В снежните проби, събрани около връх Еверест, учените са открили

...
В снежните проби, събрани около връх Еверест, учените са открили
Коментари Харесай

Вече има пластмаса и на Еверест

В снежните проби, събрани към връх Еверест, учените са разкрили няколко микрочастици пластмаса. Техният генезис към момента е мистерия за еколозите. Това заяви в пресслужбата на университета в Плимут, базирайки се на публикация в списание One Earth.
„ През последните години открихме микрочастици пластмаса на практика във всички краища на планетата, от Арктика и реките до дъното на Марианската котловина и най-дълбоките океани на Земята. Откриването им на връх Еверест още веднъж демонстрира, че би трябвало интензивно да пазиме околната среда от такова замърсяване “, сподели Имоджен Непър, еколог от университета в Плимут (Великобритания), представен от пресслужбата на университета.
 Непал отваря планините, в това число Еверест, за туристи Непал отваря планините, в това число Еверест, за туристи
Непал отваря планините си, в това число Еверест, за алпинисти в опит да избави туризма си макар пандемията. Хималайската страна затвор...
Планината Еверест (Джомолунгма) е най-високият планински връх на Земята, който се издига на 8848 метра над морското ниво. От средата на XIX век стотици екипи от алпинисти и пътешественици се пробват да я завладяват и да доближат върха, което е направено публично едвам през 1953 година от Тенцинг Норгай и Едмънд Хилари.
Като цяло през миналия век и половина по скатовете на Джомолунгма са починали над триста алпинисти, пробвайки се да реализират този героизъм. Предвид недостъпността на Еверест, еколозите от дълго време считат скатовете на тази планина за един от най-чистите кътчета на Земята, недокоснати от ръката на индивида.
Нейпър и нейните сътрудници откриват, че това към този момент не е по този начин, като изследват проби от сняг и речна вода, събрани от алпинисти на територията на по този начин наречения „ балкон “ на връх Еверест, място на височина 8 440 метра, както и вътре в по този начин наречената „ зона на гибелта “. Така историците и алпинистите назовават скатовете на планината, ситуирани на височина 8 км и по-висока, където са починали множеството алпинисти, които не са покорили Джомолунгма.
Общо английски алпинисти са взели проби от към 20 региона в „ зоната на гибелта “ и „ балкона “ на връх Еверест, които след това са доставени сполучливо в лабораториите на учените в замразена или течна форма и по-късно са проучени в детайли. Както се оказа, на процедура всички те съдържат „ следи от цивилизацията “ под формата на микроскопични останки от нишки и пластмасови частици.
 За първи път от 45 години мерят още веднъж височината на Еверест За първи път от 45 години мерят още веднъж височината на Еверест
За първи път от 45 години, китайски алпинисти подхващат експедиция, чиято цел е да измерят височината на връх Еверест. В момента него...
Десетки и даже стотици такива частици участваха в тези проби от вода и сняг, които бяха събрани покрай известните направления за нанагорнище до върха на Джомолунгма, а наоколо до върха му бяха открити пет частици пластмаса. Как са стигнали там, учените към момента не могат да кажат.
Възможно е те да са били докарани там от алпинисти, само че Напър и нейните сътрудници не изключват тези нишки и частици да са стигнали до върха на най-високата планина в света заради придвижването на въздушни течения по скатовете на Хималаите.
„ Честно казано, нямах безусловно никакви упования за резултатите от нашето изследване. От друга страна, бях доста сюрпризирана, че открихме микрочастици от пластмаса във всички снежни проби, които изследвахме. Винаги съм считала, че връх Еверест е знак на непорочност и примитивност. Осъзнаването на това, че замърсяваме върха на най-високата планина в света, безусловно ми отвори очите “, заключи Напър.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР