В случай че новата междусистемна газова връзка между България и

...
В случай че новата междусистемна газова връзка между България и
Коментари Харесай

Посланик Хюсейн Хюсейнов: Азербайджан е готов да увеличи доставките на газ за България

В случай че новата междусистемна газова връзка сред България и Гърция бъде приключена, доставките на синьо гориво от Азербайджан за страната ни може да доближат 1 милиарда куб. м, при планувани 600 млн. куб. м за 2022 година

 

В изявление за Радио България посланикът на Азербайджан Хюсейн Хюсейнов обясни, че повече от 17 години страната му продава и доставя газ и петрол в Европейски Съюз и напомни, че през 2013 година сред България и Азербайджан е подписано съглашение за доставка на газ за 25 години напред.

  " Газ към България стартира да идва от 31 декември 2020 година, само че за жалост поради градежа на интерконектора сред Гърция и България, към момента  азербайджанският газ не е съумял да доближи в България в цялостен размер. От 1 юли т.г. България стартира да получава 2,6 млн. куб. метра газ ежедневно, и по този начин до края на 2022 година ще успеем да реализираме цялостния размер  от общо 600 млн. куб. метра. След началото на енергийната рецесия, Азербайджан получи молби от няколко страни за доставки на газ и за увеличение на към този момент контрактувани количества.

 

С подписаното през тази година Споразумение за стратегическо енергийно партньорство с Европейски Съюз, Азербайджан ще усили доставките на газ за Европа. Към днешна дата през Трансадриатическия газопровод, през който постъпва и газът за България, планираме да предоставим 1 милиарда куб. м на България, също толкоз на Гърция, както и 8 милиарда куб. м – на Италия. Ще увеличим пропускателната дарба, тъй че да достигнем доставки на газ за Европейски Съюз от 20 милиарда куб. м годишно. "

През 2022 година се означават и 30 години от установяването на дипломатически връзки сред България и Азербайджан. Според дипломат Хюсейнов, тези три десетилетия са били ползотворни, като в лицето на България страната му е получила другар и покровител и на интернационално равнище. 

" В исторически проект връзките сред двата народа постоянно са били другарски. В Азербайджан хората знаят доста за българите, само че за жал тук към момента няма задоволително информация за азербайджанците. Например, доста хора не знаят, че преди да стане мюсюлманска страна, в Азербайджан при започване на IV век е признато християнството.

 

Азербайджан е и първата демократична република в мюсюлманския свят – още през 1919 година дамите получават правото да гласоподават. Именно в Азербайджан се слагат и първите за мюсюлманския свят оперети, театри и балет. Бих споделил и че България и Азербайджан си наподобяват в доста връзки – история, просвета, обичаи. Азербайджан и България имат огромен капацитет за съдействие в редица посоки, като туризъм, земеделие, превоз, осведомителни технологии. През 2021 година стокообменът сред двете страни е бил повече от 98 млн. щ. д. Предстои да поставим старания и за по-динамично развиване в бъдеще. "

На въпроса с какво България би привлякла азербайджанците, дипломат Хюсейн Хюсейнов уточни културата и традициите, които са доста сходни и сближават хората. Самият той към момента не е имал задоволително време да прегледа в цялост страната ни, само че дава обещание, че ще постави старания за това:

 

" Азербайджанците не биха се чувствали тук като в непозната страна. Биха разкрили доста допирни точки с нашата страна, а също – биха се зарадвали на прелестната природа, на богатата ви просвета и на вкусната кухня. "
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР