В София скоро няма да има удобно за гражданите решение

...
В София скоро няма да има удобно за гражданите решение
Коментари Харесай

Дублирани обществени поръчки източват милиони от Столична община?

В София скоро няма да има комфортно за жителите решение на казуса с паркирането. И не тъй като такова не съществува – в противен случай, подобаващи разновидности има. Но не са задоволително комфортни за подмолните схеми.
" Синя " и " Зелена " зона за платено паркиране се оказват извънредно добър вид за избран " бизнес ". Затова като нищо " зелената " зона в столицата скоро ще стигне до Околовръстния път във всичките направления. С комфортното опрощение на Столична община, че " жителите сами го желаят ". Доста обикновен манипулационен трик - Столична община основава проблем на жителите и по-късно с обсег им го взема решение. В съответния случай, подлудява хората в зоните край границите на " синя " и " зелена " зона и ги принуждава да се примолят за разширение на " зелената " зона не тъй като ще им реши казуса, а малко ще го облекчи. Поне е по-малкото зло, че това с безплатното паркиране не се търпи!, написа

Каква обаче е играта на властимащите в Столична община? " Синя " и " Зелена " зона се оказват съвършения канал за отклонение на средства. А общинското сдружение " Център за градска подвижност " ЕАД е най-подходящият инструмент за задачата. По принцип ЦГМ има за задача да се грижи за построяването и поддръжката на маркировката, антипаркинг системите, колчетата, пътната сигнализация, знаци, светофарни уредби и така нататък Градът е разграничен на зони и подзони, които би трябвало да бъдат поддържани.

Точно през тях е изплетена схемата, твърди ФАКТИ. Става въпрос за повтаряне на поддръжката на обособени зони. От една страна Столична община разпорежда на ЦГМ посредством публични поръчки да избере компании, които да се грижат за поддръжката. От друга страна - Столична община непосредствено подписва контракти за същата активност за същия интервал, само че с други компании. Схемата се получава, тъй като надзор на осъществената активност няма нито от страна на ЦГМ, нито от Столична община. По тази причина единствено в София човек може да види по какъв начин чисто нови колчета, сложени преди броени седмици, може да бъдат извадени и заменени с още по-нови.

От друга страна договорите, които ЦГМ подписва с определените след конкурс компании за поддръжка на избрана зона или зони е за 2 години или до привършване на средствата. Поръчките нормално са на стойност сред 600 и 800 000 лв.. Гаранционният период е 24 месеца. Според осведомени, спечелилите компании нормално изчерпват средствата за към 3 месеца. След което ЦГМ обябява нова социална поръчка, за сходна сума... Никой не знае какво се случва с 24-месечния гаранционен период. Никой не търси доклади за осъществената работа. Никой не реализира надзор на активността. Никой не се интересува от това по кои улици, какъв брой колчета са сложени или заменени, къде е сложена или поправена маркировката. Важното е, че е осъществена някаква активност в границите на извоюваната поръчка. Работата е чиста, пито-платено и забравено. Колкото по-бързо, толкоз по-добре.

Според осведомени, в търговете, проведени от " Център за градска подвижност " ЕАД, единствената взела участие компания, която има предмет на активност, обвързван с предмета на оповестената социална поръчка, е " Трафик и пътна сигнализация ". Всички останали компании, взели участие и печелили огромна част от поръчките имат напълно друг предмет на активност и са свързани с някогашния шеф на компания " ПСТ Груп " Иван Иванов, настояват осведомени със обстановката. А съгласно други източници, въпросният предприемач живее на фамилни начала с Цветелина Кондакова, секретарка на заместник-кмета Дончо Барбалов, който след освобождението на Евгени Крусев пое и направление " Транспорт ".

Безспорно е едно - обстановката с паркирането в София сега е меко казано комплицирана. Очевидно " синята " и " зелена " зона са " златна жилка " за избран кръг от компании, свързани с ръководещите в Столична община. Интересът и удобството на жителите в тази ситуация отстъпва на други ползи, както прекомерно постоянно се случва в България. Затова - паркинги скоро няма да има, само че пък нови ширини за " зелени " зони във всички направления към момента София дава задоволително.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР