В случай че сте решили да започнете да отглеждате хамстер,

...
В случай че сте решили да започнете да отглеждате хамстер,
Коментари Харесай

Защо хамстерите си изяждат малките?

В случай че сте решили да започнете да отглеждате хамстер, е добре да знаете, че постоянно майките хамстери изяждат своите дребни. Това е извънредно трагичен миг за стопаните, изключително в случай че те са неопитни в развъждането на такива гризачи.

Каква е повода за този канибализъм при хамстерите? Важно е да сте осведомени с тази специфичност в държанието на пухкавите си любимци и да знаете какво да предприемете при сходен проблем.

Защо хамстерите си изяждат дребните?

Може и да попаднете на някой зоолог, който решително се бие по гърдите и твърди, че знае всичко за хамстерите, както и за това за какво изяждат дребните си.

Но няма по какъв начин да има еднопосочен отговор по втория въпрос от който и да е експерт. Според някои това може да се дължи на генетична разновидност, а съгласно други по-скоро на външни фактори или на неумелост на майката-хамстер, в случай че това ѝ е първото потомство.

Така или другояче, в случай че желаете да извършите всичко допустимо, с цел да не ставате очевидец на сходен канибализъм при животните, а и да можете да се порадвате на своите дребни хамстерчета, е желателно да се придържате към някои правила.

Не безпокойте майката

Така да вземем за пример е добре да не почиствате талашита (подложката), в която майката отглежда дребните си. Не е изключително хигиенично, само че е допустимо тя да усеща непозната миризма и по-късно да не може да възприема своите лични деца за нейни отрочета. С което е разумно и че не би трябвало никога да ги докосвате с ръка, отново заради същите аргументи. Както и да не ги притеснявате с непотребен звук, придвижване и т.н.

Недостатъчно храна

Друг вид майката-хамстер да изяжда своите дребни е, в случай че не разполага с задоволително храна за хамстери или пък вода. В мига, в който забележите появяването на дребните, започнете да давате на майката богата на протеини храна и повече вода, с цел да ѝ осигурите оптимален комфорт по време на кърменето на дребните.

Болни дребни

И не на последно място се смята, че майките хамстери могат да изяждат дребните си, в случай че усетят, че те имат някакъв кусур или пък са заболели. Също напълно разумно - въпреки всичко животинският свят работи въз основата на подбора.

Каквато и да е повода хамстерите (понякога освен женските, само че и мъжките) да изяждат дребните си, те го вършат по инстинкт и няма безусловно никакъв смисъл да ги наказвате. Щом по този начин е отсъдила Майката природа, то значи има някаква причина за сходно държание при тези гризачи.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР