В София отвори врати уникална лаборатория за иновации. Там млади

...
В София отвори врати уникална лаборатория за иновации. Там млади
Коментари Харесай

Уникална лаборатория за иновации отвори в София

В София отвори порти неповторима лаборатория за нововъведения. Там младежи на възраст от 15 до 29 години ще се учат по какъв начин да бъдат иноватори и бизнесмени. Софийската лаборатория се основава със съдействието на Столичната библиотека, която даде пространство в центъра на София, и с финансовата и логистична поддръжка от Асоциацията за развиване на София.

„ Убедена съм, че  лабораторията ще се трансформира в динамично място за хрумвания, които ще прилагаме и ще създадем София по-добро място за живеене – каза по време на откриването столичният кмет Фандъкова. – Съвременните технологии се развиват толкоз бързо, че образованието през целия живот става неотменна част от нашето бъдеще. В тази лаборатория вие ще имате опция да повишавате знанията и уменията си, да се срещате и поддържате връзка с мениджъри на международни компании, да присъствате на лекции, да обсъждате хрумвания с други младежи или просто да поработите в приятна конюнктура няколко часа “ – добави столичният кмет и акцентира, че има вяра в младежите и чака техните хрумвания.
Лабораторията е основана по проект „ Отключване капацитета за бизнес и обществени нововъведения в Дунавския район посредством повишение знанията и уменията на младите хора “. По този план се построява мрежа от Иновационни лаборатории в участващите градове, за шерване на опит, контакти и осъществяване на взаимни образования за младежи.
Основната активност на лабораторията е обвързвана с изграждане на платформа сред локалните управляващи, младежките организации, просветителни институции и бизнеса, за насърчаване уменията на младежите за нововъведения и предприемачество.
Първото образование ще се реализира взаимно със Стопанския факултет на Софийския университет.
Непосредствено след формалната част се организира и първото съвещание на Консултативния съвет по политиките на младежта към кмета на София, в което Йорданка Фандъкова беседва с младежите по тематиката “Транспорт “.
 42763193_297494940980251_1365068751313043456_n  42651267_297494900980255_4042309385181986816_n  42596810_297495037646908_4923394884842291200_n

Мениджъри, работещи в областта на културата от Солун, Букурещ и Сараево се образоват в София

Кметът откри и образование в Софийската Академията за образование на мениджъри работещи в културата. „ Академията се утвърди като Регионална балканска академия “, сподели кметът. „ Започнахме през 2013г. като самодейност, която беше част от кандидатурата на София за купата Европейска столица на културата, само че този план е един от многото образци, които не бяха основани единствено поради присъединяване на София в това съревнование, а се разви през годините и се утвърди като сполучлива интернационална процедура, уточни още Фанъдкова.  От предходната година програмата на Академията се организира в партньорство с Гьоте Институтите в Солун и Букурещ, а тази година към това партньорство се причисли и Сараево.
„ Така трансформираме Академията в иновационна лаборатория за просвета, както и място за опознаване и основаване на контакти “, акцентира столичният кмет.
Йорданка  Фандъкова уточни и другите финансови механизми, които Академията предлага за поддръжка на дребни планове на Гьоте институт и стратегиите на Столичната община „ Култура “ и „ Европа “.
През 5-те години от развиването на Академията към този момент над 120 културни мениджъра от България са имали опция да надградят своите познания и умения. От предходната година в Академията са взели присъединяване още  100 представители от Солун и Букурещ. Академията за мениджъри в културата към този момент разполага с над 220 културни оператори от балканските страни, които са посланици на нови културни политики и нови управнически модели в културата

 img_6642

Столицата ни е в топ 10 на международните градове по започване на стартъп

„ Инвестициите в инфраструктура са вложения в днешния ден, а вложенията в обучение и нововъведения са вложения в бъдещето “, сподели кметът на София Йорданка Фандъкова при откриването на конференцията  SOFT UNIT за IT –сектора. Конференцията преглежда провокациите пред бранша и опциите, които има в България  за развиване на бизнес.
„ Вие тук сте част от тези хора, които построяват бъдещето на този град. По един нов и специфичен начин  вие сте част от учителите, които трансформират новите умения в нови благоприятни условия, а новите благоприятни условия са ново качество на живот. Аз имам вяра че експертите и новаторските младежи са огромният капитал на София “,  сподели още Фандъкова. Тяприпомни, че София е в топ 10 на международните градове по започване на стартъп и е привлекателен център за все по-големи компании в IT-сектора. Само за 5 години софтуерният бранш бележи растеж от 120 % и е най-бързоразвиващият се бранш, които основава нови високоплатени работни места.

 img_6661
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР