В Словения стартира Стратегическия форум под надслов Солидарност за глобална

...
В Словения стартира Стратегическия форум под надслов Солидарност за глобална
Коментари Харесай

Стратегически форум в Блед: Разширяването на ЕС към Западните Балкани – на ръба на шегите и скандала

В Словения започва Стратегическия конгрес под надпис „ Солидарност за световна сигурност “. В рамките на форума се състоя лидерски панел с представители на страните от Западните Балкани. Изказвания направиха всички водачи на страните, в това число българския министър председател Николай Денков, съобщи БГНЕС.

Конституционните промени в РСМ са част от Преговорната рамка с Европейски Съюз. Това съобщи Николай Денков на Стратегическият конгрес.

„ Европейски Съюз не е географски въпрос, а въпрос на полезности. Това, което би трябвало да ни сплотява в Европейски Съюз са полезностите, а не географията “, стартира речта си на форума българският министър председател.

Той обърна внимание на обстоятелството, че България също е блокирана от Нидерландия и Австрия по отношение на Шенген.

„ Знам какво е да се чувстваш по този начин когато правиш избрани старания. И точно във връзка Шенген имаме построен явен дневен ред – какво би трябвало да се прави всеки ден в Народното събрание, в държавното управление и така нататък, т.е. да си свършим домашната работа на 100% “, съобщи Денков.

Той акцентира обаче, че огромна част от проблемите сред съседи са плод на вътрешни спорове в дадената страна.

„ Но това не е мой персонален проблем “, сподели министър председателят. „ РСМ би трябвало да употребява всеки отворен прозорец през днешния ден и през идващите няколко месеца “.

„ Всеки се взира в България – „ Защо се фокусирате върху конституционните промени? “. Нека да задам различен въпрос: „ Защо е подобен огромен проблем българите да бъдат включени сред 10 други народности в конституцията на Македония? “, продължи той.

Николай Денков повтори, че въпросът в РСМ не е негов персонален проблем, а политически. И този политически въпрос в този момент е сред Северна Македония и Европейския съюз.

„ Ще бъда благополучен идващия път, когато бъдем още веднъж всички, тези страни да са почнали договарянията. Вярвам, че Балканския полуостров е едно цяло – географски и политически. Но за тази цел би трябвало да свършим нашата домашна работа “, заключи министър Денков.

В страните от Западните Балкани има огромна доза неодобрение. Това съобщи македонският министър председател Димитър Ковачевски на Стратегическия конгрес.

„ Ние бяхме най-младият член на НАТО, само че в този момент към този момент това е Финландия “, сподели той в частност за страната си. „ Доказахме, че сме положителни сътрудници. Моля ви, направете допустимо, с цел да влезем в Европейски Съюз “, обърна се към блока министър председателят.

Той показа двете си най-големи стремежи: „ Да приключим сполучливо нужните промени и Европейски Съюз да направи съществени стъпки към ускорение на разширението “.

Като евро-оптимистична страна на слънцето и заниманието дефинира Черна гора министър председателят на страната Дритан Абазович.

„ Черна горе е съвършена за разширението на Европейски Съюз. Нямаме проблеми със съседите си, борим се корупцията и престъпността, само че за жалост доста водачи в Европейски Съюз не знаят какво желаят. Ние знаем тъкмо какво желаеме - да сме част от Европейски Съюз допустимо най-скоро “, сподели той.

Има огромен песимизъм в Сърбия във връзка с разширението на Европейски Съюз и в частност по отношение на приемането на Сърбия в редиците на съюза. Това съобщи сръбският министър председател Ана Бърнабич на Стратегическия конгрес в Блед.

„ Каквото и да вършим ние, страните-кандидатки от Западните Балкани, за вас в никакъв случай не е задоволително. Хората са изтощени “, сподели тя, обръщайки се към Съюза „ Ние сме част от Европейски Съюз – географски, стопански, културно, исторически. Ние сме част от европейското семейство. Време е да извършите смела стъпка “.

Пет страни още не са признали Косово – Гърция, Кипър, Словакия, Армения и Испания “, съобщи от своя страна косовският министър председател Албин Курти. „ Ние работим с тях на дипломатично равнище, както и посредством Брюксел. Атмосферата сред нас с всички тези страни е по-добра от преди “, сподели той.

Той дефинира два сполучливи момента в историята на Косово – интервенцията на НАТО през 1999 година за прекъсването на геноцида на Милошевич и триумфа в региона на демокрацията и стопанската система. Премиерът посочи достиженията на страната във връзка с прозрачността, интернационалните планове в региона на правораздаването, върховенството на закона, битката с корупцията, политическите и публичните права и други

„ Защитата на малцинствата също е от главно значение за района “, акцентира Албин Курти.

Той прикани и за всеобщо признание сред всички страни от района.

„ Целта на разширението на Европейски Съюз е реализиране на вътрешна консолидация и реформиране “, заключи Курти.

Относно деескалацията със Сърбия, косовският министър председател акцентира, че към този момент повече от 2 месеца в Северно Косово не е имало произшествия и митинги, косовската полиция е понижена на два пъти с 25% и страната се насочва към скорошни избори в северните провинции.

„ Имаме потребност от помощта на интернационалната общественост, само че аз се надявам и че хората там схващат, че този, който се интегрира, ще живее по-добре. Икономиката също е значима за техния метод на живот. За първите 6 месеца на годината стопанската система на страната се повиши с 15,8%. Имаме удвояване на износа и Брутният вътрешен продукт “. Добави Албин Курти.

Ана Бърнабич хвърли ръкавица на косовския си сътрудник: „ Нормализацията стартира с Брюкселското съглашение преди повече от 10 години. Единственото нещо, което Прищина би трябвало да направи, е образуването на Асоциацията на сръбските общини, залегнало в това съглашение. Почти 11 години по-късно имаме всичко друго, само че не и това. Европейски Съюз е гарантът за осъществяване на това съглашение. Това е ключът към мира и сигурността в района “.

В отговор Албин Курти беше явен: „ Подкрепата в Косово за Европейски Съюз е 95%, а в Сърбия е 35%, ние наложихме наказания на Русия – Сърбия даже не и не мисли да го прави, те не се дистанцираха нито от Милошевич, нито от Путин. Бих пристъпил към нормализация незабавно, в случай че моите съседи бяха от Чешката република. Със Сърбия е мъчно. Да, би трябвало да спазим Брюкселското съглашение и сделките, залегнали в него от страна на Сърбия и Косово. Но нормализацията значи липса на разминаване сред действителността и фантазиите “.

Истинска „ бомба “ на форума хвърли албанският министър председател Еди Рама. Той шокира с изявлението си всички участници, в това число и публицистите, по време на Стратегическият конгрес.

Рама съпостави България с Русия, само че не подмина и Хърватия, определяйки двете държави-агресори.

„ България елементарно би могла да нападна Северна Македония както Русия – Украйна, Хърватия елементарно ще нападна Сърбия, Сърбия – Косово, а Босна може да нападна сама себе си “. Това съобщи албанският министър председател Еди Рама, „ разсъждавайки “ какво би могло да се направи за по-бързо влизане в Европейски Съюз, както това се случва с Украйна в резултат на спора с Русия.

„ Гледайки към спора в Украйна и ускорения ѝ път към Европейски Съюз по негова виновност, се запитвам: кой кого би трябвало да нападна в този панел, с цел да влезе по-бързо в Европейски Съюз, както Украйна? И си давам отговор: България би могла елементарно да нападна Северна Македония без подозрение, Хърватия би могла елементарно да нападна Сърбия, Сърбия – Косово, Босна може да нападна сама себе си без проблеми, Ние, Албания, можем да помолим гърците да ни атакуван и те ще го създадат на драго сърце, Черна гора може просто да се излежава на плажа. И по този начин към този момент ще сме подготвени да влезем дружно с Украйна “, сподели той.

Накрая Еди Рама съобщи, че би желал да приключи с „ по-весела “ нотка.

БГНЕС цитира буквално думите на премиера на Алабания, който не посочи дали казаното е виц или част от формалната му тирада: „ Министър-председателят на Русия декларира на Путин, че има проблем с часовите зони (те са 9). Той споделя: „ Звъня на фамилията си да им кажа „ лека нощ “, а те споделят: „ Още е ден и сме на плажа “, звъня на Шолц да му благопожелавам годишнината а той споделя: „ Тя е на следващия ден “, звъня на Си Дзинпин да му благопожелавам Новата година, а той споделя: „ Още е остарялата “. Путин му дава отговор: „ И аз имам същия проблем. Звъня на фамилията на Пригожин да им изразя съболезнования за загубата, а те ми дават отговор: „ Самолетът още не изхвърчал “.

При казаните от албанския министър председател думи, в залата на словенския конгрес избухна гърмеж от разнородни реакции – комбинация от комплициране, смях, крясъци и неразбиране.

И също в духа на казаното нагоре, министър председателят на Албания Еди Рама приключи с апел: „ Мисля, че е по-добре въпреки всичко да приказваме за нормализация, тъй като рискуваме най-после всички в залата да станат ненормални “.

БГНЕС напомня, че предходната седмица Еди Рама не бе поканен за присъединяване в срещата на водачи на страните от Западните Балкани и Европейски Съюз, която се състоя нощес в Атина по самодейност на гръцкия министър председател Кириакос Мицотакис.

Вместо Рама Мицотакис предложения албанския президент Байрам Бегай, който отхвърли поканата. Говорителят на гръцкото държавно управление Павлос Маринакис заяви, че Рама не е бил поканен поради ареста на определения за кмет на албанския град Химара Фреди Белери, етнически грък.

Заключение на панела с представителите на страните от Западните Балкани сложи хърватският министър председател Андрей Пленкович.

„ До декември тази година ние би трябвало да вземем съответни решения за всяка страна поотделно, основани на рекомендациите на Европейска комисия, защото идната година имаме година на идни избори – в Русия, избори в Европейски Съюз, избори в Съединени американски щати, тъй че институциите ще проработят още веднъж по този въпрос едвам през 2025 година “, съобщи той, призовавайки за по-бързи дейности, касаещи разширението. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР