В София продължава да е на почит метлата. Тя властва

...
В София продължава да е на почит метлата. Тя властва
Коментари Харесай

София още се чисти с метли

В София продължава да е на респект метлата. Тя господства по улици, подлези, градини, спирки и алеи. Десетилетия я размятат чиновниците на разнообразни компании, спечелили публични поръчки за милиони, и няма изгледи да излезе скоро в пенсия. Механизираното разчистване не е непознато на кметството, само че към момента е надалеч от преобладаващо наличие по пътните настилки на града, сочат докладите по план-сметките за непорочност през последните години, написа в. " Дума "  

Новото систематизиране на средствата за почистването на столицата за идната година бе показано неотдавна от управлението на кметството и е на дневен ред за публично разискване до 3 декември. Едва по-късно отчетът ще бъде разпределен по отрасловите комисии и ще влезе за разискване и приемане в Столичния общински съвет. 

Общината още веднъж се кани да дава рекордни суми за битка с мръсотията със подозрителен резултат, демонстрират сметките. За идната година растежът на средствата, които ще се изразходват в тази област, е с 22,5 милиона лв. повече от актуалната или с близо 40 милиона лв. повече от миналата.

Над 260 милиона лв. се планува да се дадат на почистващи компании за поддържане чистотата на териториите за публично прилагане, за изследване, създаване, поддържане и закриване на депата или други съоръжения за боклуци. Доколко е дейно харченето им - вижда всеки: мръсни тротоари и градинки, затрупани контейнери за боклук, годишно сюрпризирани от снега общински чиновници. 

А метлата е непобедима в центъра. Тя илюстрира чудесно какъв е шансът на софиянци да се измъкнат от общото сметище и да открият по-практичен и актуален метод за приложимост на парите им. За деветте месеца на тази година са изметени ръчно 846 000 дка площи, а механизирано - близо три пъти по-малко - 261 000 дка. Механичното разчистване е намаляло с съвсем 30 на 100 в съпоставяне със същия интервал на 2021 година Парите за тази активност също бележат спад - от 2,8 млн. лв. на 2,1 млн. лв. за тези две години. В проектите нещата обаче наподобяват надалеч по-оптимистични и за идната година отново се плануват повече площи за разчистване. Резултатите ще забележим в бъдещия доклад. 



Столичната община е решила да даде и 3,8 млн. лв. в допълнение на компаниите, които събират и извозват отпадъците. Дружествата, свързани с братя Домусчиеви, Румен Гайтански-Вълка и консорциуми към " Титан ", към този момент ще си разделят 78 млн. лв.. годишно. Те завоюваха последните две рекордни публични поръчки, с цел да се наместят комфортно и непрекъснато на този рентабилен пазар.

Според препоръчаната от ръководещите план-сметка за чистотата за поредна година столичани няма да заплащат по-висока такса боклук. Тя остава 1,6 промила върху данъчната оценка за недвижимите парцели на жителите и жилищните парцели на предприятията, и 10 промила върху отчетната стойност за нежилищните парцели на предприятията. В предишни години общинските съветници от Българска социалистическа партия предлагаха таксата да бъде понижена с 10 на 100 поради по-голяма от плануванаъа събираемост по това перо, само че концепцията по този начин и не беше одобрявана. 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР