвет тази седмица. В сряда Прокурорската гилдия реши да го даде на Етичната и Дисциплинарната комисия, а в четвъртък Пленумът на Висш съдебен съвет се сплоти към мнението, че би трябвало да насрочи изключително съвещание за разискването на сигнала.

Именно до момента в който бяха дебатите в четвъртък, Гешев заяви, че преди разпита не желае да пречи на наблюдаващите прокурори от СГП, по тази причина ще може да приказва обществено след него. И даде обещание на членовете на Висш съдебен съвет да чуят забавни обстоятелства и данни за политическата интервенция в работата на правосъдната власт. Но остана неразбираемо дали Гешев желае да направи тези разкрития на изключителното съвещание на Висш съдебен съвет или пред медиите още в понеделник следобяд.

Сигналът на Сарафов се състои от три елементи. В първата основният прокурор е упрекнат, че в нарушаване на Конституцията е записал телефонния си диалог с члена на Висш съдебен съвет Йордан Стоев без негово познание. Втората част е за това, че Гешев нелегално живеел в т. нр. Регентска вила в Боровец, дадена за стопанисване на прокуратурата, а третата - че се намесвал в следствията по каузи и по особено в проблема “Барселонагейт ”.

 
Зам.-шефът на следствието Ясен Тодоров: Не знам за какво Сарафов ми желае оставката
Израелският специалист не е пречил



 

“Не знам какви са претекстовете на Борислав Сарафов да се отдръпва като негов заместител. Бих се радвал, в случай че се срещна с тези претекстове и изложа своето мнение по тях. Бих се съобразил с решението на членовете на Висшия правосъден съвет, те са положителни адвокати ”. Това сподели зам.-шефът на Националната следствена работа (НСлС) Ясен Тодоров пред Нова телевизия.

Както писа “Труд news ”, шефът на Национална следствена служба Борислав Сарафов внесе искане във Висшия правосъден съвет (ВСС) да бъде освободен заместника му, което сега се гледа от Етичната гилдия към Прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет. Тази седмица евентуално Тодоров ще бъде извикан и изслушан от сътрудниците си.

Запитан за израелския специалист, който бе позволен до мястото на атентата против основния прокурор Иван Гешев, Тодоров съобщи, че в това няма нарушаване на процесуалните правила. “Предложението израелският специалист да отиде на мястото на гърмежа пристигна от самия специалист. Информирах основния прокурор за това. Продължавам да настоявам, че не е въздействано, не е нарушавано местопроизшествието. За мен беше забавно, че израелският специалист познаваше някои от хората от отряда за битка с тероризма, които са били на образование при него. Няма процесуални нарушавания. Присъствието на този човек е единствено в интерес на следствието. Не се обръща внимание на най-важното нещо - опита за ликвидиране на основния прокурор. Оставам с усещането, че наличието на израелски специалист обърка много сметки на причинители и поръчители ”, сподели още Тодоров.
Служебният вътрешен министър Иван Демерджиев: Проблемите в прокуратурата до момента се прикриваха и премълчаваха


“Иван Гешев и Борислав Сарафов признаха практики и обстоятелства, за които от дълго време се приказва в правната общественост. Тези проблеми съществуват от години, само че ловко се прикриваха и премълчаваха ”, разяснява през днешния ден служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев. Той добави, че събитията в прокуратурата не въздействат на работата на Министерство на вътрешните работи, а от девет месеца в системата се организира поредна политика, обвързвана с битка против корупцията. “България чака работеща прокуратура, би трябвало да има справедлив и идентичен метод към всички производства. Това се разбра отчасти. Надявам се да няма лов на вещици, а действителни дейности ”, сподели той.

Според Демерджиев имало значителен прогрес в следствието на гърмежа против автомобила на основния прокурор. “По-вероятно това е деяние за заплашване ”, разяснява Министерство на вътрешните работи шефът.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР