В София не трябва да се допускат сгради, които не

...
В София не трябва да се допускат сгради, които не
Коментари Харесай

Фандъкова: Настоях да не се продължава разрешителното на „Златен век”

В София не би трябвало да се позволяват здания, които не се вписват в общата среда и пречат – в това число на придвижването. Така столичният кмет Йорданка Фандъкова разяснява пред bTV Radio проблема с многоетажната постройка „ Златен век” на „ Артекс”.

Вчера от строителния надзор показаха, че небостъргачът като постройка е легален, само че за самото му строителство би трябвало да каже съдът, защото към разрешителното за градеж и валидността му се води дело. Според основния проектант е трябвало да се направи презаверка в края на предходната година, а това не се е случило.
ДНСК: Сградата „ Златен век ” е законна, за строителството ще реши съдът Според строителния надзор валидността на строителството минава не през законовата корекция, препоръчана от ГЕРБ, а през автограф на основния проектант на София Здравко Здравков, откакто разрешителното им за градеж към този момент е изтекло
Фандъкова разяснява признанието на арх. Здравко Здравков, че е получавал известия от притежателите на „ Артекс”, като изрази мнение, че „ евентуално не става дума за някакви трагични есемеси”.

В същото време тя беше безапелационна: „ За мен беше значимо да се създадат измененията в закона, да настояваме да има доста положителни разбори и да не позволяваме в града се построяват здания, които не се вписват и пречат на придвижването. Аз настоях основният проектант да не продължава разрешителното”.

По думите ѝ в този момент решението е в ръцете на Темида.
Главният проектант на София: Разрешителното за градеж на „ Златен век ” не е презаверявано ДНСК би трябвало да каже дали постройката се строи законно, сподели Здравко Здравков
Кметът разяснява и множеството кавги към ремонтите в София. По думите ѝ процедурата за ул. „ Граф Игнатиев” в този момент е „ урок” за всички последващи, само че дори и при най-подробните разисквания след началото на работата ще има недоволни.

Като главен провинен тя уточни тези, които действително правят работата на обекта: „ Всичко се прави от индивида. Каквито и положителни планове да се вършат, по-късно при осъществяването работят строителните служащи, които се управляват от механически ръководители – тези хора са доста ключови”.

Все отново Йорданка Фандъкова нападна и проектантите, само че най-много поради най-малко видимо добре направения, само че прекомерно неразбираем като план шадраван вид „ водна стена” (или „ надгробен паметник”, съгласно някои) на пл. „ Гарибалди”: „ Трябва да се знае, че отговорността при реализацията на такива доста основни планове на архитекти и проектанти е голяма. Най-малкото би трябвало да защитят плановете си – носят отговорност пред жителите, това не е планиране на частна постройка, тук приказваме за целия град. Да пазят своите планове, а не да би трябвало аз да изяснявам какъв е бил замисълът на проектанта”.
Архитект: Общината взе по-лесното решение да махне „ водната стена ” от „ Гарибалди ” Според Павел Попов, добър или неприятен, монолитът не би трябвало да бъде отстранен
Тя съобщи, че апелът монолитът от пл. „ Гарибалди” да отиде в УАСГ е бил „ закачка”.

Чуйте повече в звуковия файл:

Your browser does not support the audio element.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР